Η εαρινή σύναξις των ευρωπαίων μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο

ΜΑΘΗΤΕΣ KΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ, ΣΙΚΕΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΚΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ERASMUS
Τετ, 18/05/2022 - 14:58

Με ένα περίπου χρόνο καθυστέρηση και τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα covid19, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «ListenandRespect» (2019-1-CZ01-KA229-06116) στο 2ο Γυμνάσιο Χίου, από 9 μέχρι 13 Μαΐου 2022, υπό την αιγίδα του ΙΚΥ.

Το σχολείο υποδέχτηκε μαθητές και καθηγητές από τέσσερις χώρες. Συγκεκριμένα το Fakultni Zakladni Skola από το Ούστι Ναντ Λάμπεμ της Τσεχίας (βασικό συντονιστή), το Instituto di Istruzione Superiore “G. LaPira” από το Ποτσάλλο της Σικελίας, το Centrul Scolar de Educatie Incluziva Bonitas από την Οραντέα της Ρουμανίας και το Zakladna Skola Namestie Mladeze από το Ζβόλεν της Σλοβακίας.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το σχολείο αναφέρει:

"Έχουν προηγηθεί τέσσερεις ακόμα κινητικότητες μαθητών και καθηγητών στο Ούστι ναντ Λάμπεμ με θέμα: «Politics–School Parliaments», στο Ζβόλεν με θέμα: «Financial Literacy», στο Ποτσάλλο με θέμα: «Arts and Crafts», στην Οραντέα της Ρουμανίας με θέμα: «Childrens΄ Rights» καθώς και ένα σεμινάριο για τους συντονιστές και διευθυντές των σχολείων εταίρων στη Πράγα που διοργανώθηκε από το Skola pro Demokracii με θέμα: «How to choose class representatives and make a good team».

Η κινητικότητα στο 2ο Γυμνάσιο Χίου είχε θέμα τη Φιλανθρωπία «Charity Festival», ένα πολύ επίκαιρο θέμα. Οι μαθητικές κοινότητες της κάθε χώρας οργάνωσαν διάφορες δραστηριότητες και  συγκέντρωσαν χρηματικά ποσά τα οποία πρόσφεραν στη «Κιβωτό του Κόσμου». Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στη Χίο οι μαθητές παρουσίασαν power point σχετικά με αυτές τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες  καθώς και με μια αναδρομή στη πορεία της δημοκρατίας στη κάθε χώρα.

Πήραν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες στο σχολείο (πειράματα στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες). Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Χίου και συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλο Καλογεράκη και τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Ξυλά. Μαθητές και καθηγητές από το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα του νησιού μας (Νέα Μονή, Ανάβατο, Αυγώνυμα, Πυργί, Μεστά, Μουσείο Μαστίχας, Σπήλαιο Ολύμπων) και να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής του τόπου μας.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου διοργανώθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Χίου η τελετή λήξης του προγράμματος, παρουσία του Διευθυντή Β/θμιας Εκ/σης Χίου κ. Αιμιλιανού Ευαγγελινού, του παιδαγωγικά υπεύθυνου συμβούλου του σχολείου κ. Νικολάου Χαβιάρα, μαθητών, γονέων και καθηγητών.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αναδρομή για τη φιλανθρωπία στην Ελλάδα και τη Χίο από τον κ. Νίκο Χαβιάρα, καθώς και ενημερωτικό βίντεο από τους εκπροσώπους της «Κιβωτού του Κόσμου». Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια (γραμμένα ειδικά για το πρόγραμμα από τη μουσικό του σχολείου κ. Ασπασία Τσαγκάτου) και παραδοσιακούς χορούς.

Η ομάδα Erasmus του σχολείου αποτελείται από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Μουτάφη Δέσποινα, την κ. Μηλιάδη Κυριακή (υπεύθυνη προγράμματος), τους Καθηγητές: Αντάρα Αγγελική, Ζύμαρη Βάσω, Κοντού Νίκη, Κουζίμπα Μαρία (υποδιευθύντρια), Κρουσουλούδη Πλουμή, Κρουσουλούδη Νίκο, Τσαγκάτου Ασπασία και τους μαθητές: Αναστασάκη Βάσια, Αντωνιάδη Μαριλένα, Βελίκη Ίσιδα, Βυζανιάρη Χριστίνα, Θεοδωροπούλου Μυρτώ, Θεοδωράκης Γιώργος, Καρτάλης Ιάσονας, Κολλιάρου Βικτωρία, Κοντού Μελίνα, Κοσμά Κέλλυ, Κουτσουράκης Σταμάτης, Κυρλαγκίτσης Γιώργος, Μεργέ Χρύσα, Μπουλιού Αναστασία, Νικολαίδη Άννα-Μαρία, Νικολαίδη Μιχαλία, Πιπινιά Σοφία, Σιταράς Δημήτρης, Σταυρινούδης Μάριος, Φραγκιαδάκη Ελένη.

Ανυπομονούμε όλοι για την επόμενη κινητικότητα του καινούργιου προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας με τίτλο “Don’t be Mean behind the Screen” στην Τουρκία τον ερχόμενο Οκτώβριο."

Σχετικά Άρθρα