Χίος, Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Γιορτή Αποφοίτησης με πορείες αριστείας στο ''Σπίτι της Μαρίας" του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα.

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 18/06/2019 - 06:44

Με μια Γιορτή Αποφοίτησης όμορφη, απέριττη, σε οικογενειακό κλίμα, αλλά με πολύ κόσμο και με εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού μας παρόντες, αποχαιρέτησε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 στις 8μ.μ. ''Το Σπίτι της Μαρίας-Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού'' του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα, τους Τελειόφοιτους Μαθητές της φετινής χρονιάς. Το πρώτο καλλοσώρισμα με την έναρξη της γιορτής Αποφοίτησης, ήταν η ομιλία του Διευθυντή του ''Σπιτιού της Μαρίας'' Ζαχαρία Μπεκριδάκη που συντόνισε την εκδήλωση.

 ''Πορείες Αριστείας'' ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, εστιάζοντας τόσο στη μαθητική ζωή, την προσπάθεια, την πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών των παιδιών, όσο και στην μελλοντική πορεία τους για ευτυχισμένη και άξια οικογενειακή και κοινωνική ζωή και μια επαγγελματική πορεία ελπιδοφόρα, στέρεη, πάντα ανοδική, ωφέλιμη και καταξιωμένη.

 ''Το Σπίτι της Μαρίας-Στέγη Παιδείας και πολιτισμού'', έχει πάρει πλέον πανελλήνια διάσταση, αφού οι μαθητές που φοιτούν και φιλοξενούνται σ' αυτό είναι (και συνεχώς το επιλέγουν και έρχονται καινούργιοι) απ' όλη την Ελλάδα. Η ζωή και η εκπαίδευση σε αυτό, έχει το πλεονέκτημα να είναι γεμάτη γαλήνη και σταθερότητα, με υψηλού επιπέδου πρόγραμμα μαθημάτων και πλήρως καταρτισμένους και καταξιωμένους Εκπαιδευτικούς και συμμετοχή στις κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του χωριού των Καρδαμύλων...μια μαθητική κοινότητα δηλαδή που ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε ένα υγιές οικογενειακό κλίμα και απολαμβάνει τις χαρές της συνεργασίας και της ζωής κοντά στη φύση, στο τρανό Καπετανοχώρι τα Καρδάμυλα που ακόμα καλά κρατεί την προπατορικιά κι αγνή φυσιογνωμία του.

Από 'δω ξεκίνησαν άνθρωποι που γράψανε ιστορία, για το κουράγιο τους, το πείσμα και την τύχη τους...και από το πρώτο πικρό σκαλί, σκαρφαλώσανε ως τα απάνω πατώματα του παλατιού της θάλασσας...όπως κι ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος που είναι ο ''πατέρας'' της ''Στέγης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού'' για το ''Σπίτι της Μαρίας'' στα Καρδάμυλα...και πάντα θα στέκεται αρρωγός-κι εκείνος και όλη η οικογένειά του-στη ζωή και τη σταδιοδρομία των παιδιών που αποφοιτούν μέσα από την αγγαλιά ''του Σπιτιού της Μαρίας'', όπως τόνισε στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της Γιορτής Αποφοίτησης, ο Στράτος Σταυρινός μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Εκπαιδευτικής Στέγης των Καρδαμύλων.

 Μια ψιλή βροχή, μετέφερε τη γιορτή από τον κήπο και τον προαύλιο χώρο, μέσα στο ''Σπίτι της Μαρίας''...και όλα, καρέκλες, βάθρα, μικρόφωνα, προτζέκτορας και προσκεκλημένοι τακτοποιήθηκαν γρήγορα και μια χαρά στις νέες θέσεις τους, με τη δραστική συμβολή των μαθητών και των τελειοφοίτων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, πρώτος ο Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, που τόνισε ότι αυτή τη μέρα τα συναισθήματα είναι ανάμικτα,η χαρά δηλαδή γιατί τα παιδιά αποφοιτούν και θ' ανοίξουν τα φτερά τους, μαζί με το κενό που αφήνει ο αποχωρισμός...στη συνέχεια ο Στράτος Σταυρινός μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Εκπαιδευτικής Στέγης των Καρδαμύλων, που ευχήθηκε στα παιδιά να κρατούν στις καρδιές και τη σκέψη τους τα όσα διδάχτηκαν και να έχουν ένα λαμπρό μέλλον...και κατόπιν η Παρασκευή Λιαδή, Υποδιευθύντρια της Μαθητικής Στέγης, που αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της χρονιάς, τις εκπαιδευτικές εκδρομές και τις παράλληλες δράσεις και μέσα από το λόγο της έγινε φανερό ότι η Εκπαιδευτική Στέγη ''Το Σπίτι της Μαρίας'' του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στα Καρδάμυλα, ζει και αισθάνεται(μαθητές και καθηγητές)σαν μια ζεστή αγγαλιά και μια αγαπημένη οικογένεια.

 Χαιρετισμούς στην Τελετή Αποφοίτησης , με βίντεο που προβλήθηκαν,  έστειλαν απ' όλη την Ελλάδα γονείς κι αδέρφια μαθητών της Εκπαιδευτικής Στέγης των Καρδαμύλων, τονίζοντας ότι διαπίστωσαν την εξαιρετική ωφέλεια και την ευεργετική δράση της εκπαίδευσής και της ζωής των μαθητών στα Καρδάμυλα, τόσο στην προσωπικότητα των παιδιών, όσο και στα γνωστικά τους πεδία.

  Ακολούθησαν βραβεύσεις εθελοντών που πρόσφεραν φιλότιμα την εργασία τους στη Στέγη αυτή τη χρονιά, ο καθένας ανάλογα με τις γνώσεις και την ιδιότητά του, προσθέτοντας θετικά στις ανάγκες και τις δραστηριότητες της μαθητικής κοινότητας. Ανάμεσα τους και ο Χιώτης Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Χριστόφορος Μερούσης που πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του για το Πρόγραμμα Γυμναστικής των παιδιών.

  Στη συνέχεια δόθηκαν Έπαινοι σε μαθητές. Έπαινοι εργατικότητας, ευταξίας, συνεργασίας, δημιουργικής φαντασίας κ.α.

 Προσφέρθηκαν αναμνηστικά σε όλους τους Τελειόφοιτους Μαθητές μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα...και οι Τελειόφοιτοι Μαθητές Σπύρος Σκουλουμπρής και Γιάννης Σαρρής απηύθυναν θερμούς αποχαιρετιστήριους λόγους από το βήμα.

 Ένα υπέροχο βίντεο με αναφορά στις δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε, έδειξε στιγμιότυπα, από εκπαιδευτικές δράσεις,  εργασίες  και περισυλλογή φρούτων από το περιβόλι του ''Σπιτιού της Μαρίας'', παιχνίδια, γενέθλια, συμμετοχή των μαθητών σε παρελάσεις (στα Καρδάμυλα και στη Χίο) σε κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού και σε Εκκλησιασμούς, αθλητικές, πολιτιστικές δράσεις κ.α. Η μουσική του επένδυση ήταν υπέροχη και όλοι πήραν το μήνυμα που έδινε το τραγούδι που το συνόδευσε...''Σφύριξε χαρούμενα κι εσύ, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής!...''. Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η υποστολή της Σημαίας (με τη δύση του Ηλίου) στο προαύλιο των εγκαταστάσεων...και η ομαδική ''Κραυγή'' της Μαθητικής Στέγης. 

  Ακολούθησε κέρασμα και δεξίωση.

 Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο νεοεκλεγής Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τον Περιφεριακό Σύμβουλο Παντελή Μπουγδάνο, ο  Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Ταξίαρχος, ο υποψήφιος Βουλευτής με τη Ν.Δ. στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές Σταύρος Μιχαηλίδης, η Πρόεδρος Πρωτοδικών, η Εισαγγελέας, η Λιμενάρχης Χίου, ο εκπρόσωπος του Ατιπεριφεριάρχη Χίου και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης και πολύς κόσμος από τα Καρδάμυλα και τη Χώρα της Χίου.          

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 14/10/2019 - 19:20

Η Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης πρόκειται να διοργανώσει το

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

τις εξετάσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2019 για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού για πολίτες τρίτων χωρών και αιτούντες άσυλο προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο «καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος».

 

Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης έχουν όσοι/ες είναι πολίτες τρίτων χωρών ή αιτούνται άσυλο (όχι πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης) και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 

  • είναι ηλικίας 16 ετών και άνω,
  • μένουν νόμιμα στην Ελλάδα ή ζητούν άσυλο.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από τη Δευτέρα 14/10/2019 έως και την Τετάρτη 6/11/2019, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου, Ρίτσου 13 (2ο Γυμνάσιο) και ώρες 17:00-20:00 (τηλ. 2271081860).

 

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού ελληνομάθειας επιπέδου Α (που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του Π.Δ. 363/1998 και προ της εφαρμογής του Π.Δ. 60/2010) ή Α2 που εκδίδεται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2010 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (και μόνο), συμμετέχουν αποκλειστικά στις εξετάσεις των στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από τη Δευτέρα, 14/10/2019 έως και την Τετάρτη, 6/11/2019, στα Κέντρα Υποβολής Αιτήσεων της περιοχής τους.

(Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας των κέντρων που δέχονται τις αιτήσεις των υποψηφίων, καθώς και οι ώρες υποβολής).

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ:

  1. Αίτηση συμμετοχής (υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στο Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων),
  2. Μία (1) Φωτογραφία τύπου ταυτότητας,
  3. Φωτοτυπία διαβατηρίου (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),
  4. Φωτοτυπία της άδειας διαμονής στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για άδεια διαμονής (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),
  5. Παράβολο αξίας πενήντα ευρώ (50,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001 Λοιπά παράβολα), για υποψηφίους πιστοποίησης ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού ή παράβολο αξίας είκοσι ευρώ (20,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001 «Λοιπά παράβολα»), για υποψήφιους/ες πιστοποίησης γνώσης μόνο της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, σε περίπτωση που υπάρχει ήδη Πιστοποιητικό Α2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (φωτοτυπία του οποίου υποβάλλεται μαζί με την αίτηση).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από 01/01/2014, η προμήθεια παραβόλου γίνεται ηλεκτρονικά.