Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Αντιδρούν για τον αντικαπνιστικό τα καταστήματα εστίασης

Κυρ, 20/10/2019 - 07:03

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των διατάξεων για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σχεδιάζουν να αντιδράσουν οι εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στη νέα απόπειρα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ψήφιση του νόμου που περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις για απαγόρευση του καπνίσματος, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), αντιδρά εκ νέου στην εφαρμογή του, αντιπροτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα σε μικρά καφέ και μπαρ –μικρότερα των 100 τετραγωνικών μέτρων– τα οποία δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, να μπορούν να εξαιρεθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυτό που αλλάζει είναι η απαγόρευση του «καπνίζειν» στα μεγάλα κέντρα με ζωντανή μουσική (έως τώρα έπρεπε να έχουν χώρους καπνιζόντων). Ωστόσο, η εμπλοκή των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους και η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή τη φορά τον νόμο έχει θορυβήσει πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες επέτρεπαν το κάπνισμα εντός των χώρων τους.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας που αναμένεται να επιφέρει στον τζίρο των καταστημάτων διασκέδασης η οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση». Και τονίζεται: «Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)». Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο καλεί τα μέλη του να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες με στόχο τη μερική εφαρμογή του νόμου.

Για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κόκκινο πανί είναι και τα υψηλά πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν στην περίπτωση που οι πελάτες τους παραβιάζουν τον νόμο. Το πρόστιμο γι’ αυτόν που καπνίζει κατά παράβαση του νόμου είναι 50 ευρώ, ενώ για τους υπεύθυνους λειτουργίας των επιχειρήσεων το πρόστιμο ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Το ΠΑΣΚΕΔΙ ζητεί την απαλλαγή από το πρόστιμο των καταστηματαρχών που τηρούν τις προδιαγραφές του αντικαπνιστικού στα μαγαζιά τους, που μεταξύ άλλων είναι η απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από τα τραπέζια και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης απαγόρευσης του καπνίσματος στο κατάστημα και στα τραπέζια. 

Έντυπη Καθημερινή

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΣΕΣΝΟΧ: Το ακτινολογικό της Χίου σε αποδιοργάνωση!
Δευ, 27/01/2020 - 00:11

Στα προβλήματα του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας σημείωμα.

Ως επιβεβαίωση του ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ.

"Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που  συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων  συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο. 

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40%.  Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.  Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  

Χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα της τραγικής καταστάσεις που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν  να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό.    Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του  να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. 

Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την  επικρατούσα κατάσταση, αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ εξασφάλιση   στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες  κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό - ακριτικό Νοσοκομείο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος διαχρονικά όλων ως τώρα των κυβερνήσεων, η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό, με στόχο την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του Νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας".

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                    Κουβαρά Ολυμπία