Τι ισχύει για συντάξεις, αναδρομικά και δώρο Χριστουγέννων

Κυρ, 22/11/2020 - 19:05

Τους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει, και δικαιούνταν αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, κάλεσε να καταθέσουν την αίτηση τους και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε πως αίτηση έχουν ήδη υποβάλει 15 χιλιάδες δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά.για την περίοδο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου. Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλλουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia)  τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά  για την επιστροφή των  ποσών που δικαιούνται  ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Ξεκαθαρίζοντας πως οι δικαιούχοι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματα που δικαιούνται, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους δικαιούχους που δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να καταθέσουν το συντομότερο την αίτηση τους και ας καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το Νοέμβριο θα πληρωθούν οι προσωρινές συντάξεις, αυξημένες στο 70 και στο 80%, ενώ επισήμανε ότι θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των προσωρινών συντάξεων. Εξήγησε επίσης ότι μαζί με τις κύριες και αναδρομικές συντάξεις, ή με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον μήνα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 50 χιλιάδες συνταξιούχους που δεν τα πήραν στην προηγούμενη πληρωμή. 

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, διευκρίνισε ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου - και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους - θα πληρώσει και το κράτος απευθείας στους δικαιούχους το μέρος από το δώρο που του αναλογεί να καταβάλει. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δε θα μειωθεί κανένα επίδομα ανεργίας το 2021. 

Σχετικά Άρθρα