Χίος, Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Εισαγωγή στις ΑΕΝ με μόρια από μπάρκο: Θετική η παράταση για ένα έτος

Καλύτερο να υπάρξει μεταβατική περίοδος για 2 χρόνια, κατά τον Αργ. Χατζελένη, Πρόεδρο του Παγχιακού Συλ. Αξιωματικών Ε.Ν.
Τρί, 12/02/2019 - 14:20

Ήταν από τους πρώτους που είχε επισημάνει την ανάγκη παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος εισαγωγής στις ΑΕΝ υποψηφίων με το απολυτήριο λυκείου, συνυπολογιζόμενης της θαλάσσιας υπηρεσίας τους και τώρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου να εντάξει σχετική τροπολογία σε ν/σ του υπουργείου μεταφορών, που παρατείνει αυτή τη δυνατότητα για τους υποψήφιους για εισαγωγή στις ΑΕΝ, φέτος δηλώνει ικανοποιημένος, αν και πιστεύει ότι η παράταση θα έπρεπε να είναι διετής.

Ο λόγος για τον Αργύρη Χατζελένη, Πρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικών Ναυτικού Χίου και καθηγητή στην ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών, ο οποίος μιλώντας σήμερα για το θέμα στο Ράδιο «Α» τόνισε ότι θα ήταν άδικο για παιδιά που ήδη είναι μπαρκαρισμένα προσπαθώντας να συγκεντρώσουν μόρια, να στερηθούν το δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης στις Ακαδημίες.

Ο ίδιος  επανέλαβε -παρόλο που αρκετοί θεωρούν ότι η εισαγωγή πρέπει να γίνεται μόνο με πανελλαδικές- ότι η εμπειρία του από την ΑΕΝ Οινουσσών, όπου υπηρετεί 7 χρόνια τώρα, δείχνει ότι οι σπουδαστές που μπήκαν έχοντας ήδη θαλάσσια υπηρεσία, εκτός του ότι τελείωσαν την Ακαδημία, είναι και από εκείνους που συνεχίζουν επαγγελματικά στη θάλασσα με μεγαλύτερη θέρμη και συνέπεια.

Σχετικά Άρθρα

Ο άνθρωπος που έθεσε το θεμέλιο λίθο για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Παρ, 24/01/2020 - 14:13

Το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρονών ο Κώστας Μ. Σοφούλης. Βρισκόταν στο σπίτι του στην Άνοιξη, περιστοιχισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα, αναρρώνοντας από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Έχοντας ζήσεις πολλές ζωές σε μία, θεωρείται ότι έθεσε το θεμέλιο λίθο για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, του οποίου ήταν Ομότιμος Καθηγητής. 

Ο Κώστας Σοφούλης γεννήθηκε στη Σάμο την Πρωταπριλιά του 1937 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αριστερού νεολαιϊστικου κινήματος και στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών κατέληξε στη φυλακή, ύστερα από καταδίκη του Έκτακτου Στρατοδικείου, ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και τα Νέα. 

Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων, που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση. 

Μετά τη δικτατορία, είχε εργαστεί ως φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Οικονομικής Σχολής της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής στην έδρα George Miller του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Διετέλεσε βοηθός γενικός διευθυντής στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ), υποδιοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας και διοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικών Επενδύσεων (ΕΤΒΑ). 

Το 1984 ήταν ο πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωσή του. Τον απασχολούσε η παιδεία και είχε εκδώσει δύο βιβλία για την οργάνωση των σύγχρονων πανεπιστημίων. 

Την τριετία 1993-96 διετέλεσε βουλευτής του Νομού Σάμου, το γενέθλιο νησί όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή του. 

Το 2015 εμφανίστηκε στον χώρο του λογοτεχνικού βιβλίου, εκδίδοντας τρία έργα (Επιστροφή, Το ζυμάρι, Αναφορά στο Αρχιπέλαγος), ενώ το 1997 είχε εκδώσει και μία ποιητική συλλογή (Αντιστάσεις).