Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Tα ολιγομελή τμήματα μειώνονται...τηλεφωνικά

Ανακοίνωση καταγγελία της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
Κυρ, 09/09/2018 - 06:44

 Μετά την επίσκεψή μας την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 στον Διευθυντή του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου πληροφορηθήκαμε ότι μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 η μαθήτρια που είχε επιλέξει τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου θα μετεγγραφεί στο 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη τάξη τομέα δεν θα λειτουργήσει στο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για το σχολείο και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου τομέα.

   Κατά την άποψή μας η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει πως η συγκεκριμένη μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική των ολιγομελών τμημάτων όπως εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων είναι εις βάρος της ψυχικής υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους αφού επιτείνει την ανασφάλεια εγγραφής των  ευμετάβλητων εφήβων μαθητών. Ένα από τα αποτελέσματα για τους μαθητές είναι να αναγκάζονται να αλλάξουν εκπαιδευτικές και μελλοντικά επαγγελματικές επιλογές που πιθανόν να τους ταιριάζουν και συμβάλλουν έτσι στην ευτυχία τους με αποτέλεσμα να χάνουν πλεονεκτήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη μαθήτρια με την αλλαγή της εκπαιδευτικής της επιλογής θα χάσει μία από τις δυο επιλογές σταδιοδρομίας της που είναι να βγει στην αγορά εργασίας από τα δεκαοκτώ.  Την χάνει, διότι χωρίς την απόκτηση πτυχίου δεν θα είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα της ειδικότητας που θα αποκτούσε μετά τα δεκαοκτώ συνεισφέροντας από τότε, αν ήταν επιλογή της, στην οικογένειά της αλλά και στο Ελληνικό κράτος. Χάνει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα συνέχισης των σπουδών-εργασίας της στην Μαθητεία η οποία είναι αμειβόμενη και χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου πέντε (5), ένα επίπεδο κάτω από τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Με το νέο επίσης καθεστώς πιθανόν και την συνέχιση των σπουδών της σε ειδικά τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά που θα δημιουργηθούν από την σχολική χρονιά που διανύουμε.

 

   Με βάση το προαναφερθέν γεγονός ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν εγκρίνονται, ακόμη, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου τα παρακάτω τρία (3) ολιγομελή τμήματα:

 

     Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου                                                                             

  • Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Γ΄τάξη)

 

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)
  • Τεχνικός Οχημάτων (Γ΄τάξη)

 

  

Ως εκ τούτου και επειδή επιτείνεται σε 15 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους η ανασφάλεια μέχρι σήμερα ως προς την εγγραφή τους καθώς και στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο, το Περιφερειακό Τμήμα της ΕΤΕ Β.Α. θα συνεχίσει τις επαφές του ώστε, εγκαίρως, να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στη Χίο.

 

 

Με τιμή

Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.

 

 

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός

ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX

site: http://users.sch.gr/convichat

e-mail: convichat@sch.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 13/12/2019 - 15:56

Toυλάχιστον ξεκινά πριν τα Χριστούγεννα (!) η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα.

 Η ενισχυτική θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα Γυμνάσια, τα οποία έχουν οριστεί ως Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ), και αφορά στα  μαθήματα:

1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,

2) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,

3) Μαθηματικά,

4) Φυσική,

5) Χημεία και

6) Αγγλικά. 

Για τοσχολικό έτος 2019-2020, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ιδρύθηκαν και θα λειτουργούν 25 ΣΚΑΕ, με την παρακάτω κατανομή ανά νησί, στα οποία θα διδάσκουν 47 εκπαιδευτικοί.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας πραγματοποιείται για πέμπτο συνεχές σχολικό έτος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΔΕ ΛΕΣΒΟΥ

9 ΣΚΑΕ Λέσβου

3 ΣΚΑΕ  Λήμνου

ΔΔΕ ΧΙΟΥ

5 ΣΚΑΕ Χίου

1 ΣΚΑΕ Οινούσες

ΔΔΕ ΣΑΜΟΥ

2 ΣΚΑΕ Ικαρία

1 ΣΚΑΕ  Φούρνοι