Καθησυχαστικοί οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών για την επάρκεια πετρελαίου στα σχολεία

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 09/03/2022 - 14:37

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την επάρκεια πετρελαίου στα σχολεία της Χίου με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Χίου να απαντούν στην χθεσινή καταγγελία ΕΛΜΕ και συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Σύμφωνα με τους Κώστα Καρατζά και Κωνσταντίνο Χατζησταμάτη αντίστοιχα, τα σχολεία της Χίου δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα επάρκειας σε πετρέλαιο, ενόψει και της νέας κακοκαιρίας, με τους ίδιους να επισημαίνουν ότι η Δημοτική Αρχή έχει ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα σχολειού.

Ο κ. Χατζησταμάτης επεσήμανε ότι οι καταναλώσεις στα σχολεία είναι μεγάλες, λόγω των μέτρων για την πανδημία, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπαίνει πετρέλαιο με το σταγονόμετρο όπως ισχυρίζονται ΕΛΜΕ και Σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου, και διαβεβαίωσε ότι όπου χρειαστεί να ενισχυθούν οικονομικά τα σχολεία αυτό θα γίνει προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα θέρμανσης.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του Κώστα Καρατζά, που έβαλε κατά των συνδικαλιστών λέγοντας ότι πετρέλαιο υπάρχει στα σχολεία προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η χρηστή του διαχείριση από τους διευθυντές των σχολείων.

Ακολουθεί για το ίδιο θέμα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΔΕ Δήμου Χίου Κ. Χατζησταμάτης:

"Απάντηση σε κοινό κείμενο Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και της ΕΛΜΕ Χίου.

Εύγε! Ας μείνουμε σε αυτό, στο κοινό κείμενο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με την ΕΛΜΕ Χίου.

Εύγε! Πρέπει να αποδοθεί στην Δημοτική Αρχή (Δήμαρχο, Γενικό Γραμματέα Αντιδήμαρχο Παιδείας, Προέδρους & Μέλη Σχολικών Επιτροπών) οι οποίοι για μια ακόμη φορά θα λύσουν το δυσεπίλυτο ζήτημα που προέκυψε από την απόφαση 107/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την "Έγκριση 1ης αναμόρφωσης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού έτους 2022, 11465/2022" που εστάλη στην αποκεντρωμένη.

Εύγε! Απαιτείται να δοθεί και στην Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου που λύνει τα χέρια των Σχολικών Επιτροπών σε ότι αφορά το επείγον του ζητήματος προκειμένου να αποφασίσουν οι Σχολικές Επιτροπές για επίλυση του ζητήματος.

Εύγε! Πρέπει να δοθεί και στον προμηθευτή που βεβαιώνει πως θα συνεχίσει να δίνει πετρέλαιο στα σχολεία με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασης που έχει συνάψει με τον Δήμο Χίου.

Εύγε! Απαιτείται για την προνοητικότητα του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής να μην δοθεί άμεσα η 2η τακτική δόση του 2021 στα σχολεία της ΔΕ, όπως συνιστούσε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, ώστε να μην παρακρατηθεί ποσό για  πετρελαίου σχολείων από την 1η τακτική δόση του 2021 που τότε τα σχολεία είχαν ανάγκη.

Το ποσό των 53140,40€ της 2ης τακτικής δόσης του 2021 εισπράχθηκε σήμερα ολόκληρο από τα σχολεία χωρίς καμία περικοπή πετρελαίου αφού το ποσό που ήταν να παρακρατηθεί αντιλογίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ποσό που απέστειλε στο τέλος του χρόνου το Υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά από 21-2-2022 έως 4-3-2022 έχουν δοθεί ως τακτική δόση στα σχολεία 106773,17€ και δόθηκε τώρα που τα σχολεία έχουν ανάγκη. Αυτό δείχνει χρηστή διαχείριση.

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που συντελούν στην πρωτοφανή ζήτηση και αύξηση παράλληλα της τιμής του πετρελαίου;

Φυσικά τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων λόγω covid-19 που εφαρμόζουν τα σχολεία μας και προβλέπουν  παράθυρα ανοικτά με αποτέλεσμα όλη η θερμότητα να αποβάλλεται στο περιβάλλον ενώ παράλληλα κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας που σήμερα έχει ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ας δούμε όμως ενδεικτικά χαρακτηριστικά παραδείγματα καταναλώσεων σχολείων για να καταλάβουμε το ύψος των απαιτήσεων διότι την ταχύτητα αύξησης της τιμής την παρατηρούμε σχεδόν όλοι μας και την καταλαβαίνουμε στο καθημερινό γέμισμα της δεξαμενής του οχήματός μας.

Το 1ο -3ο ΓΕΛ Χίου από 21-1-2022 έως 14-2-2022 κατανάλωσε 3000l. Ένα κτιριακό συγκρότημα με ενεργειακή αναβάθμιση μέσα σε 15 ημέρες.

Το 1ο & Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου από 20-12-21 έως 19-1-22 σε σχεδόν 10 ημέρες κατανάλωσε 2000l

Έως σήμερα λοιπόν από 25-11-2021 έως 28-2-2022 έχουν αποσταλεί 43 αιτήματα σχολείων για πετρέλαιο στον προμηθευτή πετρελαίου του Δήμου Χίου που αφορούσαν 45700l και έχουν ήδη πληρωθεί μετά από εκκαθάριση του Δήμου 25330,09€ από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΣΕΔΕ) του Δήμου Χίου, για τα 24 σχολεία,  με μια πρωτοφανή διαυγή διαδικασία ελέγχου και πληρωμής του πετρελαίου που εφαρμόστηκε μετά από πρόταση του Προέδρου της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου.

Από που προκύπτει λοιπόν το μαρτύριο της σταγόνας;

Αν εννοούν οι συνάδελφοι την περικοπή που αρχικά έγινε σε κάποια σχολεία. Ναι πραγματοποιήθηκε στα αρχικά αιτήματα σε συνεννόηση πάντα με τον Διευθυντή του σχολείου και σε πολύ λίγα σχολεία διότι δεν γνωρίζαμε αρχικά αν θα λειτουργήσουν συνεχώς τα σχολεία ή θα ξαναγίνει διακοπή της λειτουργίας τους. Άλλωστε αυτό δεν είχε και σημασία τότε αφού η τιμή του πετρελαίου δεν είχε πάρει την ανιούσα και φυσικά για να δοθεί το μήνυμα της εξοικονόμησης πόρων.

Παρόλα τα παραπάνω έχουμε αυτή τη στιγμή το υψηλότερο αποθεματικό που υπήρξε ποτέ ως ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου (Σχολική Επιτροπή και Σχολεία) και ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι και ο Δήμος επί Δημαρχίας Κάρμαντζη ανέλαβε όλες σχεδόν τις κτιριακές συντηρήσεις σχολικών κτιρίων όπως πρέπει να γίνεται και σταμάτησε ο Διευθυντής του κάθε σχολείου να γίνεται ¨εργολάβος¨. Στο γεγονός ότι όλες οι παρακρατήσεις πετρελαίου βάρυναν μονίμως την Σχολική Επιτροπή εκτός της περίπτωσης της δόσης που δόθηκαν tablets και laptops. Οφείλεται επίσης στην κατά γενικό κανόνα  συνετή οικονομική διαχείριση όλων (Επιτροπής και Διευθυντών).

Αποτέλεσμα του προηγούμενου είναι σήμερα:

Το σχολείο με το χαμηλότερο αποθεματικό να έχει 2146,58€ με 5 συνολικά σχολεία έως 5000€. 7 συνολικά σχολεία από 5000€ έως 10000€ και 12 σχολεία άνω των 10000€ και έως 42252,92€.

Εν κατακλείδι η πρόταση τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσής τους είναι η πλέον ενδεδειγμένη για το διάστημα του ενός μηνός που μας ζητείται. Άλλωστε είναι μέσα στις υποχρεώσεις τις ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου να πληρώνει το πετρέλαιο το οποίο φυσικά εμμέσως πληρώνουν τα σχολεία αφού το ποσό αυτό τους παρακρατείται.

Όσα σχολεία φυσικά δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν φυσικά και θα βοηθηθούν από την ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου έως εκεί που το αποθεματικό της, το επιτρέπει.

Τέλος θα παρακαλούσα την ΕΛΜΕ να βγάζει δικές της ανακοινώσεις και όχι να αναφέρει ότι: «ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ισχυρίζεται ανοικτά: ας ψηφίζονταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για να είχατε πετρέλαιο» το οποίο ποτέ δεν ανέφερα"

Δήλωση του Κώστα Καρατζά

«Μη αναφορά σε συνέντευξη του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου κ. Κωνσταντίνου Καρατζά σε μη χρηστή διαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης απ’ τους Διευθυντές-ντριες και τους Προϊσταμένους-νες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Σήμερα το πρωί σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήσαμε σε ΜΜΕ από κοινού οι δύο Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου της Χίου για το ζήτημα, που έχει ανακύψει με την προμήθεια του πετρελαίου των σχολικών μονάδων δεν έκανα καμιά αναφορά για μη χρηστή διαχείριση ή κακοδιαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης από τους Διευθυντές-ντριες και τους Προϊσταμένους-νες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Αδιάψευστος μάρτυρας των γραφομένων μου είναι τα μαγνητοσκοπημένα και αναρτημένα στο διαδίκτυο στιγμιότυπα της συνέντευξης. Μέχρι και σήμερα έχουν καταναλωθεί, σε περίοδο κορωνοϊού με το μάθημα να γίνεται με ανοιχτά παράθυρα και σε περίοδο ενεργειακής κρίσης με αυξημένη την τιμή του πετρελαίου, από 58 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, του νησιού μας (τα σχολεία είναι 64) περίπου 55 χιλιάδες ευρώ σε πετρέλαιο θέρμανσης (1 σχολείο προμηθεύτηκε πετρέλαιο από δωρητή αποκλειστικά και 5 δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης).

Αυτό είναι ένα απτό δείγμα της χρηστής διαχείρισης, που έχει γίνει από τους Διευθυντές-ντριες και τους Προϊσταμένους-νες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα. Και η βασικότερη απόδειξη της χρηστής διαχείρισης είναι ότι κανένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν έχει καταγγείλει ότι το τάδε σχολείο ή η τάδε τάξη κρυώνει. Κλείνοντας θεωρώ ότι τόσο η χρηστή διαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και η αγαστή προς όφελος των παιδιών μας συνεργασία σχολείων και επιτροπής θα συνεχιστεί και το επόμενο δύσκολο για όλους μας χρονικό διάστημα, που θα επακολουθήσει».

kathisyhastikos_o_dimos_anisyhei_i_enosi_goneon

Σχετικά Άρθρα