Οι... Ρουμάνοι του 2ου Γυμνασίου

Τετ, 22/03/2023 - 13:52

To 2ο Γυμνάσιο Χίου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Don’t Be Mean Behind the Screen» υπό την αιγίδα του ΙΚΥ.

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος στην Ρουμανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Κραϊόβα, Μπράσοβ και Βουκουρέστι από 12 Μαρτίου μέχρι 19 Μαρτίου 2023.

Η ομάδα του σχολείου αποτελούνταν από την Μουτάφη Δέσποινα (Διευθύντρια), την Μηλιάδη Κυριακή (καθηγήτρια Αγγλικών και υπεύθυνη προγράμματος) και τους μαθητές της Β΄ τάξης Βοξάκη Μαρκέλλα, Γιόμελου Μαρκέλλα, Κακίτση Νικόλαο, Καρακόζη Μαρία, Κόκκωνα Ζένια, Μπαλή Ελένη και Στρατάκη Χάρη.

Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Χίου κι άλλα τρία σχολεία. Το Parnu Mai School στο Πααρνού - Εσθονία (βασικός συντονιστής), το Vakifbank Ortaokulu στα Άδανα – Τουρκία και το Palatul Copiilor στην Κραιόβα -  Ρουμανία (σχολείο υποδοχής).  Το θέμα του προγράμματος είναι σχετικό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό «cyberbullying» ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου παρουσίασαν τις εργασίες που έκαναν σχετικά με το θέμα του προγράμματος: “Συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού για το θύμα και τον θύτη” και “Οδηγός ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο για μαθητές”.

Το σχολείο υποδοχής στην Κραϊόβα διοργάνωσε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης “What are the consequences of cyberbullying for the bully and the victim - Ethical and legal standards for online activities, psychological consequences” (διαλέξεις, εργαστήρια, κτλ) στις οποίες συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τις χώρες εταίρους. Επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο της Κραϊόβακαι το ιστορικό της κέντρο. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψηστην περιοχή Danube’sCauldrons στα σύνορα με την Σερβία και στην πόλη Ορσόβα με ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στο χωριό Πίκου μας υποδέχθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο προσφέροντάς μας φρέσκο ψωμί με αλάτι.

Επισκέφθηκαν τον πύργο του Κόμη Δράκουλα στην περιοχή Μπραν της Τρανσυλβάνια και το γραφικό Μπράσοβ, ενώ η πρωτεύουσα της Ρουμανίας τους εντυπωσίασε με τα επιβλητικά της κτίρια, όπως το «Παλάτι της Βουλής» το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνοκαι τα υπέροχα πάρκα.

Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της Ρουμανίας στα πλαίσια των πολιτιστικών επισκέψεων λόγω της καθημερινής τους επαφής με τους εκεί συνάδελφους και μαθητές. Επίσης γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και τωνυποδομών τους.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του σχολείου οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το σχολείο της Ρουμανίας είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο δημόσιο σχολείο που διδάσκονται μόνο “nonformal” μαθήματα (μουσική, χορός, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνία, καράτε, σκάκι…).

"Επιστρέψαμε, μαθητές και καθηγητές γεμάτοι εμπειρίες, γνώσεις, όμορφες εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Ανυπομονούμε να υποδεχθούμε όλους τους εταίρους στο σχολείο μας, στην Χίο τον Μάιο. Με την συνάντηση αυτή θα ολοκληρωθεί και το συγκεκριμένο πρόγραμμα" αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα