Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Χορευτικό αντάμωμα των Ομογενών

Νέα απ' την Αμερική και τον Καναδά, αγκαλιές, φιλιά, Καραβάκια...και πολύ κέφι!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 04/08/2019 - 09:11

 Η καλοκαιρινή χοροεσπερίδα της Ένωσης Ομογενών Χίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση, πλάϊ το κύμα, στον όμορφο παραθαλάσσιο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Χίου, με ένα Χιώτικο Παραδοσιακό γλέντι με εκείνον το γνωστό ''αέρα'' που φέρνουν γενιές και γενιές Ελληνοαμερικανών στα τοπικά πανηγύρια μας κι ομορφαίνουν τα καλοκαίρια στις γειτονιές μας!

 Με κέφι και καλή καρδιά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς το βράδυ του Σαββάτου 3 Αυγούστου 2019, φουλ σαιζόν καλοκαιρινή για τη Χίο, με όλους τους συγγενείς μας εξ' Αμερικής και εξ' Αθηνών στο νησί, καλοσώρισε όλο τον κόσμο που ήταν πολύς, μιας και η καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή-χοροεσπρίδα της Ένωσης Ομογενών Χίου συνέπεσε να γίνεται μέσα στις μέρες του 8oυ Παγοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Χίου και 64ο Συνέδριο Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά που γίνεται στο νησί και συγκέντρωσε πλήθος Ομογενών απ' όλες τις πόλεις της Αμερικής που υπάρχουν Έλληνες.

Παρών στην καλοκαιρινή χοροεσπερίδα-συνάντηση της Ένωσης Ομογενών Χίου ήταν και Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης που απηύθυνε χαιρετισμό στους Ελληνοαμερικανούς και τους Χιώτες που συνεόρταζαν, λέγοντας ότι έχει σκοπό όταν θα ξαναέρθουν στο νησί, να αντικρίσουν νέο Αεροδρόμιο και Λιμάνι και τις υποδομές της Χίου βελτιωμένες και τόνισε ότι η Νομοθετική ρύθμιση που προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση για ψήφο στους Ομογενείς ήταν κάτι που το χρωστούσαν στους Αποδήμους...γενιές και γενιές Ελληνών και ταυτόχρονα ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που θα ωφελήσει τη χώρα και τους Έλληνες στο σύνολό τους.

 Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς, κάλεσε για έναν χαιρετισμό και τον Πρόεδρο Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά Δημήτρη Κοντολιό, που είναι και Δημοτικός Σύμβουλος στην Πολιτεία του Νιου-Τζέρσεϊ, που έδωσε συγχαρητήρια στον Παντελή Μπουρνιά για την υπέροχη ατμόσφαιρα της χοροεσπερίδας στη ''Μπέλα-βίστα'' της Χίου και πρόσθεσε ''καλώς ορίσαμε πάλι στη μυροβόλο Χίο''. Ενημέρωσε τον κόσμο ότι το Συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, πραγματοποιούνται καθαρισμοί στα Νένητα και σε διάφορες παραλίες και στην ύπαιθρο της νότιας Χίου από ομάδες Ομογενών Εθελοντών με τη βοήθεια ομάδων ΑΜΕΑ της Χίου και την καθοδήγηση υπευθύνων της Δασοπυρόσβεσης του νησιού μας. Συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες για τη Χίο δε σταματάνε εδώ, αλλά κι από την Αμερική ήδη υπάρχουν προγραμματισμένες κινήσεις ενίσχυσης με αποστολή υλικών και οργάνων για τους ΔΑσοπυροσβέστες και τα ΑΜΕΑ και πολλά άλλα.

 Η φετινή Καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα και συνάντηση της Ένωσης Ομογενών Χίου ήταν αφιερωμένη στα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς. Πρόσθεσε ότι είναι ένα έθιμο που αγγίζει τις καρδιές όλων μας και αξίζει στο έπακρο κάθε υποστήριξη και ενίσχυση γιατί διαιωνίζει και διακτινίζει παντού στην υφήλιο μια πτυχή από το χαρακτήρα της Χίου πολύ ιδιαίτερη και σημαντική. Με παρόν το στολισμένο και κατάφωτο βαποράκι του Καστέλου ''Αγία Παρασκευή'', θα ήταν και το καραβάκι του Κάστρου αλλά δεν μπόρεσαν να το μετακινήσουν έγκαιρα από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος που βρίσκεται από μια πρόσφατη εκδήλωση, ο Παντελής Μπουρνιάς κάλεσε τον Σταμάτη Κριμιζή, τον γνωστό μας Ακαφημαϊκό, Αστροφυσικό, Διαστημικό Επιστήμονα της ΝΑΣΑ που είναι το καμάρι της Χίου σε Διεθνές επίπεδο, για να παραδώσει τα βραβεία από την Ένωση Ομογενών Χίου στις ομάδες των δύο πρώτων καραβακιών του φετινού Πρωτοχρονιάτικου διαγωνισμού της Πλατείας που για πρώτη φορά είχε εξαιρετικά λίγες συμμετοχές. Ο Παντελής Μπουρνιάς και ο Σταμάτης Κριμιζής παρέδωσαν στις δύο παρέες των παιδιών, του Καστέλου και της συνοικίας του Κάστρου, δύο επιταγές, από 250 Ευρώ η καθεμιά. Με παρότρυνση του Προέδρου της Ένωσης Ομογενών Χίου, δόθηκαν κι άλλα χρηματικά ποσά από τους παρευρισκομένους, μέχρι το τέλος της βραδιάς, και το ποσό που μοιράστηκε εξίσου στα δύο καραβάκια αυξήθηκε κατά πολύ.

 Η μουσική κι ο χορός της βραδιάς ξεκίνησε με το Χορευτικό ενηλίκων της ΠΕΚΕΒ, και επικεφαλής την υπέροχη Στέφανι Ζαννίκου, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας και της Μικράς Ασίας και έκλεισε σύντομα με τον Πυργούσικο, παραδίδοντας την πίστα στον κόσμο της συνεστίασης. Το χορό ''άνοιξε'' πρώτος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς και η πίστα σύντομα γέμισε χαμογελαστούς ''Αμερικάνους''-Χιώτες.

Τον πλούσιο και νοστιμότατο ''Μπουφέ'' επιμελήθηκε το Ξενοδοχείο ''Χανδρής'' και το πάντα άψογο προσωπικό του, με επικεφαλής τον Διευθυντή Γιάννη Νέο, φρόντισε την καλή εξυπηρέτηση των προσκεκλημένων.

 Η λαχειοφόρος εκτός από τα πλούσια δώρα που έδωσε και μια υπερσύγχρονη τηλεόραση, χάρισε στον πρώτο τυχερό κι έναν υπέροχο Ζωγραφικό Πίνακα της μοναδικής Μαρίας Σαρρή που έχει κι εκείνη γιό στον Καναδά και χόρεψε με την ψυχή της στη συνεστίαση.

  Την '' Άγια Θοδωρίτισσα και την Αμερικάνα''...και ''μη με στέλνεις μάνα στην Αμέρική...'', μαζί με Καλαματιανά, Συρτά και Ζεϊμπέκικα μερακλίδικα, έπαιξε η όμορφη ορχήστρα της Λαμπρινής Κάμπουρα, μαζί τους κι ο Δημήτρης Κοντός

 Βέροι Χιώτες-Ελληνοαμερικάνοι, Αγιωργούσοι, Θυμιανούσοι, Νενητούσοι, Μεστούσοι, Βρονταδούσοι και Χωραϊτες ξέφαντωσαν και χόρεψαν, δίπλα στο γυαλό, με τις γυναίκες, τους γιους και τις κόρες τους...

Τα πλατιά χαμόγελα και το κέφι ήταν μονίμως οι πρωταγωνιστές της πίστας και του χορού των Ομογενών, γιατί δεν είναι λίγο πράμα να 'ρχεσαι στη Χίο για δυο-τρία φεγγάρια γαλήνης και να συναντάς αδέρφια και ξαδέρφια και τέταρτα ξαδέρφια που 'χες να τα δεις...και δεκαπέντε χρόνια καμιά φορά.

Ε τότε...τα παίρνεις αγκαλιά, τα πιάνεις απ' το χέρι...και χορεύεις ως το πρωϊ!

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 16:54

Ως γνωστόν η  Ένωση Ομογενών Χίου διοργάνωσε με επιτυχία ημερήσια εκδρομή στα Ψαρά το Σάββατο 1η Αυγούστου προς ενίσχυση του τοπικού Τουρισμού. 

Μια σειρά από δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν όπως επίσκεψη στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Άγιο Νικόλαο, κ.α

Παρουσία του Δημάρχου Ψαρών κ. Κων/νου Βρατσάνου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης, για θέματα πολιτογράφησης, διαβατηρίων, συντάξεων και επιδόματος στους Αμερικανούς Ομογενείς κατοίκους των Ψαρών κατά την οποία αρκετοί Ψαριανοί ομογενείς εξυπηρετήθηκαν δεδομένης της ευκαιρίας. Στην ίδια εκδήλωση ο Δήμαρχος, κ. Κων/νος Βρατσάνος, συνεχάρη την Ένωση Ομογενών Χίου για την παρουσία της στα Ψαρά και  παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ένωσης Ομογενών, κ. Παντελή Μπουρνιά, τιμητική πλακέτα και τη σημαία της Ηρωικής Νήσου των Ψαρών. Επίσης η κα Άντζελα Μαρίνου έλαβε ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΠΑΙΝΟ από την Ένωση Ομογενών Χίου για την εθελοντική προσφορά της στους Αμερικανούς Ομογενείς των Ψαρών με καθοδήγηση από την Ένωση Ομογενών Χίου. Ήταν ιδιαίτερη τιμή που στην εκδρομή συμμετείχε ο ακαδημαϊκός - διαστημικός επιστήμονας Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής. Επίσης με πρωτοβουλία του κ. Δήμη Μυλωνάδη φυτεύτηκε μια μανταρινιά στον προαύλιο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων προκειμένου να υπάρχει ακόμη ένας  λόγος για μελλοντικές επισκέψεις.