Χίος, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Τι έχουν να μας πουν στο Σχολείο τα... γυαλιά του Ελευθέριου Βενιζέλου;

To ΤΕΕΝS πάει τον… Ελευθέριο Βενιζέλο στις τάξεις
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 28/01/2019 - 17:01

Τι ξέρουμε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο;

Τι μας λέει μια λεπτομέρεια της ζωής του ότι η δεύτερη γυναίκα του ήταν η Ελενα Σκυλίτση, της οικογένειας των δωρητών του Νοσοκομείου;

Τι θα μας έλεγαν για τον μεγάλο πολιτικό τα… γυαλιά του;

Ή τι θα μας έλεγε μια βαλίτσα γεμάτη… Βενιζέλο;

Μια τέτοια εμπειρία έζησαν σήμερα στο TEENS δεκάδες εκπαιδευτικοί του, που πήραν μέρος σε ένα βιωματικό σεμινάριο, μαζί με άλλους δάσκαλους και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σ’ αυτό είχαν την δυνατότητα να δουν και να γνωρίσουν από κοντά την εκπαιδευτική μουσειοσυσκευή του "Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" με τίτλο «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων… Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που εδρεύει στα Χανιά.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν η Χαρά Ανδρεάδου (Σχολική Σύμβουλός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και η Ρία Μαρκουλάκη (Μουσειοπαιδαγωγός του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»).

Όπως τόνισαν η μουσειοσκευή, που στην ουσία είναι μια έξυπνη… βαλίτσα ταξιδεύει στα σχολεία όλης της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας.

Θέμα της έχει τον άνθρωπο, τον επαναστάτη, τον πολιτικό και τον διπλωμάτη Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στην ουσία είναι ένα σύνολο κινητού δανειστικού εκπαιδευτικού υλικού, που πηγάζει από τις θεματικές της μουσειακής συλλογής της "Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου" στη Χαλέπα Χανίων.

Με εποπτικό (αντίγραφα αντικειμένων και ιστορικών πηγών, χρονογραμμή / ιστοριογραμμή, επιτραπέζιο παιχνίδι) και έντυπο υλικό (οδηγό εκπαιδευτικού με προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), στοχεύει στη διευκόλυνση μαθητών και εκπαιδευτικών, των οποίων η πρόσβαση στο συγκεκριμένο μουσείο είναι αδύνατη.

Ακόμα προετοιμάζει τους μαθητές για μια επικείμενη επίσκεψη, ενώ η μουσειοσκευή δανείζεται στα σχολεία για ένα μήνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του "Ιδρύματος Τσάκου".

Οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στο σχετικό σεμινάριο χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε μια παρουσίασε την μουσειοσυσκευή με τον δικό της τρόπο.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 18/11/2019 - 18:30

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου συμμετέχει στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus + με τίτλο: “Be – Friend with nature” για τα έτη 2019-2021. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 4 ακόμα σχολεία από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Η συνεργασία μεταξύ των σχολείων της Ευρώπης έχει συμβάλλει στη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και την επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και λαούς. Μέσα από την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών εκπαιδευτικοί και μαθητές ωφελούνται αναμφίβολα.

Σκοπός του προγράμματος “Be – Friend with nature’’ (Γίνε φίλος / βοήθησε τη φύση) είναι η βελτίωση της αντίληψης και ο εμπλουτισμός των γνώσεων τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, σχετικά με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η αποψίλωση των δασών και τα είδη υπό εξαφάνιση θα αποτελέσουν τα κυριότερα θέματα του προγράμματος. Εκτός από την ανάπτυξη ενεργητικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, οι εκπαιδευτικοί θα ανταλλάξουν καινοτόμες παιδαγωγικές τεχνικές και οι μαθητές θα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και στην Αγγλική γλώσσα, που θα είναι η επίσημη γλώσσα του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε μια όμορφη "γωνία Erasmus" στο χώρο υποδοχής του σχολείου μας, όπου θα δημοσιεύονται οι εργασίες των μαθητών και θα αναρτούνται φωτογραφίες από τις δράσεις των συνεργαζόμενων σχολείων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).