Συνηθισμένα κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς βλέπει ο Αριστείδης Κελεπερτζής, Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, τα οποία θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες με τις “στρατιές” αναπληρωτών .
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, όπως ανέφερε, τα κενά των δασκάλων φτάνουν στα 27, ενώ 26 κενά υπάρχουν σε νηπιαγωγούς. Ωστόσο πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία εκτιμά ότι θα έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά από αυτά, μιας και οι πληροφορίες από το Υπουργείο αναφέρουν ότι 6 με 7 Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν αναπληρωτές.
Στην παρούσα φάση οι κυριότερες ελλείψεις παρουσιάζονται στα δημοτικά σχολεία των Ψαρών και των Οινουσσών, με το πρώτο να έχει μόνο έναν δάσκαλο και να χρειάζεται 3 ακόμη και το δεύτερο να μην έχει κανέναν και να χρειάζεται 4. Κενά υπάρχουν και σε περιφερειακά σχολεία, όπως σ’ εκείνα του Πυργίου, των Καρδαμύλων, του Λιθίου και της Καλλιμασιάς.
Παρόλο που στους νηπιαγωγούς οι ανάγκες σε προσωπικό είναι μεγάλες - δεν έχει καλυφθεί μέχρι τώρα μια στις τρεις θέσεις- ο κ. Κελεπερτζής δήλωσε ότι θα λειτουργήσουν - μετά την τοποθέτηση και των αναπληρωτών- χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λόγω και των επερχόμενων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας τους (διεύρυνση ωραρίου μέχρι τη 1 μ.μ.)
Ο Προϊστάμενος της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο δεν ασπάστηκε την θέση του Προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων, Γιώργη Αμπαζή, που συνέδεσε τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θεωρώντας από την πλευρά του ότι στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί μεγαλύτερος από τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών, ενώ για τα ειδικά μαθήματα (θεατρολογία, μουσική, πληροφορική, ξενόγλωσσα) σημείωσε ότι μόλις γίνει ανά σχολείο η καταγραφή των ωρών που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό θα τοποθετηθούν αναπληρωτές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Μάλιστα την Παρασκευή θα συνεδριάσουν από κοινού, για πρώτη φορά, τα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν τις συνολικές ανάγκες και να γίνει αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο μέγιστο βαθμό, με βάση το ισχύον ωράριο εργασίας.
Για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με τον κ. Κελεπερτζή τα κενά έχουν σταλεί στο Υπουργείο και αναμένεται κάλυψή τους - και σ’αυτήν την περίπτωση - με αναπληρωτές (μόνο στο ειδικό σχολείο λείπουν τρεις δάσκαλοι), ενώ το ίδιο θα γίνει με το ειδικό προσωπικό (λογοθεραπευτές κ.α.)