Κλείνουν 7 τμήματα σε 3 ΕΠΑΛ στο νησί - Στον αέρα 23 μαθητές

Επιστολή του Δημάρχου στον υπουργό Παιδείας. Αναφορά του Βουλευτή Νότη Μηταράκη. Αντίδραση της Ενωσης τεχνολόγων εκπαιδευτικών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 22/09/2017 - 16:10

Παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι θα δοθεί λύση, στον «αέρα» βρίσκονται 23 μαθητές 7 τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων, τριων ΕΠΑΛ της Χίου και συγκεκριμένα του 1ου ΕΠΑΛ, του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων και του Εσπερινού, αφού ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο, βάσει νόμου.
Η εξέλιξη αυτή είχε προβλεφθεί, όπως είπε στην «Α» ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, Κωνσταντίνος - Βίκτωρας Χατζησταμάτης, όμως το Υπουργείο, ενώ στην αρχή διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει μέριμνα, παρέκαμψε τα επιχειρήματα που πρόβαλε η Χίος (θετική εισήγηση για τη διατήρηση των τμημάτων είχε κάνει και η Δ/ντρια Β/βάθμιας Εκπαίδευσης) και εφάρμοσε το Νόμο, υποβάλλοντας σε ταλαιπωρία τους μαθητές,που όντας στη Β’ ή τη Γ’ τάξη (οι περισσότεροι) τώρα ή πρέπει να ακολουθήσουν άλλη ειδικότητα, ή να αλλάξουν σχολείο ή να σταματήσουν τις σπουδές - στην χειρότερη των περιπτώσεων- αφού, για παράδειγμα, όσοι πάνε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ στις ειδικότητες που καταργήθηκαν και δουλεύουν το πρωί, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δουλειά και σχολείο.
Σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς κ.α. διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτήν την εξέλιξη στη Δ/νση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια ζήτησαν τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου και των Βουλευτών.
«Συνολικά είναι 23 οικογένειες που θα έχουν αυτό το πρόβλημα και θα πρέπει να δοθεί πολτική λύση", ανέφερε ο κ. Χατζησταμάτης που σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται στην υπαγωγή των σχολείων της Χίου σε άλλη κατηγορία, που θα επιτρέπει λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών.
Αναλυτικά από το 1ο ΕΠΑΛ Χίου τρεις ειδικότητες απορρίφθηκαν από το Υπουργείο και συγκεκριμένα εκείνες των Τεχνικών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων με 3 μαθητές στη Γ’ τάξη, Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού με 4 μαθητές στη Γ’ τάξη και  Τεχνικών Η/Υ και Δικτύων Η/Υ με επίσης 4 μαθητές στη Γ’ τάξη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σ’ αυτήν την περίπτωση η μη λειτουργία των ειδικοτήτων συνεπάγεται μη λήψη τίτλου σπουδών, γιατί σε κανένα άλλο  ημερήσιο ΕΠΑΛ δε υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, χώρια που στο  1ο ΕΠΑΛ υπάρχουν και οι καθηγητές που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ώρες διδασκαλίας, όπως ισχύει σχεδόν για το σύνολο των ΕΠΑΛ που κόπηκαν ειδικότητες.
Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ, απορρίφθηκε η ειδικότητα πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με 4 μαθητές στην Γ’ τάξη και η ειδικότητα τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής με 3 μαθητές στη Γ’ τάξη και είναι η περίπτωση που μετά από δύο χρόνια σπουδών σ’αυτόν τον τομέα οι εργαζόμενοι μαθητές τους θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις σπουδές!
Τέλος από το ΕΠΑΛ Καρδαμύλων «ψαλιδίστηκε» ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με 4 μαθητές στην Β’ τάξη και ΄1 στην Γ’ και θα είχε ενδιαφέρον κάποιος από το υπουργείο να εξηγήσει ποιο θα είναι το κόστος μεταφοράς αυτών των 5 παιδιών, σε περίπτωση που  «μετακομίσουν» σε άλλο ΕΠΑΛ του κέντρου για να συνεχίσουν τις σπουδές στην ειδικότητα που επέλεξαν.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς έστειλε στον υπ. παιδείας την παρακάτω επιστολή:
"Κύριε Υπουργέ,
 
Με την υπ΄ αριθ. 1470/20-09-2017 με θέμα «Έγκριση, κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2017-2018, της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ.» απόφαση του ΥΠΠΕΘ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δημήτριο Μπαξεβανάκη εγκρίθηκαν  με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08-08-2017 (Β΄ 2891) υπουργική απόφαση με θέμα «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α' Τάξης, τμήματος Τομέα της Β' Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ' Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)», κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2017-2018, δεκάδες ανά την Ελλάδα τμήματα Α΄ τάξης, τμήματα Τομέων Β΄ τάξης και τμήματα Ειδικοτήτων Γ΄ τάξης Επαγγελματικών Λυκείων, κατά παρέκκλιση των αναφερόμενων στο άρθρο 1 της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης. Ωστόσο, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από την έγκριση εξαιρέθηκαν 7 ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ του ακριτικού μας νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, με την παραπάνω απόφαση ανεστάλη ουσιαστικά η λειτουργία του Οικονομικού τομέα του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, καθώς δεν εγκρίθηκε κανένα ολιγομελές του τμήμα της Β΄ και Γ΄ τάξης. Επίσης, δεν εγκρίθηκαν 2 τμήματα (Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής) στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου, καθώς και 3 τμήματα (Ηλεκτρολογίας, Ψυκτικών και Πληροφορικής) στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου.
Ζητάμε  την επανεξέταση έγκρισης των παραπάνω τμημάτων για τους εξής βασικούς λόγους:

 • Το σχολεία λειτουργούν σε νησί που βρίσκεται στην παραμεθόριο περιοχή και ειδικά για το Εσπερινό ΕΠΑΛ είναι το μοναδικό στο Νομό Χίου και χρειάζεται στήριξη και όχι αποδυνάμωση.
 • Οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου είναι όλοι εργαζόμενοι σε πρωινό ωράριο και δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε αντίστοιχο σχολείο με πρωινό ωράριο. Οι συγκεκριμένοι μαθητές ήδη φοιτούν για δυο έτη στον συγκεκριμένο τομέα του σχολείου και η κατάργηση της ειδικότητας στη Γ’ τάξη ουσιαστικά ανακόπτει αυτή τους την προσπάθεια (δεν θα συνεχίσουν).
 • Προκύπτει ελάχιστη δαπάνη για το δημόσιο, αφού οι οργανικά ανήκοντες καθηγητές στη ΔΔΕ Χίου σχεδόν επαρκούν για την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας.
 • Κλάδοι όπως αυτός των Πλοιάρχων αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για εργαζόμενους οι οποίοι επιθυμούν να ανοίξουν τη διέξοδο προς την εργασία στη θάλασσα. Μάλιστα τη στιγμή που ολοένα μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στρέφεται προς τη θάλασσα, για τη Χίο η οποία συνειδητά διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, είναι μεγάλη αδικία στα πλέον δοκιμαζόμενα στρώματα της Χιώτικης κοινωνίας το να στερούνται τη δυνατότητα διεξόδου.
 • Γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία και τις τάσεις της εκτιμούμε ότι οι κλάδοι όλων των επαγγελματικών Λυκείων γνωρίζουν μια αναγνώριση των προσόντων που δίνουν στους μαθητές τους και για αυτό διαφαίνεται μια διαρκώς αυξανόμενη στήριξη.

 
Αυτή τη χρονική στιγμή, όταν από όλους αναγνωρίζεται το κενό που υπάρχει στην ελληνική οικονομία από την καχεκτικότητα της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης και η ανάγκη ενίσχυσης της Πιστεύω ότι θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μας ώστε ακόμα και η ολιγομελείς κλάδοι να παραμείνουν ενεργές διέξοδοι ανάπτυξης των επαγγελματικών προσόντων των νέων μας."
Νότης Μηταράκης: Καταστρέφει το σχεδιασμό 23 μαθητών της Χίου το Υπουργείο Παιδείας
Στο μεταξύ από τον Βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Μηταράκη κατατέθηκε η παρακάτω προς τον Υπουργό Παιδείας: 
 
"κ. Υπουργέ,
Σας προωθώ συνημμένη την με Α.Π. 33372/22.9.17 επιστολή του Δημάρχου Χίου, Εμμανουήλ Βουρνού, αναφορικά με τη μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων ΕΠΑΛ Χίου. Σημειώνεται ότι η ΥΑ του Υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε ενώ έχει ήδη αρχίσει η σχολική χρονιά, ανατρέποντας το σχεδιασμό των φοιτούντων στα τμήματα αυτά. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι πρόκειται για σχολεία της παραμεθορίου, ενώ ιδιαίτερα αναφορικά με το Νυχτερινό ΕΠΑΛ, οι φοιτούντες είναι εργαζόμενοι και η απόφαση του υπουργείου σημαίνει ότι θα στερηθούν κάθε δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους. Επιπλέον, ο κλάδος των Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού είναι μια βασική διέξοδος για τους ανθρώπους που θέλουν να στραφούν προς την απασχόληση στη θάλασσα.
Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας όλους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην επιστολή του Δημάρχου και να τοποθετηθείτε σε αυτή, επανεξετάζοντας την απόφασή σας για μη έγκριση των εν λόγω τμημάτων".
Μετά την μη έγκριση επτά(7) τμημάτων σε τρία(3) ΕΠΑΛ της Χίου δημιουργώντας σε 23 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους πρόβλημα καθώς και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο το Περιφερειακό Τμήμα της ΕΤΕ Β.Α. απέστειλε το παρακάτω έγγραφο σε κάθε αρμόδιο φορέα:
 
 "Μετά την δημοσιοποίηση της Υ.Α. 1470/20-9-2017 το σχολικό έτος που διανύουμε παρουσιάσθηκε για δεύτερη φορά τόσο έντονα το φαινόμενο της μη έγκρισης τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στην Β΄ & Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο, επειδή δεν πληρούσαν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών, όπως αναφερόταν στο ΦΕΚ 2434/5-8-2016 τ.Β΄ (Αριθ. Φ12/127076/Δ4) & ΦΕΚ2891/21-8-2017 τ.Β΄ γεγονός που θα οδηγήσει:

 • μαθητές/τριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τομέα στην Β΄ τάξη να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο από αυτό που έχουν επιλέξει, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος μεταφοράς των μαθητών και την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.
 • μαθητές/τριες που παρακολουθούν μοναδικές ειδικότητες στην Γ΄ τάξη σε ΕΠΑΛ της Χίου να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν την φοίτησή τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει.
 • ενήλικες εργαζόμενους μαθητές/τριες που παρακολουθούν το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο σε στρεβλό επαναπροσανατολισμό με αποτέλεσμα την απώλεια ετών παρακολούθησης της ειδικότητας που δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ή την εγκατάλειψη τελικά της συνέχειας των σπουδών τους

 
Ως εκ τούτου και αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των τμημάτων δεν προκύπτει επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των 7 τμημάτων που αφορούν συνολικά 23 μαθητές/τριες και συγκεκριμένα του

 • 1ο ΕΠΑΛ Χίου (Γ΄ τάξη ειδικότητες 3)
 • ΕΠΑΛ Καρδαμύλων (Β΄ τάξη τομέας 1 & Γ΄ τάξη ειδικότητα 1)
 • Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου (Γ΄ τάξη ειδικότητες 2)

 
 
Επειδή όμως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από την κρίση και τελούν κάτω από ειδικό καθεστώς  προτείνουμε ως οριστική λύση την ίδια που προτείναμε με προηγούμενο έγγραφό μας   στις 3-2-2017 και συγκεκριμένα:
 

 • Tην προσθήκη στο προαναφερόμενο ΦΕΚ που θα αναγράφει ότι: ¨ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που οι σχολικές μονάδες τους ανήκουν στην κατηγορία Δ΄ έως Ζ΄ μέχρι το πέρας της κρίσης θα έχουν τα ελάχιστα όρια μαθητών της κατηγορίας Η΄-ΙΒ΄¨.

 
Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες."
 

 
Με τιμή
Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.
 
 
Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX
site: http://users.sch.gr/convichat 
e-mail: convichat@sch.gr 

 
 
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα