Αφαλατώσεις και ο... Θεός βοηθός

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 28/08/2018 - 06:51

Παρουσία του βουλευτή Νότη Μηταράκη, του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, φορέων και πολιτών, πραγματοποιήθηκε η θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Χίου για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού.

Στη συνεδρίαση, που διήρκησε αρκετές ώρες, συζητήθηκαν τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στην διαχείριση του  νερού, που οδηγούν συχνά σε ανεπάρκεια με την ΔΕΥΑΧ να προσπαθεί με «πρόχειρες» λύσεις να επιλύσει το πρόβλημα.

Από πλευράς της εταιρείας ο διευθυντής της Πέτρος Καλογεράκης, αναφέρθηκε σε όλα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια προκειμένου να υπάρχει νερό στις βρύσες των δημοτών, καταλήγοντας στο ότι τα φράγματα που έχουν γίνει και αυτά που ολοκληρώνονται θα βοηθήσουν σημαντικά, αλλά οι αφαλατώσεις είναι η πιο σίγουρη λύση.

Παράλληλα ο διευθυντής της ΔΕΥΑΧ τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της εταιρεία και να γίνει πιο ορθολογιστική, ενώ αναφέρθηκε στα… φέσια που υπάρχουν με κυριότερο αυτό των Νομικών Πρόσωπων του Δήμου, ζητώντας από το ΔΣ να «πιέσει» για την εξόφληση τους.

Η πλειοψηφία των τοποθετήσεων περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Φράγματος «Κόρης Γεφύρι», την τοποθέτηση και νέων μονάδων αφαλάτωσης, στον Παρθένη, Κοντάρι και Μαστιχοχώρια, ενώ η εξέταση τυχόν αστοχιών σε Κατράρη, Σαραπιό και άλλα μικρά έργα που έχουν γίνει στο παρελθόν, και η αποκατάσταση τους θα βοήθησει στην επάρκεια.

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα  που δημιουργεί η ανεπάρκεια νερού στον τουρισμό, τόνισε ότι είναι υπέρ της λύσης των αφαλατώσεων, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνουν έργα, άλλα χωρίς να αυξηθεί το κόστος του νερού για τον δημότη, ενώ ο ρόλος του βουλευτή είναι εύρεση πόρων και  η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης από την πλευρά του εκτιμά ότι οι αφαλατώσεις είναι μια «ακριβή λύση» τονίζοντας ότι το πρόβλημα θα το λύσουν τα φράγματα και κυρίως το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» ένα έργο της Περιφέρειας που καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί άμεσα.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν για το θέμα και εκπρόσωποι φορέων, όπως το επιμελητήριο και το ΤΕΕ που στην πλειοψηφία τους αναγνώρισαν το πρόβλημα και δήλωσαν την στήριξη τους σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του που θα αποφασιστεί.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Βεζέρη που με την διπλή του ιδιότητα, ως αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου αλλά και ως πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης, τόνισε το «κόστος» που αυτή την στιγμή έχει για τους επαγγελματίες η παροχή νερού στους πελάτες τους καθώς υποχρεώνονται να έχουν μηχανήματα όσμωσης , χωρίς ούτε αυτή η λύση να βοηθά στην επάρκεια.

 

 

 

 

afalatoseis_fragma_poroi_tha_lysoyn_to_provlima_neroy

Σχετικά Άρθρα