Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

20 Χρόνια Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στη Χίο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γιορτάζει. Μήπως ήρθε η ώρα να διεθνοποιηθεί;

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/05/2019 - 07:13

Mέσα σε χαμόγελα και συγκίνηση και με κατάμεστο το Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαϊου 2019 στις 5μ.μ. η Επετειακή Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης  των 20 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

Με την παρουσία του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου, την παρουσία του Γ. Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Κασσάρα και την παρουσία του Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, καθώς επίσης και την πλήρη εκπροσώπηση των Φορέων της Πολιτείας, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού της Χίου, με εκπροσώπους από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον κόσμο της Ναυτιλίας και των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων (Τσάκος, Βενιάμης κ.ο.κ.), με τους παλαιούς και νέους Πρυτάνεις του Τμήματος Ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών, παλιούς και νέους Καθηγητές και Φοιτητές παρόντες στο Αμφιθέατρο και τη γιορτή...τιμήθηκαν τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, που εμπλουτίζει και ενισχύει πάντα με τις δράσεις και την παρουσία του την πνευματική, την πολιτιστική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή του νησιού, καθώς επίσης και την Eκπαιδευτική στάθμη της Χίου, με την καθημερινή δράση του και την Επιστημονική Έρευνα που θέτουν σε κίνηση συχνά από τη Χίο, Φοιτητές, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολλοί διαπρεπείς Καθηγητές τους, αναγνωρισμένοι από τη Διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε και η Αναγόρευση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Θ. Γραμμένου (Cass Business School, City, University of London) σε Επίσημο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τονίστηκε, με αναφορές στην Επιστημονική πορεία του και την Επαιδευτική δράση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Θ. Γραμμένου, η πολυποίκιλη προσφορά του εξαίρετου αυτού Ακαδημαϊκού, τόσο στην Εκπαίδευση και στο Τμήμα Ναυτιλιας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, όσο και στην Παγκόσμια κοινότητα. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των προλόγων και των ομιλιών της Επετειακής Εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων της λειτουργίας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, έγιναν συγκινητικές αναφορές σε πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν (Φοιτητές, Εκπαιδευτικούς και Προσωπικό) και σε περιστατικά συλλογικής δράσης και συνεργασίας, που διαδραματίστηκαν τα πρώτα χρόνια της Ίδρυσης του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, όταν δεν υπήρχε ακόμη η στελέχωση και η οργάνωση που απολαμβάνουμε σήμερα. Διατυπώθηκαν σκέψεις ότι...ίσως ήρθε η ώρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στη Χίο, να διεθνοποιηθεί και να ανοίξει τις πόρτες του (αρχικά ίσως μόνο με Μεταπτυχιακά Προγράμματα) σε Φοιτητές από όλο τον κόσμο.       

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Λήξης της 1ης Χρονιάς του πρωτοποριακού πιλοτικού διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' του Κοινωφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' για Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.
Παρ, 14/06/2019 - 06:27

Με πολύ κόσμο και πολλά μικρά παιδιά που γέμισαν απ' άκρη σ' άκρη το Αμφιθέατρο ''Γιάννης Καράλης'' του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στις 6μ.μ. η Τελετή Λήξης της 1ης Χρονιάς εφαρμογής του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' (σύνδεση σχολείων μέσω skype με πλοία) που συμπεριελήφθη και λειτούργησε μέσα στα σχολικά προγράμματα των διδακτικών ωρών, σε πολλά Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού μας (και ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλά μέρη της Ελλάδος) με την πρωτοβουλία και τις ενέργειες του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και του Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου Τσάκος ''Τeens''.

Με το πρόγραμμα ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', τα παιδιά μέσω skype, μπορούν και παρακολουθούν τη διαδικασία πλοήγησης ενός βαποριού, έχουν απευθείας σύνδεση με τη Γέφυρα ή τη Μηχανή και μιλούν με τον Καπετάνιο ή με τον Πρώτο Μηχανικό μαθαίνοντας έτσι πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τη μετακίνηση του πλοίου, μαθαίνουν πως λειτουργούν και σε τι εξυπηρετούν τα διάφορα Ναυτικά μηχανήματα και όργανα όπως το Ραντάρ, ο Εξάντας και άλλα, ενώ ενημερώνονται παράλληλα για το πως δουλεύει η μηχανή και κινεί την προπέλα που μετακινεί το πλοίο. Βλέπουν διάφορα μέρη ανά την υφήλιο (π.χ. πως ανεβαίνει ή κατεβαίνει το πλοίο με τη ρυθμιζόμενη στάθμη του νερού και περνά από δεξαμενή σε δεξαμενή για να διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ) και λύνουν τις απορίες τους ρωτώντας τα μέλη του πληρώματος και τους ειδικούς για κάθε θέμα.

 Στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη το απόγευμα έγινε μια όμορφη πολυπληθής μικρή γιορτή με χαιρετισμούς από την Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, τον Διευθυντή του Κοινοφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' Μιχάλη  Μπελέγρη, τη Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Μαρία Παπαδανιήλ και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρο Μαρδίρη. Ακολούθησαν ''Τραγούδια καλοσωρίσματος'' από τους μαθητές της ΣΤ' Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, παρουσίαση της πορείας της δράσης και αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', εμπειρική και βιωματική αξιολόγηση από τον Τίτο Κουκάκη Διευθυντή του Ναυτιλιακού Τμήματος του Ομίλου Τσάκος στη Χίο και από τον Θανάση Καραπούλιο Διευθυντή  του Ναυτικού Λυκείου ''Teens'', παρουσίαση του προγράμματος από τους Εκπαιδευτικούς Πωλίνα Τέττερη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και Κατερίνα Κώττη Διευθύντρια του 5ου Δημοτικου Σχολειου Χίου. Έγινε σύνδεση μέσω skype με το Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου (Διευθυντής Γεώργιος Μπεροπούλης) και στη συνέχεια οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου προσέφεραν αναμνηστικά στους συντελεστές του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο''. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου τραγούδησε με ''μπακ-ράουντ'' φωτογραφίες από τις συνομιλίες με το πλοίο ''ELIAS TSAKOS'' και ακολούθησε Διαγωνισμός Ερωτήσεων (πάνω σε Ναυτικά Θέματα που παρακολούθησαν τα παιδιά) και Βραβεύσεις. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου παρουσίασε ένα πολύ ωραίο και ευχάριστο χορευτικό με τραγούδια της θάλασσας και του τόπου μας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με...αναγωγή στο μέλλον, με αναφορές στα επόμενα βήματα του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', που ανοίγει τα φτερά του επεκτεινόμενο και σε άλλα Σχολεία...και εκτός Χίου. 

Σε αυτό το σημείο η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης Θεοδώρα Μουστάκα απηύθυνε χαιρετισμό στη γιορτή το Πρόγραμμα και την προσέγγιση που διενεργείται...και της προσφέρθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' αναμνηστικός θυρεός. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου Μαρία Πελαντή παρέλαβε με τη σειρά της(μετά τον χαιρετισμό-καλοσώρισμα που απηύθυνε στο Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα)αναμνηστικό θυρεό για το Σχολείο...το ίδιο και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων Δέσποινα Κυριακώδη. 

 Ακολούθησε απονομή θυρεών, ναυτικών χαρτών και αναμνηστικών δώρων σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα Σχολεία που συμμετείχαν στην Τελετή Λήξης του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' και ένα δροσερό κέρασμα στην έξοδο του αμφιθεάτρου ολοκλήρωσε τη γιορτή.