Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενότητας του Εργατικού Κέντρου

Παρ, 15/09/2023 - 06:16

"Μια από τα ίδια για το σωματείο σφραγίδα που αυτοαποκαλείται «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Περιφερειακής ενότητας Χίου»" αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αγωνιστική Ενότητα του Εργατικού Κέντρου Χίου σημειώνοντας:

«Έκτακτη άμεση Συνεδρίαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου ανοιχτή σε όλα τα Σωματεία της δύναμής του, για την οργάνωση αγωνιστικής απάντησης στο νέο ν/σ εκτρωμα της ΝΔ!
Το «σωματείο» αυτό που 7 χρόνια τώρα δεν γνωρίζει κανείς ιδιωτικός υπάλληλος την ύπαρξη του έκανε πάλι την εμφάνιση του, για τι άλλο; Για να δημιουργήσει αντιπροσώπους για την πλειοψηφία Εργατικό Κέντρο Χίου.

Που ήταν αυτό το «σωματείο», όταν οι εργαζόμενοι στα σ/μ εξοντώθηκαν από την κουραση την περίοδο της πανδημίας;

Που ήταν όταν η κυβέρνηση περνούσε μια σειρά αντεργατικών μέτρων και οι εργαζόμενοι έδιναν μάχες και συμμετείχαν σε απεργίες;

Που ήταν όταν χιλιάδες λαού ήταν στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη;

Για άλλη μια φορά λοιπόν και πάρα τις καταγγελίες του 2020 οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι του «σωματείου» κρυμμένοι πίσω από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου και τον δικηγόρο ΚΒ (υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών) πραγματοποιούν εκλογές εν κρυπτω. Χωρίς να έχουν δημοσίευσει στον τοπικό τύπο ή τους χώρους δουλειάς τις μέρες και τις ώρες ως όφειλαν. Αλήθεια, πως ενημέρωσαν τους συναδέλφους σε Οινούσσες και Ψαρά; πως ενημέρωσαν τους χιλιάδες συναδέλφους σε όλο το νησί της Χίου;

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΧ παρεμπόδισε την παρέμβαση των εκλεγμένων στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου Άρη Μιχαλάκη και Ξένο Αξιώτη την ώρα των εκλογών. Το μόνο που ζητούσαν οι συνάδελφοι ήταν να δοθούν εκείνα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, η οποία αφού ελέγξει τη δράση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, τα οικονομικά του και διαμορφώσει ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, εκλέγει εφορευτική επιτροπή με την υποχρεωτική συμμετοχή του δικαστικού αντιπροσώπου. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε όπως αποδείχθηκε μιας και με τα ίδια τα λεγόμενα του δικηγόρου, «δεν είναι υποχρεωμένος να παρευρίσκεται στην εκλογή της εφορευτικής».

Για άλλη μια φορά πιάνονται με τη «γίδα στην πλάτη». Παραβιάζουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές και ο δικηγόρος το ν. 1246 για την διεξαγωγή των εκλογών που αναφέρει ρητά: «Κατά την διαδικασία εκλογής της Εφορευτικής Επιτροπής παραβρίσκεται υποχρεωτικά Δικαστικός αντιπρόσωπος. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που γίνεται χωρίς Δικαστικό Αντιπρόσωπο είναι άκυρη καθώς και οι αρχαιρεσίες που θα διεξάγει αυτή η Εφορευτική Επιτροπή». Τους παραθέτουμε και το αντίστοιχο link ://www.kepea.gr/article.php?id=257#, μήπως και την επόμενη φορά το καταφέρουν.

Αυτή τη φορά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι εφορευτική επιτροπή υπήρχε, δεν έκανε δηλαδή χρέη εφορευτικής επιτροπής κάποιος υποψήφιος όπως είχε γίνει το 2020.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν ίσως αστεία, αν δεν γινόταν σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, τα ελαστικά ωράρια. Ειδικά στα σ/μ οι συνάδελφοι είναι απελπισμένοι κάτω από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Ενώ παράλληλα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και περιβάλλον.

Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κτηνωδία της κυβερνητικής πολιτικής που ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοιχτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

Για αυτά έπρεπε να κουβεντιάζουν τα σωματεία. Για αυτά έπρεπε να ενημερώνουν τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς. Για αυτά πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Οι ταξικές δυνάμεις του ΕΚΧ στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης είχαμε έγκαιρα ενημερώσει και καλέσει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Χίου. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «έχουμε καιρό, θα γίνει στο τέλος του μήνα, θα κάνουμε ότι πει η ΓΣΕΕ». Έλα όμως που η ΓΣΕΕ δεν έχει πει τίποτα για το ν/σ έκτρωμα κι ας βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε διαβούλευση…

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ! Καλούμε την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΧ να πραγματοποιήσει άμεσα ανοιχτή συνεδρίαση καλώντας εκπροσώπους όλων των Σωματείων της δύναμής του με θέμα το ν/σ της κυβέρνησης ΝΔ για να οργανωθεί αγωνιστική απάντηση».

Σχετικά Άρθρα