Η Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντωνία Σαρρή στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 06/01/2023 - 06:26

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ακολουθούσα την μακραίωνα παράδοση, συμφώνως προς την οποία η Εκκλησία υπήρξε φύλαξ της Κλασικής Παιδείας, άρχισε την νέα ποιμαντική διακονία:

«’’ Ὅπως ἄν ἐξ Ἑλληνικῶν...’’ - Φιλολογικόν Eἱλητάριον».

Πρόκειται για σειρά ομιλιών και μαθημάτων με θέματα από την Αρχαία, την Λατινική, την Βυζαντινή και την Νεοελληνική Φιλολογία και Ιστορία, πού θα πραγματοποιούνται στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε τις ημέρες του Ιερού Δωδεκαημέρου με θέμα «Μαθήματα Παλαιογραφίας» και διδάσκουσα την Ελλογιμωτάτη κ. Αντωνία Σαρρή ,Επίκουρο Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πριν από αυτή τη θέση, εργάστηκε ως Μεταδιδακτορική Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (2016–2021), όπου συμμετείχε  στη συγγραφή δύο μονογραφιών σχετικές με τις Αρχαίες Ελληνικές Συλλογές Επιστολών (υπό έκδοση), και Μεταδιδακτορική Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (2011–2015).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παπυρολογία, παλαιογραφία, αρχαία ελληνική και λατινική επιστολογραφία, χειρόγραφη παράδοση και κριτική των κειμένων, και πιο ειδικά του Ξενοφώντα.

Στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας με οικοδεσπότη τον Γ. Χονδρέλη , η κ. Σαρρή εξηγεί και αναλύει τι είναι η Παλαιογραφία, ποια η σχέση της με την Ιστορία , σε τι μας βοηθά , ποιοι είναι οι κλάδοι της και ποιά υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την γραφή. Τι εννοούμε άραγε όταν λέμε μεταγραφή και τι είναι η Παπυρολογία;

Ποια είναι τα υλικά και Παλαιογραφικά γνωρίσματα των Αρχαίων Ελληνικών Επιστολών και ποιά είδη επιστολών υπάρχουν; Ποιες πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε για την κοινωνική θέση του αποστολέα, τη σχέση του με τον παραλήπτη, τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε κάθε επιστολή, τον τρόπο ζωής κ.ο.κ.. Η κ. Σαρρή τέλος μας παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα επιστολών και απαντά στ ερώτημα πως τα καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα μία εξαιρετική επιστήμων, σύζυγος και μητέρα.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο  07-01-2023  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 08-01-23 στις 3.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Σαρρή Αντωνία

Σχετικά Άρθρα