Χίος, Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Η Ομογένεια είναι εδώ.

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίου και το 64ο Συνέδριο Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά ξεκίνησε χθες στο Ξενοδοχείο ''Χανδρής''
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 31/07/2019 - 06:44

Η Ομογένεια είναι εδώ! ''Καλώς βρεθήκαμε στη Χίο. Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια σας καλοσορίζω στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Χίου και στο 64ο Συνέδριο Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά.''

 Με αυτά τα λόγια, με χαμόγελο και συγκίνηση, έκανε του Συνεδρίου τον πρόλογο η Δεσποινίς Χριστίνα Γεραζούνη (Εκπρόσωπος του Χιακού Συλλόγου Χιακών Σωματείων ''Αγία Μαρκέλλα'' Ντιτρόιτ-Μίτσιγκαν) που συντόνισε μαζί με τον Γιώργο Ντούλο (Εκπρόσωπο της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης) τις εργασίες της συνάντησης των Ομογενών που ξεκίνησε στο Ξενοδοχείο ''Χανδρής'' την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, στις 7.30μ.μ. 

 Η αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου στην οποία έδωσαν το παρόν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο Ταξίαρχος του νησιού μας, ο Αντιπεριφερειάρχης και νεοεκλεγής Δήμαρχος Σταμάτης Κάρματζης, ο μέχρι τώρα Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, ήταν κατάμεστη με επιφανείς Χιώτες Ομογενείς που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και με πολλούς Χιώτες συμπολίτες μας (φίλοι και συγγενείς των Ομογενών της Αμερικής) που βρίσκονται πάντα κοντά στον παλμό των αποδήμων Χίων που μας αγαπούν και τους αγαπάμε...πάντα στηρίζουν το νησί μας και την Ελλάδα...κι όλα τα Καλοκαίρια έχουν ως μοναδικό προορισμό τη Χίο (την πατρίδα τους), χωρίς να υπολογίζουν καθόλου το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι απ' την Αμερική.

 Ο Πρόεδρος Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Κοντολιός τόνισε στην ομιλία του, ότι όλοι οι Ομογενείς βρίσκονται πάλι στη Χίο με πολύ χαρά και συγκίνηση και ότι έχει ξεκινήσει από μέρους τους (με όλη τους την καρδιά) ένα συντονισμένο έργο οικονομικής και γενικότερης ενίσχυσης (και φιλανθρωπικού χαρακτήρα) του Συλλόγου ΑΜΕΑ του νησιού μας, των εθελοντών της Δασοπυρόσβεσης, των παραδοσιακών προϊόντων που παράγει το νησί μας και άλλα πολλά που θα συζητηθούν εκτενέστερα και σ' αυτό το συνέδριο για να δρομολογηθούν και να πραγματοποιηθούν ακόμα καλύτερα και το συντομότερο δυνατό. Η κεντρική συνεδρίαση των ημερών της συνάντησης των Ομογενών θα πραγματοποιηθεί στο νεοσύστατο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί, ενώ είναι προγραμματισμένα ''πάρτυ'', συνεστιάσεις, ''χάπενιγκ'' και επικοινωνίες σε διάφορα μέρη στη βόρεια και νότια Χίο. 

  Χαιρετισμούς απηύθυναν στο Συνέδριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος (που ξεκίνησε πρώτος-πρώτος τις εργασίες της συνάντησης με Προσευχή), ο Αντιπεριφερειάρχης και νεοεκλεγής Δημαρχος Χίου Σταμάτης Κάρματζης (που κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου) και ο μέχρι τώρα Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς (που τόνισε ότι στο πρόσφατο ταξίδί του στην Αμερική έμαθε πάρα πολλά και συνάντησε πολλούς χρήσιμους και σημαντικούς ανθρώπους-Έλληνες και Αμερικανούς. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε και να αξιοποιούμε τα καλά που συναντάμε σε άλλες χώρες, διατηρώντας πάντα μια κριτική σκέψη...γιατί...''υπάρχουν και πράγματα στην Ελλάδα που τα κάνουμε καλύτερα απ' όλους'', όπως είπε χαρακτηριστικά. Τέλος είπε ότι είναι πολύ ευχάριστο που η νέα κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση για να ψηφίζουν στις Εθνικές Εκλογές και οι Ομογενείς.

  Η συνάντηση της Τετάρτης ολοκληρώθηκε με γεύμα και συνεστίαση στην όμορφη αυλή και στην πισίνα του ξενοδοχείου, με θέα τη θάλασσα και το πλοίο της γραμμής που εκείνη την ώρα έμπαινε στο λιμάνι...''για να δούμε ο ένας τον άλλο καλά-καλά και να χαρούμε την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά στο νησί μας'', όπως είπε και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά Δημήτριος Κοντολιός.           

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 16/01/2020 - 07:34

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ», έκοψε και φέτος την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, σε μια κατάμεστη αίθουσα  του Δήμου Χαϊδαρίου, από μέλη, φίλους και φορείς,σε μια ιδιαίτερα  πετυχημένη εκδήλωση,το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, που στην κυριολεξία έγινε συνωστισμός και πολλοί αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όρθιοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με  το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό της προέδρου Κας Μαρίας Μπρη-Παπαμακαρίου, η οποία αφού ευχαρίστησε  τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους  για την δυναμική τους παρουσία, τους ευχήθηκε υγεία , δύναμη για  το 2020 με την ευχή να  είναι χρονιά δημιουργίας και αλληλεγγύης και  έκανε τον πλούσιο απολογισμό της  χρονιάς που πέρασε και παρέθεσε προγραμματισμένες δράσεις της νέας χρονιάς.Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου έψαλλε τα κάλαντα  Πυργίου και το «Πάει ο παλιός ο χρόνος»,συνοδευόμενη μουσικά με ακορντεόν,(Κας Ντόρις Κούνη –Θεοτοκά)αρμόνιο,(Στεφ.Θεοτοκάς)και τουμπελέκι(Κώστας Θεοτοκάς)από το Ωδείο Χαϊδαρίου.Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική Ομάδα του Συλλόγου,που ενθουσίασε τους πάντες με τις χορευτικές της επιδείξεις (χοροδιδάσκαλος ο Κος Στάθης Καραστέργιος)και τις όμορφες παραδοσιακές Πυργούσικες φορεσιές!

Η ευλογία της πρωτοχρονιάτικης πίτας  έγινε από τον Μητροπολίτη Χίου ,Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο ,παρόντος του πατέρα Γ. Φραγκιαδάκη (Κοίμησης Θεοτόκου Χαϊδαρίου), του πατέρα Μιχαήλ Μπιλάλη, Ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και είπε ωραία λόγια για τον Σύλλογο, για τους Πυργούσους και για τους Μαστιχοπαραγωγούς.

Η Πρόεδρος Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου,του ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και μακροημέρευση και δύναμη για να ποιμαίνει ακριβοδίκαια το ποίμνιο του Θεού. Ακολούθησε η βράβευση των παιδιών με καταγωγή από το Πυργί,που εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Χώρας μας από την Πρόεδρο, που τους  ευχήθηκε καλές σπουδές  και καλή σταδιοδρομία στο ξεκίνημα της νέας πορείας της ζωής τους!-«Να  είναι γεροί είπε  και να τους δούμε επιτυχημένους επιστήμονες και επαγγελματίες,κυρίως όμως σωστούς ανθρώπους»! 

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:Ο Υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Δημήτρης  Βίτσας, οι βουλευτές  Κώστας Ζαχαριάδης ,  Χαρά Καφαντάρη και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η Κα Μαριέττα Παππά εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Χίου Κο Σταμάτη Κάρμαντζη, ο Κος Βασ. Καλλέργης τον Βουλευτή Γιάννη Λοβέρδο,ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Τσατσαρώνης, οι Αντιδήμαρχοι:Σάββα Ευμορφία,Μάνος Πετούσης, Θεοδωρακόπουλος Φ.,Αργυρόπουλος Γ.,η Κα Μπέλα Ελένη, ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ  Αργύρης Κοκκινάκης ,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Βασίλης Παντελάρος, Γιάννης Θεοτοκάς (εμπορικός Διευθυντής της REVOIL),Καρατζαφέρης Βασίλης ,Ζεβόλης Ευάγγελος, Βελέντζας Γεώργιος,Κα Γκανά-Ρηγάκη Αγ.,Θερμού Ελένη,Δούμουρα Δήμητρα, Χρονοπούλου Κων/α,Μοσχονας Παναγιώτης, Χουδελούδης Μόσχος, ο Μιχάλης Καχριμάκης(πρώην υπουργός),η κα Ελένη Σταύρου,ο Κος Νίκος Τσικής,ο ομότιμος καθηγητής  κ. Λαυρέντιος Δελασούδας,ο Πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Κος Γιάννης Θεοτοκάς,ο κος Νίκος Τσικής,η Κα Σοφία Κορωναίου-Καμπά(Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής) κ.α.

Από τους Χιακούς  Συλλόγους: η Μαρία Παντελάρου- Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου «Γεώργιος Θεοτοκάς»,Σταμάτης Χονδρογιωργάκης (Χαλκουσίων Αττικής) Ευάγγελος Μέλης(Δαφνουσίων Αττικής),Μαρία Μόρου(αδελφότητας Ψαριανών) ο Κος Κυριάκος Τσιπούρας (Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας) Αυγουστής Πατατουκάκης (Μεστούσων Αττικής),η Κα Ελευθερία Κολίτα  (Ζυφιανούσων).Ο κ. Στ.Καμπάς (επιστημονικού Συλλόγου Αργώ),ο κ. Γ. Χριστοφοράκης(Χριστοδούλειο Ίδρυμα),ο κ. Γιάννης Βελέντζας(Σύνδεσμος Νεοφωκαέων),ο Γιώργος Καλογράνας (Κέντρο Λαογραφίας και πολιτισμού Δυτ.Αττικής),Κα Τζένη Μπέτση(Ηπειρωτών)ο Απόστολος Χριστοδουλάκης(Εστία Κρητών),Απόστολος Καραπέτρος(Μακεδόνων δυτ.Αττικής), Κος Αγαμέμνων Διαμαντογιάννης(Φίλοι Οικ. Πατριαρχείου)κ.α.

 Χαιρετισμούς με συγχαρητήριες ευχές και για Καλή Χρονιά,απέστειλλαν και διαβάστηκαν: Ο Δήμαρχος Χίου Κος Σταμάτης Κάρμαντης,ο Αντιδήμαρχος  Κος Γιάννης Ξενάκης και η πρόεδρος  της κοινότητας Πυργίου,κα Ειρήνη Βολάκη!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ»ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» είχε τόση ανταπόκριση..που  αποδείχθηκε μικρή…η τεράστια Αίθουσα του Δημαρχείου,για να χωρέσει τα Μέλη και τους Φίλους του και απέδειξε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τις προσπάθειές που κάνει…Και του χρόνου με υγεία!Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!!!