48 υποτροφίες από την ΕΜΧ σε νέους μαστιχοπαραγωγούς

ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΠΛΕΟΝ Η ΜΑΣΤΙΧΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 25/08/2021 - 15:42

Ένα σημαντικό πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων, σε ηλικία, μαστιχοκαλλιεργητών πέτυχε να φέρει στη Χίο -με την κυριολεξία της λέξης πέτυχε, αφού προκρίθηκε ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις που κατατέθηκαν πανελλαδικά- η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, μέσω του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» -χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος- και του Εργαστηρίου Ανθοκομίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

48 μαστιχοκαλλιεργητές, που τις επόμενες μέρες θα επιλεγούν, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, θα μάθουν σε ένα διάστημα 14 μηνών, ώστε να μην διαταράσσεται και η παραγωγική διαδικασία, και σε συνολικά 120 ώρες, κάθε 2 με 4 μέρες κάθε μήνα, την επιστημονική γνώση που έχουν να τους μεταλαμπαδεύσουν 16 διδάσκοντες, εκ των οποίων 12 καθηγητές Πανεπιστημίου -οι 4 μάλιστα με διδακτορικό- ώστε ο συνδυασμός εμπειρίας που απορρέει από την παραδοσιακή καλλιέργεια με τα επιστημονικά δεδομένα που πλέον είναι διαθέσιμα, να απογειώσουν την παραγωγή μαστίχας και άρα να κρατήσουν στον τόπο μας τους νέους ανθρώπους και να συμβάλλουν στην περιλάλητη ανάπτυξη, που όλο αναζητούμε και όλο δεν έρχεται.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Αυγούστου 2021, στο Μουσείο Μαστίχας, παραβρέθηκαν δίνοντας πολλές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, ο Γενικός Διευθυντής της, δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μεταφορών και Επικοινωνιών Β. Αιγαίου, Νίκος Νύκτας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς», Έφη Λαζαρίδου, τα στελέχη του ίδιου οργανισμού, δρ. Δημήτρης Βολουδάκης και Kατερίνα Μπότρος, ο επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Στέφανος Χατζηλαζάρου και ο διδάκτωρ του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Στέφανος Κώστας.

Επίσης παραβρέθηκαν νέοι μαστιχοκαλλιεργητές που εξέφρασαν και τις απορίες τους σχετικά με το πρόγραμμα, δείχνοντας ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι για όσα προαναγγέλθηκαν αφού εκτός των άλλων όσοι το ολοκληρώσουν δεν θα αποκτήσουν απλά μία σημαντική πιστοποίηση, που θα τους δώσει και προβάδισμα σε μελλοντικά χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά θα τους καταστήσει πρεσβευτές όλων των καλών πρακτικών που θα μάθουν στους συγχωριανούς τους.

Να σημειώσουμε ότι οι 48 που θα επιλεγούν θα το παρακολουθήσουν δωρεάν -πρόκειται για πρόγραμμα που κοστίζει περίπου 1500€ για κάθε εκπαιδευόμενο- και θα μάθουν εκτός από τα της καλλιέργειας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και πολλά πράγματα για τον συνεργατισμό, το μάρκετινγκ, την επιχειρηματικότητα, ώστε να πλησιάσουν τους συναδέλφους τους αγρότες της υπόλοιπης Ευρώπης σε πολλά πράγματα.

Εξ άλλου είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας μόλις το 6% των αγροτών έχει λάβει κάποιου είδους εκπαίδευση για τη δουλειά του, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος των επιμορφωμένων αγροτών φτάνει το 30%!

 

anoigei_ena_neo_kefalaio_katartisis_ekpaideysis_ton_paragogon

Σχετικά Άρθρα