Ομοσπονδία Χαικών Σωματείων Αττικής και Σύνδεσμος Φίλοι του Χιώτικου χωριού αποχαιρετούν την Μ. Παπακωνσταντίνου.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΩΝ
Κυρ, 29/11/2020 - 09:25

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΣΤΗ ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Η αναφορά και μόνο του ονόματός της προκαλεί αίσθημα υπερηφάνειας για όσους την γνώρισαν και περισσότερο για κείνους που είχαν την τιμή να είναι φίλοι της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, αμέσως μετά την αναγγελία του θανάτου της συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και αποφάσισε να απευθύνουμε το αντίο μ’ ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι άλλο αυτόν τουλάχιστον τον καιρό.  

Η Μαίρη είχε ένα μεγάλο έρωτα και βέβαια το νησί των Οινουσσών, τόπο όπου γεννήθηκε. Όμως, κι εκείνη είναι γνωστό ότι εισέπραξε και μεγάλη αγάπη.

Το βιογραφικό της πλουσιότατο και όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, γλύπτρια-ζωγράφος. Επεκτείνεται σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και ο συγγραφικός. Οι τιμητικές διακρίσεις είναι πάμπολλες, ανάμεσα σ’ αυτές η ανακήρυξή της ως Γυναίκα της Ευρώπης.

Η Μαίρη ήταν συνδεδεμένη  και με την Ομοσπονδία. Είχε προσφέρει έργα της ζωγραφικής για λαχειοφόρες αγορές. Ήταν παρούσα σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις μας.

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου έφυγε. Δεν πρόκειται όμως να λησμονηθεί αφού μας άφησε παρακαταθήκη το πλούσιο έργο της.

Έργα της Χιώτισσας αγαπημένης υπάρχουν διάσπαρτα όχι μόνον στον Ελλαδικό χώρο αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ύπαρξη έργου της στον Λευκό Οίκο.

Μαίρη, καλό ταξίδι. Εκεί που πας σε περιμένει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος που έχουν φύγει απ’ αυτή τη ζωή. Δεν θα λησμονηθείς και αυτό το εγγυάται το έργο που αφήνεις πίσω σου.

 

 

 

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ» ΣΤΗ ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Παπακωνσταντίνου, καταξιωμένη γλύπτρια, ζωγράφος, χαράκτρια αλλά και συγγραφέας. Το έργο της είναι γνωστό σε όλους καθώς   και οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Είχα την τιμή, ως Πρόεδρος του «Γυναικείου Συνδέσμου Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» να παρουσιάσω με την εισήγησή μου το βιβλίο της με τίτλο «Η Χίος μέσα στους αιώνες, Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός» και μέσα από αυτή την συνεργασία αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου λάτρευε τη γενέτειρά της τις Οινούσσες αλλά και όλη τη Χίο, για την οποία γράφει ότι είναι  «η πρώτη στ’ άρμενα, στη γνώση και στα γράμματα». Για το Αιγαίο πέλαγος ότι είναι η ελληνική θάλασσα που γαληνεύει την ψυχή. Ήταν περήφανη για τον τόπο της.

Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου έδωσε την ζωή της για την γλυπτική, όμως τα έργα που έχουν σημαδέψει την σταδιοδρομία της μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι «Η αρπαγή της Ευρώπης», έργο που την καθιέρωσε ως Γυναίκα της Ευρώπης, προβάλλοντας το ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα της καλλιτέχνιδος και το "περιφρονημένο" πρόπλασμα του Ομήρου, ένα έργο που εκφράζει την ψυχή της.  

Μέσα από τα έργα της φάνταζε η ζωή της,  οι ανησυχίες και ο συναισθηματικός κόσμος της. Ήταν αγωνίστρια και πάλευε για τα πιστεύω και τα ιδανικά της. Θα την θυμόμαστε πάντα για όλα όσα μας πρόσφερε και μας δίδαξε. Μας άφησε κληρονομιά έργα γεμάτα φως, ένα φως που προοιωνίζει δημιουργία και κίνηση, ψυχή και ζωή. Ένα φως που περιέχει ‘μήνυμα ειρήνης’ και μας προτρέπει όχι μόνο να δημιουργήσουμε, αλλά και να αλλάξουμε με την σκέψη μας την μορφή του σύμπαντος.

Σχετικά Άρθρα