Χίος, Σάββατο 30 Μαΐου

Χορευτικό αντάμωμα των Ομογενών

Νέα απ' την Αμερική και τον Καναδά, αγκαλιές, φιλιά, Καραβάκια...και πολύ κέφι!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 04/08/2019 - 09:11

 Η καλοκαιρινή χοροεσπερίδα της Ένωσης Ομογενών Χίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση, πλάϊ το κύμα, στον όμορφο παραθαλάσσιο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Χίου, με ένα Χιώτικο Παραδοσιακό γλέντι με εκείνον το γνωστό ''αέρα'' που φέρνουν γενιές και γενιές Ελληνοαμερικανών στα τοπικά πανηγύρια μας κι ομορφαίνουν τα καλοκαίρια στις γειτονιές μας!

 Με κέφι και καλή καρδιά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς το βράδυ του Σαββάτου 3 Αυγούστου 2019, φουλ σαιζόν καλοκαιρινή για τη Χίο, με όλους τους συγγενείς μας εξ' Αμερικής και εξ' Αθηνών στο νησί, καλοσώρισε όλο τον κόσμο που ήταν πολύς, μιας και η καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή-χοροεσπρίδα της Ένωσης Ομογενών Χίου συνέπεσε να γίνεται μέσα στις μέρες του 8oυ Παγοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Χίου και 64ο Συνέδριο Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά που γίνεται στο νησί και συγκέντρωσε πλήθος Ομογενών απ' όλες τις πόλεις της Αμερικής που υπάρχουν Έλληνες.

Παρών στην καλοκαιρινή χοροεσπερίδα-συνάντηση της Ένωσης Ομογενών Χίου ήταν και Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης που απηύθυνε χαιρετισμό στους Ελληνοαμερικανούς και τους Χιώτες που συνεόρταζαν, λέγοντας ότι έχει σκοπό όταν θα ξαναέρθουν στο νησί, να αντικρίσουν νέο Αεροδρόμιο και Λιμάνι και τις υποδομές της Χίου βελτιωμένες και τόνισε ότι η Νομοθετική ρύθμιση που προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση για ψήφο στους Ομογενείς ήταν κάτι που το χρωστούσαν στους Αποδήμους...γενιές και γενιές Ελληνών και ταυτόχρονα ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που θα ωφελήσει τη χώρα και τους Έλληνες στο σύνολό τους.

 Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς, κάλεσε για έναν χαιρετισμό και τον Πρόεδρο Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά Δημήτρη Κοντολιό, που είναι και Δημοτικός Σύμβουλος στην Πολιτεία του Νιου-Τζέρσεϊ, που έδωσε συγχαρητήρια στον Παντελή Μπουρνιά για την υπέροχη ατμόσφαιρα της χοροεσπερίδας στη ''Μπέλα-βίστα'' της Χίου και πρόσθεσε ''καλώς ορίσαμε πάλι στη μυροβόλο Χίο''. Ενημέρωσε τον κόσμο ότι το Συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, πραγματοποιούνται καθαρισμοί στα Νένητα και σε διάφορες παραλίες και στην ύπαιθρο της νότιας Χίου από ομάδες Ομογενών Εθελοντών με τη βοήθεια ομάδων ΑΜΕΑ της Χίου και την καθοδήγηση υπευθύνων της Δασοπυρόσβεσης του νησιού μας. Συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες για τη Χίο δε σταματάνε εδώ, αλλά κι από την Αμερική ήδη υπάρχουν προγραμματισμένες κινήσεις ενίσχυσης με αποστολή υλικών και οργάνων για τους ΔΑσοπυροσβέστες και τα ΑΜΕΑ και πολλά άλλα.

 Η φετινή Καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα και συνάντηση της Ένωσης Ομογενών Χίου ήταν αφιερωμένη στα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς. Πρόσθεσε ότι είναι ένα έθιμο που αγγίζει τις καρδιές όλων μας και αξίζει στο έπακρο κάθε υποστήριξη και ενίσχυση γιατί διαιωνίζει και διακτινίζει παντού στην υφήλιο μια πτυχή από το χαρακτήρα της Χίου πολύ ιδιαίτερη και σημαντική. Με παρόν το στολισμένο και κατάφωτο βαποράκι του Καστέλου ''Αγία Παρασκευή'', θα ήταν και το καραβάκι του Κάστρου αλλά δεν μπόρεσαν να το μετακινήσουν έγκαιρα από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος που βρίσκεται από μια πρόσφατη εκδήλωση, ο Παντελής Μπουρνιάς κάλεσε τον Σταμάτη Κριμιζή, τον γνωστό μας Ακαφημαϊκό, Αστροφυσικό, Διαστημικό Επιστήμονα της ΝΑΣΑ που είναι το καμάρι της Χίου σε Διεθνές επίπεδο, για να παραδώσει τα βραβεία από την Ένωση Ομογενών Χίου στις ομάδες των δύο πρώτων καραβακιών του φετινού Πρωτοχρονιάτικου διαγωνισμού της Πλατείας που για πρώτη φορά είχε εξαιρετικά λίγες συμμετοχές. Ο Παντελής Μπουρνιάς και ο Σταμάτης Κριμιζής παρέδωσαν στις δύο παρέες των παιδιών, του Καστέλου και της συνοικίας του Κάστρου, δύο επιταγές, από 250 Ευρώ η καθεμιά. Με παρότρυνση του Προέδρου της Ένωσης Ομογενών Χίου, δόθηκαν κι άλλα χρηματικά ποσά από τους παρευρισκομένους, μέχρι το τέλος της βραδιάς, και το ποσό που μοιράστηκε εξίσου στα δύο καραβάκια αυξήθηκε κατά πολύ.

 Η μουσική κι ο χορός της βραδιάς ξεκίνησε με το Χορευτικό ενηλίκων της ΠΕΚΕΒ, και επικεφαλής την υπέροχη Στέφανι Ζαννίκου, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας και της Μικράς Ασίας και έκλεισε σύντομα με τον Πυργούσικο, παραδίδοντας την πίστα στον κόσμο της συνεστίασης. Το χορό ''άνοιξε'' πρώτος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου Παντελής Μπουρνιάς και η πίστα σύντομα γέμισε χαμογελαστούς ''Αμερικάνους''-Χιώτες.

Τον πλούσιο και νοστιμότατο ''Μπουφέ'' επιμελήθηκε το Ξενοδοχείο ''Χανδρής'' και το πάντα άψογο προσωπικό του, με επικεφαλής τον Διευθυντή Γιάννη Νέο, φρόντισε την καλή εξυπηρέτηση των προσκεκλημένων.

 Η λαχειοφόρος εκτός από τα πλούσια δώρα που έδωσε και μια υπερσύγχρονη τηλεόραση, χάρισε στον πρώτο τυχερό κι έναν υπέροχο Ζωγραφικό Πίνακα της μοναδικής Μαρίας Σαρρή που έχει κι εκείνη γιό στον Καναδά και χόρεψε με την ψυχή της στη συνεστίαση.

  Την '' Άγια Θοδωρίτισσα και την Αμερικάνα''...και ''μη με στέλνεις μάνα στην Αμέρική...'', μαζί με Καλαματιανά, Συρτά και Ζεϊμπέκικα μερακλίδικα, έπαιξε η όμορφη ορχήστρα της Λαμπρινής Κάμπουρα, μαζί τους κι ο Δημήτρης Κοντός

 Βέροι Χιώτες-Ελληνοαμερικάνοι, Αγιωργούσοι, Θυμιανούσοι, Νενητούσοι, Μεστούσοι, Βρονταδούσοι και Χωραϊτες ξέφαντωσαν και χόρεψαν, δίπλα στο γυαλό, με τις γυναίκες, τους γιους και τις κόρες τους...

Τα πλατιά χαμόγελα και το κέφι ήταν μονίμως οι πρωταγωνιστές της πίστας και του χορού των Ομογενών, γιατί δεν είναι λίγο πράμα να 'ρχεσαι στη Χίο για δυο-τρία φεγγάρια γαλήνης και να συναντάς αδέρφια και ξαδέρφια και τέταρτα ξαδέρφια που 'χες να τα δεις...και δεκαπέντε χρόνια καμιά φορά.

Ε τότε...τα παίρνεις αγκαλιά, τα πιάνεις απ' το χέρι...και χορεύεις ως το πρωϊ!

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Πληροφορίες για τη διαδικασία μετά από μήνυμα στο info@republicansoverseas.gr
Δευ, 18/05/2020 - 15:42
Ηχητικό απόσπασμα:

Κάθε Αμερικανός πολίτης που βρίσκεται στην Ελλάδα δικαιούται το βοήθημα των 1.200 δολαρίων, διευκρίνισε το πρωί από το Ράδιο «Αλήθεια» ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου.

Ο κος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε αναλυτικά στις κατηγορίες των δικαιούχων σημειώνοντας καταρχήν ότι όσοι είναι συνταξιούχοι του αμερικανού δημοσίου δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα και τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

Οι υπόλοιποι που έχουν αμερικανικοί υπηκοότητα και έχουν social security number θα κάνουν μια απλή αίτηση – γνωστοποίηση στην αμερικανική εφορία ότι δεν χρειάζεται να κάνουν  φορολογική δήλωση στην Αμερική και θα τους ταχυδρομηθεί στη δ/νση, που θα υποδείξουν, μια επιταγή 1.200 δολαρίων προσαυξανόμενη για κάθε ανήλικο τέκνο – έως 18- κατά 500.

Οσοι δεν έχουν social security number μπορούν να το εκδώσουν θα λάβουν οδηγίες για το πως μπορεί να γίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι όσοι χρειάζονται πληροφορίες για τη διαδικασία μπορούν να στείλουν μήνυμα με όνομα και τηλέφωνο στο  info@republicansoverseas.gr  και θα ενημερωθούν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.

Ακολουθεί σχετική έγγραφη αναφορά του κου Κωνσταντίνου:

"Πριν μερικές εβδομάδες ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε Νόμο με τον οποίο κάθε Αμερικανός πολίτης, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο, όσο καιρό και αν λείπει από τις ΗΠΑ, δικαιούται 1200 δολάρια ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, προσαυξανόμενη κατά 500 δολάρια για κάθε ανήλικο παιδί του Αμερικανό υπήκοο.

Στις 22 Απριλίου, βλέποντας ότι ελάχιστοι Ελληνο-Αμερικανοί γνώριζαν αυτή την παροχή, εκδώσαμε δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, ενημερώνοντας τους 180.000 περίπου δικαιούχους που κατοικούν στην Ελλάδα, ότι δικαιούνται αυτό το επίδομα, το οποίο πιθανόν και να επαναληφθεί τον επόμενο μήνα.

Οι μόνοι που θα το λάβουν χωρίς καμία αίτηση, είναι όσοι ήδη λαμβάνουν άλλα βοηθήματα από το Αμερικανικό Δημόσιο, στους οποίους θα πιστωθεί το βοήθημα Τραμπ μαζί με την πληρωμή του Ιουνίου.

Οι υπόλοιποι, άσχετα αν έχουν λείψει πολύ καιρό από τις ΗΠΑ, άσχετα αν έχουν ληγμένα διαβατήρια η αν δεν κάνουν φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ το επίδομα και ήδη σαν γραφείο βοηθείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ έχουμε παράσχει τεχνική συνδρομή σε πάνω από 9000 περιπτώσεις δικαιούχων διπλής υπηκοότητας που ήδη ολοκληρώσανε μια πολύ σύντομη και εύκολη ηλεκτρονική αίτηση και θα λάβουν το βοήθημα τον Ιούνιο με επιταγές που θα ταχυδρομηθούν από το Αμερικανικό Δημόσιο. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα δυστυχώς είναι κλειστή, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν διαθέτει φορολογικό τμήμα για παροχή πληροφοριών ή υποστήριξης για το βοήθημα Τραμπ όπως και η ίδια σε ανακοίνωσή της αναφέρει.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 δικαιούχοι του βοηθήματος που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να το αποκτήσουν και για αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε εκ νέου στα ΜΜΕ ώστε να γίνει ένα νέο κάλεσμα και σε αυτούς για να αιτηθούν το βοήθημα και να το εισπράξουν γρήγορα.

Τη δύσκολη αυτή εποχή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το κονδύλιο που μπορούν συνολικά να εισπράξουν οι Έλληνες πολίτες από το βοήθημα Τραμπ ανέρχεται χονδρικά στο συνολικό ποσό των 250.000.000 ευρώ, χρήματα που θα μπουν στην πραγματική οικονομία άμεσα, μέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα δε για τον Ιούλιο θα υπάρξουν άλλα 250.000.000 ευρώ, δηλαδή μισό δισεκατομμύριο ευρώ με την δεύτερη δόση του βοηθήματος Τραμπ που αναμένουμε να ανακοινωθεί σύντομα.

Η άμεση οικονομική βοήθεια αυτή από τον Πρόεδρο Τραμπ, θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά κυρίως για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μια άμεση οικονομική βοήθεια προς την πραγματική οικονομία χωρίς όρους η υποχρέωση επιστροφής σε δανειστές.

Καλούμε όλους, Πολιτεία, ΜΜΕ, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη του βοηθήματος έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα δολάριο από την Αμερικανική αυτή βοήθεια, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον ζοφερές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του ιού της Γουχάν.

Για να λάβουν το βοήθημα όσοι δεν λαμβάνουν ήδη σύνταξη από ΗΠΑ, όλο και όλο που έχουν να κάνουν είναι να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Κέντρο Βοηθείας του κόμματος στην διεύθυνση info@republicansoverseas.gr με τίτλο «ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΡΑΜΠ» και κείμενο μόνο το όνομά τους και ένα τηλέφωνο και θα λάβουν ταχύτατα αναλυτικές οδηγίες και τεχνική υποστήριξη για την εύκολη και γρήγορη απόκτηση του βοηθήματος Τραμπ χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση προς το Γραφείο Βοηθείας μας.

Jonathan Κωνσταντίνου,

Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ

 

Site: www.republicansoverseas.gr

Site: http://republicansabroad.gr/

News Site: https://eastmednews.org/

Facebook: Republicans Overseas Hellenic Chapter"