Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

6η Συνεδρίαση της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου

Τρί, 02/06/2020 - 05:27

Η έκτη συνεδρίαση της ΕΣΕΔΕ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου την Δευτέρα 1-6-2020 και ώρα 13:30 με την παρουσία 10 μελών της Επιτροπής.

 

Τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν τα παρακάτω:

 

• Δημιουργία Επιτροπής επεξεργασίας της Αποτύπωσης κατάστασης και Αιτημάτων σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου

     • Δημιουργήθηκε η σχετική επιτροπή επεξεργασίας των απαντήσεων & αιτημάτων των σχολείων

     • Διερεύνηση για ανάθεση αρμοδιοτήτων στα μέλη της Επιτροπής που το επιθυμούν

 

 Ενημερώθηκαν τα μέλη από τον Πρόεδρο για τους παρακάτω  βασικούς άξονες ενασχολήσεων του Γραφείου ΕΣΕΔΕ  του Δήμου Χίου:

 1. Έργα (ενεργειακές αναβαθμίσεις 1ο-3ο ΓΕΛ Χίου & 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ Χίου)
 2. Έργα (μελέτες ειδικής αγωγής & εργαστηριακό κέντρο Χίου)
 3. Έργα (προς ολοκλήρωση & προγραμματισμός νέων έργων)
 4. ΔΕΗ -COSMOTE-ΔΕΥΑΧ
 5. Πετρέλαιο
 6. Καθαρίστριες
 7. Κυλικεία
 8. Σχολική περιουσία
 9. Χορηγίες & επιχορηγήσεις (τακτική – έκτακτη)
 10. Υγεία & πρόνοια (χαρτοκοπές & απολυμάνσεις)
 11. Αντισεισμική προστασία
 12. Πυρασφάλεια
 13. Φύλαξη σχολειών
 14. Καταγραφή εξοπλιστικών αναγκών
 15. Καταγραφή κτιριακών αναγκών
 16. Καταγραφή ηλεκτρομηχανολογικών αναγκών

Αποφασίσθηκε στη επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί η ανάθεση σε όσα μέλη εκφράσουν την επιθυμία.

 

 • Οργανωτικά ζητήματα Γραφείου της ΕΣΕΔΕ και επιδιώξεις

 

Προτάθηκαν από τον Πρόεδρο οι παρακάτω οργανωτικές αλλαγές και επιδιώξεις  για το γραφείο  ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου:

 1. Ωράριο επικοινωνίας σχολειών  (11πμ-2μμ  για την Γραμματειακή υποστήριξη και με το γραφείο οικονομικών θεμάτων σε ωράριο που θα συναποφασισθεί)
 2. Ωράριο επικοινωνίας πρόεδρου με διευθυντές σχολειών (11πμ-2&30μμ)
 3. Δημιουργία φακέλου για κάθε σχολείο (δαπάνες, λογαριασμούς ΔΕΗ, COSMOTE, ΔΕΥΑΧ, απολογισμοί κλπ)
 4. Προγραμματισμός αδειών προσωπικού γραφείου
 5. Αύξηση προσωπικού γραφείου
 6. Απόκτηση μονίμου χώρου στέγασης της ΕΣΕΔΕ με δημιουργία γραφείων  προσωπικού και πρόεδρων και χώρου αρχειοθέτησης και φύλαξης αρχείου
 7. Να αυξηθούν οι μηχανικοί  των σχολικών έργων από 1 σε 3.
 • Κάλυψη αναγκών καθαρισμού, απολύμανσης και χορτοκοπής σχολείων

 

Σε ότι αφορά τις ανάγκες σε καθαριστές/τριες αποφασίσθηκε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ 2027/27-5-2020/τΒ΄ σε συνδυασμό με το μαιλ 29/5/2020 του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και η διάθεση των τριών καθαριστριών, όταν διατεθούν από τον Δήμο,  άμεσα στα σχολεία.

Σε ότι αφορά την χορτοκοπή, στις ελάχιστες σχολικές μονάδες ΔΕ που έχουν απομείνει θα πραγματοποιηθεί άμεσα η χορτοκοπή στον αύλειο χώρο, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

 

 • Έγκριση δαπανών σχολείων για προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού από τις Σχολικές Επιτροπές για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με το ΦΕΚ 84/13-4-2020 τ.Α΄

 

Τα αιτήματα των σχολείων ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 28/5/2020. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα 25 σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου και θα εφοδιαστούν συνολικά με ψηφιακό εξοπλισμό 69 συσκευών για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα με  52 laptops, 16 tablets και 1 desktop-PC. Το προς διάθεση ποσό της ΕΣΕΔΕ που είχε προϋπολογιστεί από την ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου στην προηγούμενη συνεδρίαση ανήρχετο σε 29460€ και το πραγματικό ανήλθε στις 29550,33€. Μόλις αποσταλεί η απόφαση στα σχολεία και εντός μιας με δύο ημερών θα μπορούν τα σχολεία να προμηθευθούν τον εξοπλισμό που έχουν επιλέξει.  

 

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκε  διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση και το σημαντικότερο υπήρξε, για μια ακόμη φορά ομοφωνία σε όλα τα ζητήματα.

 

Τέλος ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την:

 • Συνάντηση της Τρίτης 2 Ιουνίου 2020 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ για το χρέος των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που καταλογίζεται στην ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου από την ΔΕΥΑΧ και καταλογίζεται με χρονική αφετηρία το 2009.

Σχετικά Άρθρα

Εισήγηση Δημάρχου Χίου σε διαδικτυακή συζήτηση για την Πιστοποίηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τρί, 07/07/2020 - 16:52

Εκλεκτά Μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας,

Αξιότιμοι Κύριοι Συνάδελφοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της παρούσας διαδικτυακής συνάντησης με θέμα την πιστοποίηση του εμβληματικού για τη Χίο Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ως γνωστόν, για κάθε κοινωνία η παιδεία αποτελεί τη βάση της προόδου και της εξέλιξης, ενώ η ύπαρξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τμήματα υψηλού επιπέδου περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τον κάθε τόπο σε κάθε εποχή και ιδιαίτερα για τη σύγχρονη εποχή μας.

Έτσι λοιπόν, και για εμάς εδώ στο ακριτικό Αιγαίο, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί τη ναυαρχίδα του Πανεπιστημίου, καθώς η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδότησε και την έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου συλλήβδην κατά το ακαδημαϊκό έτος 1985-1986. Έκτοτε, η συνεχής επιτυχημένη πορεία και η γένεση και των υπολοίπων τμημάτων της Σχολής καταγράφεται αντικειμενικά από μία πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά στους  νευραλγικούς τομείς της επιστήμης και της οικονομίας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Επιπροσθέτως, από το Τμήμα έχουν αποφοιτήσει αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ειδικά στον Δήμο Χίου, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων συμβάλλει διαχρονικά στην κατάρτιση υψηλής ποιότητας στελεχών μέσα από το προπτυχιακό του πρόγραμμα σπουδών, αλλά και από τα μεταπτυχιακά του προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μέσω άλλων δράσεων όπως σεμινάρια κατάρτισης.

Ακόμα, αρκετοί φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων πραγματοποιούν κάθε χρόνο την πρακτική τους άσκηση στις υπηρεσίες του Δήμου επιδεικνύοντας πάνω απ’ όλα ήθος, αλλά και υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Αυτό φαίνεται άλλωστε κι από τις αξιολογήσεις που κάνουν οι επόπτες που κάθε φορά ορίζει ο Δήμος για την παρακολούθηση της πορείας της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε συνεργασθεί αρκετές φορές και λαμβάνουμε υπόψη τις έρευνες και μελέτες, για την προετοιμασία προτάσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τόπου μας. Μάλιστα, πριν δύο περίπου χρόνια (Οκτώβριος 2018), όταν ήμουν Αντιπεριφερειάρχης, διοργανώθηκε από την Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινωνία το επιστημονικό συνέδριο για την ανάπτυξη της Χίου. Στην οργάνωσή του συμμετείχαν για πρώτη φορά όλοι οι φορείς της Χίου κι εμείς ως περιφερειακή διοίκηση συμμετείχαμε στην οργανωτική επιτροπή.

Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινωνία είναι ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός, που αποτελεί μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας των τοπικών φορέων με το Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα και πέρα όλων αυτών, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, εκτός από την εκπαίδευση και την έρευνα, το Τμήμα έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση και συνεργαζόμαστε στενά προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά σας αναφέρω τακτικές αιμοδοσίες που συνδιοργανώνουμε με τον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος.

Κυρίες και Κύριοι,

Στη βάση όλων αυτών που πολύ συνοπτικά σας παρέθεσα αλλά και για ακόμη περισσότερους λόγους, αναμφίβολά η θέση και ο ρόλος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι ακρογωνιαίος και εξέχων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τον τόπο μας, για τη χώρα μας.

Με δυο λόγια για εμάς όλους, που ζούμε κι αγωνιζόμαστε σ’ αυτόν τον ακριτικό νησιωτικό τόπο, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, που τόσο πολλά έχει προσφέρει και ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει στο μέλλον, στη Χίο μας και στην Ελλάδα μας στους ανθρώπους μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!