Μαθητές και καθηγητές του ΕΠΑΛ Βροντάδου στην Τουρκία

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ για τον σχολικό εκφοβισμό
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 13/10/2021 - 11:01

Τέσσερις μαθητές και τρεις καθηγητές, από το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου κατά το χρονικό διάστημα από 27/09/2021 ως 01/10/2021, επισκέφθηκαν το Εσκισεχίρ της Τουρκίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με θέμα ''Friend me. Don’t bully me'' υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της χώρας μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης ομάδες μαθητών και καθηγητών από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ιταλία με γλώσσα εργασίας κι επικοινωνίας τα Αγγλικά.

Όπως ενημερώνει το σχολείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, κατά τη διάρκεια της παραμονής μαθητών και καθηγητών στην Τουρκία,  κάθε πρωί η ομάδα μετέβαινε στο σχολείο Haci Suleiman Cakir Kiz Anadolu Lisesi. Εκεί κάθε μέρα μία από τις συμμετέχουσες ομάδες αναλάμβανε τη διεξαγωγή παρουσιάσεων και βιωματικών εργαστηρίων που είχε προετοιμάσει σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα κι έκταση του φαινομένου, να γνωρίσουν καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση του και να καλλιεργήσουν συναισθήματα αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης κι αποδοχής της διαφορετικότητας. Επιπλέον οι Χιώτες μαθητές επισκέφθηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κατόπιν πρόσκλησής του, ο οποίος  εξέφρασε την ελπίδα ότι παρόμοιες συνεργασίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και στο μέλλον.

Κάθε απόγευμα πραγματοποιούνταν επισκέψεις ή εκδρομές σε χώρους πολιτιστικού, επιστημονικού ή αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια αυτά επισκεφτηκαν το Πάρκο Επιστήμης, Τέχνης και Πολιτισμού Σάζοβα, τα μουσεία Ξυλογλυπτικής, Υαλουργίας και Κέρινων Ομοιωμάτων καθώς και την Παλιά Πόλη του Εσκί Σεχίρ.

Ταξίδεψαν στις κοντινές πόλεις Άγκυρα και Προύσα όπου ξεναγηθηκανε σε μνημεία και μουσεία. Δοκίμασαν παραδοσιακή τουρκική κουζίνα και γνώρισαν την κουλτούρα της χώρας που τους φιλοξένησε. Επίσης αντάλλαξαν πληροφορίες κι εμπειρίες και δημιούργησαν φιλίες και συνεργασίες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Βροντάδυ,  Ξενάκης Ανδρέας με συνοδούς καθηγητές τις Ιωαννίδου Αλεξάνδρα και Σιδεράτου Μαρία. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι Παφίτη Δέσποινα, Βορριά Ειρήνη, Σκιαθίτη Παναγιώτα και Κάβουρας Βασίλειος.

Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο σύνολο των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών του σχολείου  τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο περιηγητικό κομμάτι της.

Σχετικά Άρθρα