Απεργούν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ
Παρ, 13/07/2018 - 15:15
φωτο αρχείου

Με απεργία απαντούν στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακοί οι εμποροϋπάλληλοι και σε τοπικό επίπεδο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χϊου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν για την υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας, προγραμματίζοντας παράλληλα συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην είσοδο της Απλωταριάς.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει:

"Απαντάμε αγωνιστηκά σε κυβέρνηση και διάφορους διαδόχους, που παρά τους καυγάδες που στήνουν, με ένα χέρι με μια φωνή συμφωνούν σε όλα τα αντεργατικά μέτρα και στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας αφορά όλους!  Αφορά πρώτα και κύρια τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, κυρίως γυναίκες και νεολαία, που πρωί και βράδυ βρίσκονται στο πόδι σε όλα τα πόστα, με μισθούς των 300-400 ευρώ, με απλήρωτη εργασία, χωρίς ρεπό, με τις μηχανές της εντατικοποίησης στο φουλ. Αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που οι αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας, επιδρούν αντίστοιχα στη ζωή τους.

Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Το ξήλωμά της δεν θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. Η Κυριακή αργία είναι μέρα ξεκούρασης, αφιερωμένη στην οικογένεια, στα παιδιά.

H νομοθετική κατάργηση της Κυριακής-αργίας που επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, δινει το πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να ανοίγουν τα καταστήματά τους αναλογα την κερδοφορια τους, φέρνοντας τα πάνω - κάτω στη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Αυτό ακριβώς υπερασπίστηκε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου σε σημερινή της συνέντευξη, λέγοντας ότι αν είχαμε τον τουρισμό άλλων νησιών θα κουβέντιαζαν το άνοιγμα. Για αυτό ακριβώς λέμε ότι είναι κάλπικο το κάλεσμα-πρόταση του Συλλόγου προς τους αυτοαπασχολούμενους, να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Όταν την ίδια ώρα σε κάθε ευκαιρία (κρουαζιεροπλοιο, ραμαζάνι κλπ) κάνουν λάστιχο το ωράριο των καταστημάτων και τη ζωή των εργαζομένων, ενώ έχουν στα σκαριά "Λευκή νύχτα" στις 10 Αυγούστου...

Εκθέτη είναι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ενώ εδώ και δύο μήνες έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας για τις Κυριακές δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους για να οργανωθεί η πάλη στον κλάδο.

Σκοπός τους είναι να απαξιώσουν στα μάτια των συναδέλφων την απεργία. Δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοι στον κλάδο. Αντίθετα κάνουν ότι μπορούν για να εγκλωβισουν τους εργαζόμενους γύρω από τα αιτήματα και τις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια διαφορετικά όταν ο ίδιος ο πρόεδρός της, είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης επιχείρησης ενοικίασης εργαζομένων.

Στο βαθμό που μας αναλογεί και μπορούμε, δε θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό των μορφών πάλης, δε θα χαρίσουμε την απεργία και τις διεκδικήσεις μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, με αγωνιστικούς πυρήνες σε εμπορικές αλυσίδες και super market, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να μην αισθάνεται κανένας μόνος του.

Να διεκδικήσουμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€."

Σχετικά Άρθρα