Ειδικό Σχολείο: Δυο - δυο τμήματα στις αίθουσες!

Ζητά μίσθωση νέου κτιρίου ο Σύλλογος Δασκάλων και λύση στεγαστικού στο 4ο νηπιαγωγείο - Δρομολογούνται λύσεις απαντά ο Αντιδήμαρχος Παιδείας
Τρί, 09/03/2021 - 13:02

Την ανάγκη άμεσης μεταστέγασης του ειδικού δημοτικού σχολείου Χίου σε κατάλληλους χώρους, έως ότου ο δήμος κατασκευάσει κτίριο, ειδικά γι' αυτό το σκοπό, ζητά με επιστολή  του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, απευθυνόμενος στο Δήμο Χίου, τη Σχολική Επιτροπή και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι ομάδες παιδιών αναγκάζονται να κάνουν το πρόγραμμά τους ακόμη και κατά δύο ή τρεις σε μια αίθουσα!

Παράλληλα ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μίσθωση ακινήτου στο οποίο θα στεγαστεί τμήμα του 4ου νηπιαγωγείου, που επλήγη στο σεισμό του περασμένου Οκτωβρίου.

Στα ζητούμενα του συλλόγου κλήθηκε να απαντήσει μέσω του Ράδιο "Αλήθεια" ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Πατεριμός, ο οποίος επισήμανε ότι αναγνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν γι'αυτό και ο δήμος και στις δύο περιπτώσεις επιδιώκει να δώσει λύση. 

"Το ειδικό σχολείο δυστυχώς... προσωρινά στεγάζεται εκεί εδώ και 12 χρόνια κα μόνο η παρούσα δημοτική αρχή ξεκίνησε διαδικασίες για κατασκευή σχολικού κτιρίου”, σχολίασε. 

Όπως είπε, ήδη προχωρά στη μελετητική ωρίμανση του έργου, ώστε να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί κατάλληλο σχολικό κτίριο. 

Βέβαια επειδή για το ειδικό σχολείο, ακόμη κι αν προχωρήσουν το δυνατόν συντομότερα οι μελέτες κ.λ.π. μέχρι να γίνει νέο κτίριο  θα μεσολαβήσουν κάποια χρόνια, ο κος Πατεριμός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει ακόμη και το θέμα της μίσθωσης χώρου, φτάνει να βρεθεί κατάλληλος. 

Αναφερόμενος, τέλος στο 4ο νηπιαγωγείο είπε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει στη μίσθωση χώρου ο οποίος διαμορφώνεται και αναμένεται ο εξοπλισμός του, κάτι που προσδοκά να γίνει το συντομότερο δυνατόν (επιδιώκουν να γίνει μέχρι Απρίλη - Μάη).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών που αναφέρεται στα δύο προβλήματα:

"Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο εδώ και χρόνια δεν έχει στεγαστεί σε κατάλληλο κτίριο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών, όπως αύλειο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένες και ευρύχωρες αίθουσες, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα παιδιά σε ομάδες, να κάνουν γυμναστική.  

Συνεπώς, λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες. Τα τμήματα, ελλείψει χώρου, στριμώχνονται δυο δυο σε κάθε αίθουσα, ενώ δεν υπάρχουν αίθουσες για ατομικές θεραπείες (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κλπ), καθώς και για μουσική ή γυμναστική, γεγονός που αναγκάζει το ΕΕΠ και τους ειδικούς παιδαγωγούς να κάνουν μάθημα επίσης δυο δυο, αρκετές φορές και τρεις σε κάθε αίθουσα. Όταν δε, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες παραμένουν στο διάλειμμα όλοι μαζί σε ένα χώρο τριάντα-σαράντα τετραγωνικών μέτρων. Τέλος, η πρόσβαση στο σχολείο είναι δυσχερής, καθότι βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Παρόλο που υπάρχει ασανσέρ, σε ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος ή βλάβης, το προσωπικό ανεβάζει τα αμαξίδια με τα παιδιά από τις σκάλες, ενώ αυτό αποτελεί πρόβλημα για παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

Παράλληλα, δεδομένων των συνθηκών αυτών, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που επιτάσσει η πανδημία, με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι εκτεθειμένοι συνεχώς στον κίνδυνο μόλυνσης.  Είναι βαριές οι κυβερνητικές ευθύνες που σε αυτές τις συνθήκες τα ειδικά σχολεία όλης της χώρας έχουν μείνει αθωράκιστα, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μειωθούν οι ομάδες των μαθητών ανά εκπαιδευτικό, δε γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ακόμα και η διαδικασία της προτεραιότητας του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς έχει μένει στη διαδικασία της αίτησης.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το παρόν κτίριο δεν πληροί τις προδιαγραφές για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου.

• Καλούμε τον Δήμο Χίου να προχωρήσει στην ενοικίαση κατάλληλου χώρου που να πληροί τις προδιαγραφές, προκειμένου να στεγαστεί προσωρινά το Ειδικό Σχολείο μέχρι να κατασκευαστεί το νέο κτίριο.

• Παράλληλα καλούμε να τον Δήμο Χίου να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής του νέου Ειδικού Σχολείου προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να στεγαστούν επιτέλους στο δικό τους ασφαλή και κατάλληλο χώρο, σε ειδικά διαμορφωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες".

Θέμα 2ο : Μεταστέγαση τμήματος του 4ου νηπιαγωγείου Χίου

"Είναι γνωστό ότι το 5ο Δ.Σ. Χίου έχει πληγεί λόγω του πρόσφατου σεισμού, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να αχρηστευθούν οι μισές αίθουσες διδασκαλίας του (παλιό κτίριο). Αυτή τη στιγμή το 5ο Δ..Σ Χίου αντιμετωπίζει έλλειψη αιθουσών για να στεγάσει Τμήματα Ένταξης, εργαστήρια Φυσικής, Τμήματα Υποδοχής, αίθουσα απομόνωσης παιδιών που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα covid - 19 κτλ.

Οι παραπάνω ελλείψεις δημιουργούν και τα αντίστοιχα προβλήματα, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Εδώ και χρόνια μια αίθουσα που ανήκει στο 5ο Δ.Σ. τη χρησιμοποιεί το 4ο Νηπιαγωγείου Χίου για τη στέγαση ενός τμήματός του. Καιρό τώρα θα έπρεπε το τμήμα αυτό να έχει μεταφερθεί στον νέο χώρο του και να απελευθερωθεί η αίθουσα για το δημοτικό σχολείο προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που καθυστερεί η μεταστέγαση εφόσον γνωρίζουμε ότι το κτίριο είναι έτοιμο προς χρήση.

Καλούμε ΑΜΕΣΑ τον Δήμο Χίου να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη μεταστέγαση του τμήματος του νηπιαγωγείου στον νέο του χώρο και να επισπευτούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του παλιού κτηρίου του 5ου Δ.Σ."

Σχετικά Άρθρα