Με ταχυδακτυλουργίες και αλχημείες ωραιοποιείται η κατάσταση στα σχολεία

"Άλλη μια απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών 2017 – 2018 στη Χίο", καταγγέλλουν οι αιρετοι, Γιώργης Αμπαζής (ΑΠΥΣΠΕ Β ΑΙΓΑΙΟΥ) και Μάρκος Σκούφαλος (ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ)
Δευ, 11/09/2017 - 11:16

Σε κείμενό τους οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης, Γιώργος Αμπαζής και Μάρκος Σκούφαλος, καταγγέλλουν για αλχημείες την Κυβέρνηση και για ωραιοποίηση της εικόνας όσον αφορά την επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία. Επίσης παραθέτουν αριθμητικά στοιχεία που απεικονίζουν, όπως σημειώνουν, την πραγματικότητα των κενών θέσεων, ακόμη και μετά τις προσλήψεις των αναπληρωτών.
Αναλυτικά σημειώνουν:
«Το χτύπημα των κουδουνιών των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και του ειδικού σχολείου τα βρίσκει, με πολλά και οξυμένα προβλήματα, που δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία».
Πρόκειται για τα αποτελέσματα  που δημιούργησε και δημιουργεί εδώ και δεκαετίες η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των αλλαγών στην Εκπαίδευση με όρους αγοράς , επιχειρηματικότητας, που τα πάντα αντιμετωπίζονται με τη λογική κόστους –οφέλους και θύματα τα παιδιά του ελληνικού λαού και τους εκπαιδευτικούς. Αυτά υλοποίησαν και υλοποιούν οι χθεσινές και οι σημερινές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.
Η προωθούμενη πολιτική έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το νέο ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο το Π.Δ. 79/2017. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ Χίου) με την πλειοψηφία του  υλοποιεί και προωθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν:
- Με την αύξηση του αριθμού των μαθητών – νηπίων κατά τμήμα σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα. (παγίωση στο 1:25 και 1:14)
- Την κινητικότητα εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από σχολείο σε σχολείο.
- Την υπολειτουργία των ολοήμερων σχολικών μονάδων.
- Την κατάργηση του μόνιμου εκπαιδευτικού στα ολοήμερα.
- Την «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας.
Το ΠΥΣΠΕ Χίου, αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τις τραγικά μειωμένες προσλήψεις κατά το σχολικό έτος 2017 2018 ακόμα και με βάση τα αιτήματα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί…
Κάθε χρόνο οι προσλήψεις είναι μειωμένες:

 • 2014 – 2015, 217 εργαζόμενοι στην εκπαίδευση.
 • 2015 – 2016, 178 εργαζόμενοι εκπαίδευση.
 • 2017 – 2018, 108 εργαζόμενοι στην εκπαίδευση (μέχρι 5/9/2017).

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ζητά με βάση τους «κόφτες» των μνημονίων, του ΔΝΤ και της ΕΕ, που συναποφασίζουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Έτσι, στα πολυθέσια της πόλης, Βροντάδου, Αγ. Μηνά και Κάμπου διατηρούνται τάξεις των 25 και 26 μαθητών, δυσκολεύοντας την εποικοδομητική εκπαιδευτική διαδικασία.
Συγκεκριμένα ζητήθηκαν από τη δ/νση:
ΔΑΣΚΑΛΟΙ

 • Α’ Χίου: 34 δάσκαλοι, έστειλαν 26 στο Δ. Χίου
 • Β’ Χίου: 7 δάσκαλοι, έστειλαν 7 στις Οινούσσες και Ψαρά

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

 • Α’ Χίου: 33 νηπιαγωγοί, έστειλαν 25 στο Δ. Χίου
 • Β’ Χίου: 3 νηπιαγωγοί, έστειλαν 3 στις Οινούσσες και Ψαρά

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 • Α’ Χίου: 16 Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής (ΕΑ), έστειλαν 13 ΕΑ στο Δ. Χίου, σε σύνολο 30 οργανικών θέσεων
 • Β’ Χίου: 2 Δάσκαλοι ΕΑ, έστειλαν 1 Δάσκαλο στα Ψαρά

 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Οι ανάγκες των παιδιών Ειδικής Αγωγής είναι δεδομένες και τις 5 ημέρες λειτουργίας των Σχολείων ή Νηπιαγωγείων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια και πάλι του «κόφτη» στέλνει 1 Δάσκαλο ή Νηπιαγωγό κάποιες ώρες την εβδομάδα σε κάθε παιδί. Έτσι πχ ο Δάσκαλος παράλληλης στήριξης ενός σχολείου μπορεί να μοιράζεται σε 2 ή 3 ή 4 παιδιά.
Συγκεκριμένα ζητήθηκαν και έστειλαν:
ΔΑΣΚΑΛΟΙ

 • Α’ Χίου: 15 Δάσκαλοι, έστειλαν 8 στο Δ. Χίου σε σύνολο 28 διαγνώσεων
 • Β’ Χίου: 2 Δασκάλους, έστειλαν 0

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

 • Α’ Χίου: 5 Νηπιαγωγοί, έστειλαν 3 στο Δ. Χίου
 • Β’ Χίου: 1 Νηπιαγωγό, έστειλαν 1 Νηπιαγωγό στις Οινούσσες

ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, έτσι σήμερα λείπουν 50 Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Στα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Χίου, έχουμε τραγικές ελλείψεις όπως αποδεικνύεται από τα αιτήματα των ίδιων των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων:
Αγγλικά (ΠΕ06) είναι κενές 216 ώρες δηλαδή 9 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 3)
Γερμανικά (ΠΕ07) είναι κενές 26 ώρες δηλαδή 2 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 0)
Γαλλικά (ΠΕ05) είναι κενές  40 ώρες δηλαδή 2 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 0)
Αισθητική Αγωγή (ΠΕ08) είναι κενές 255 ώρες δηλαδή 10 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 5)
Φυσική Αγωγή (ΠΕ11) είναι κενές 309 ώρες δηλαδή 12 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 0)
Μουσικοί (ΠΕ16) είναι κενές 135 ώρες δηλαδή 6 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 5[1])
Πληροφορική (ΠΕ19-20) είναι κενές 192 ώρες δηλαδή 8 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 0)
Θεατρική Αγωγή (ΠΕ32) είναι κενές 123 ώρες δηλαδή 6 εκπαιδευτικοί (έστειλαν 5[2])
Προφανώς με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στάλθηκαν ελάχιστες πιστώσεις. Με ταχυδακτυλουργίες και αλχημείες λοιπόν η πραγματικότητα δεν κρύβεται, δεν ωραιοποιείται, δεν αλλάζει. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση! Αυτό είναι το «καθ΄όλα έτοιμα τα σχολεία» που βαυκαλίζεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά…
Υποβαθμίζεται το ειδικό σχολείο Χίου μέσω νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης αφού αυξάνεται ο υποχρεωτικός αριθμός των παιδιών κατά τμήμα - από εξαθέσιο σε πενταθέσιο! Αδιαφορώντας για το σύνολο, τη βαρύτητα των περιπτώσεων των παιδιών και την κλινική τους κατάσταση.
Μειώνεται ο συνολικός αριθμός επίπεδο σε Β. Αιγαίου του ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού από 33 εργαζόμενοι το 2016-2017 σε 26 εργαζόμενους το 2017-2018. Η όξυνση της οικονομικής κρίσης δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην εκπαίδευση των μαθητών και νηπίων. Είναι γνωστό ότι απαιτούνται: ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές τόσο στο ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο όσο και σε άλλες εκπαιδευτικές μονάδες. Για να καλυφθούν 3200 μαθητές και 900 περίπου νήπια, για το 2017-2018.
Υποβαθμίζονται τα δημοτικά σχολεία της Καλλιμασιάς και των Νενήτων από εξαθέσια σε πενταθέσια και αυτό των Καρυών από τετραθέσιο σε διθέσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται εκπαιδευτικά και για τους συναδέλφους, ασχέτως αν σε αυτή τη φάση και υπό το βάρος των αντιδράσεων λειτουργούν διαφορετικά (πχ Καριές ως τριθέσιο)
Ως εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ), δεν μπορούμε να δεχτούμε να συμμετέχουμε στην διαχειριστική πολιτική που προωθεί βήμα το βήμα τη λειτουργία των σχολείων και νηπιαγωγείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που υποβαθμίζει τη μόρφωση. Αυτές οι πρακτικές στοχεύουν στο να μονιμοποιείται η λογική των ελαστικών μορφών απασχόλησης, να διατηρείται ο συσχετισμός μόνιμων - ελαστικών απασχολούμενων σε βάρος της μονιμότητας που οδηγεί χιλιάδες νέους και νέες εργαζόμενους να βιώνουν για πάνω από μία δεκαπενταετία τη ζωή της ανασφάλειας-αβεβαιότητας και της κινητικότητας, της απαξίωσης της προσωπικής και  οικογενειακής τους ζωής. Δεν ακούγεται κουβέντα για το ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών είναι φέτος μόνο μέσω ΕΣΠΑ, και αυτό όχι τυχαία: Η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» απαιτεί να σταματήσει η υποχρέωση του Κράτους να προσλαμβάνει από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, η λειτουργία των Ολοήμερων, η ειδική υποστήριξη των παιδιών, τα μαθήματα ειδικοτήτων, η παράλληλη στήριξη, η πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού εγκλωβίζεται στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ που απαιτούν ελαστική εργασία, κοινωφελή προγράμματα, μισθούς πείνας, κατάργηση μονιμότητας κλπ. Για όλα αυτά τα διορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ , αλλά και οι εργοδοτικοί αιρετοί συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων δε βγάζουν άχνα, αλλά ψάχνουν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές για ψευτοπροβλήματα πχ πόσους θα διαθέσει η Β/μια στην Α/μια κλπ
Συμπερασματικά «το ‘να χέρι νίβει τα’ άλλο…»… Διευθύνσεις, Υπουργείο-κυβέρνηση, κυβερνητικοί συνδικαλιστές και λοιποί, όλοι για την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία! Αιχμή το χτύπημα της κατάργησης δωρεάν Παιδείας της κατάργησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας στην εκπαίδευση, της δημιουργίας μεγάλων σχολικών μονάδων για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων, το χτύπημα των ασφαλιστικών εργασιακών ιατροφαρμακευτικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του υπηρεσιακού συμβουλίου ΠΥΣΠΕ Χίου υλοποιεί και φέτος τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο δικός μας δρόμος είναι στην πάλη για την ανάκτηση των απωλειών μας, την πλήρη κάλυψη των αναγκών στα σχολεία και την πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Για την αύξηση της χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα στην Παιδεία, την αντισεισμική θωράκιση.
Εκεί θα μετρηθούμε όλοι διαλέγοντας το στρατόπεδο των σύγχρονων αναγκών μας και την πάλη μέσα από ένα μεγάλο εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα που θα επιβάλει το δίκιο της λαϊκής οικογένειας, της πλειοψηφίας του λαού.
Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Διεκδικούμε αταλάντευτα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 
           Χρειάζεται άμεση αγωνιστική απάντηση. Να μην περάσει η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές!!»

[1] Χρειάζονται 10 εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες των Δημοτικών Σχολείων Χίου

[2] Χρειάζονται 10 εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες των Δημοτικών Σχολείων Χίου

Σχετικά Άρθρα