Άνοιγμα σχολείων - Λειτουργία σχολείων

Aνακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου
Δευ, 28/09/2020 - 17:34

Από την έναρξη της πανδημίας εκπαιδευτικοί και γονείς απαιτούν από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις, τη διαμόρφωση συγκεκριμένου σχεδίου για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς, παρά το χρόνο που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση δε μπόρεσε και δε θέλησε να γίνει το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων  με τους απαραίτητους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Τη στιγμή που στο σύνολό τους οι Ευρωπαϊκές χώρες μερίμνησαν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του ιού εξασφαλίζοντας την υγειονομική προστασία των μαθητών με χιλιάδες νέες αίθουσες, με μονά θρανία, με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, με δωρεάν χρήση μάσκας και τεστ, στην Ελλάδα η κατάσταση μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

 • Ο μαθητικός πληθυσμός στοιβάζεται σε τμήματα των 25 και 26 ατόμων γιατί η πολιτική ηγεσία, κατά δήλωση του καθηγητή μικροβιολογίας κ. Βατόπουλου, απέκλισε εξ’ αρχής την πρόταση της επιτροπής των ειδικών για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Αλήθεια, πόσες άδειες αίθουσες μένουν ανεκμετάλλευτες; Πόσοι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι (πχ πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα) δεν αξιοποιούνται;   
 • Η εξάπλωση του ιού γίνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι τεράστια και στη χώρα μας έχει υπάρξει πλήρης αναστροφή της εικόνας του Μαρτίου – Μαΐου. Ως απάντηση το Υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο στις 20/9/2020, περιορίζει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τις τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δυστυχώς απουσιάζει, λόγω ιδεοληψίας, από το κυβερνητικό σχέδιο ο διορισμός και η πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.  
 • Κι ενώ στο διάστημα αυτών των μηνών θα περίμενε κανείς τη θωράκιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας με ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με δωρεάν παροχή  τεστ και μάσκας στο σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η κυβέρνηση μιλά μόνο για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αποποιούμενη των δικών της πολιτικών ευθυνών, μετακυλώντας την σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Αποτέλεσμα της στάσης και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την βελτίωση των σχολικών υποδομών, για τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων και ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες  στις οποίες στοιβάζονται 25 μαθητές, τη στιγμή μάλιστα που οι προτάσεις των ειδικών που έχουν εισακουστεί, απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων! Δεν  έχουν ακόμα εξασφαλίσει το επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και σωστός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης θεωρεί κόστος τις δαπάνες για τη μόρφωση και την υγεία.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Η χρήση μάσκας καθιστά επιτακτική την αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος με μικρότερης διάρκειας διδακτική ώρα πχ 35 λεπτών αντί για 45 λεπτών ώστε να αποφευχθεί η κόπωση των μαθητών από την πολύωρη χρήση της μάσκας.
 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών με πλήρη δικαιώματα, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της υγειονομικής λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
 • Να μην ανακληθεί η άδεια κανενός εκπαιδευτικού που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

 

Σχετικά Άρθρα