ΔΑΚΕ Καθηγητών: Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Πέμ, 25/03/2021 - 09:39

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο ελληνικός λαός, ύστερα από 400 και πλέον χρόνια σκληρής τουρκικής τυραννίας και θρησκευτικής καταπίεσης, αποφάσισε να πάρει τα όπλα και να διεκδικήσει το ύψιστο
αγαθό της ελευθερίας.

 

Οι Έλληνες Επαναστάτες, εμπνεόμενοι από τις αρχές του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, αψήφησαν έναν πάνοπλο εχθρό, αλλά και τη δυσμενή συγκυρία στην Ευρώπη.

Η Ιερή Συμμαχία, με πρωτεργάτη τον Αυστριακό καγκελάριο Μέτερνιχ, έπνιγε κάθε φιλελεύθερη φωνή.
 

Ο ελληνικός λαός σύσσωμος συμμετείχε στον Αγώνα. Η Επανάσταση του 1821 ήταν μία Επανάσταση εθνικοαπελευθερωτική, με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Η επιλογή της
25ης Μαρτίου ως μέρα έναρξης της Επανάστασης δεν ήταν τυχαία. Οι υπόδουλοι Ορθόδοξοι Έλληνες εξεγέρθηκαν εναντίον των αλλόθρησκων κατακτητών τους και διεκδίκησαν τα εθνικά και θρησκευτικά δικαιώματά τους.

 

Είναι θλιβερό ότι στις ημέρες μας διάφοροι «ιστορικοί» εθνομηδενιστές επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της Ελληνικής Επανάστασης, χαρακτηρίζοντας την ως ταξική, κοινωνική ή αστική ανάλογα με τα φρονήματά τους και τις στοχεύσεις τους.
 

Η συμμετοχή του ελληνικού λαού στον αγώνα ήταν πάνδημη.

Οι Έλληνες καραβοκύρηδες μετέτρεψαν τα καράβια τους σε πολεμικά και έτσι δημιουργήθηκε ο ελληνικός στόλος, που καταναυμάχησε αρκετές φορές τον τουρκικό. Πολλοί επιφανείς Έλληνες έδωσαν τεράστια οικονομικά ποσά για τις ανάγκες του Αγώνα. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κλήρου, που εμψύχωσε και καθοδήγησε τους αγωνιστές του ’21. Χιλιάδες ανώνυμοι Έλληνες πολέμησαν και πολλοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την πατρίδα.
 

Ο Αγώνας των υπόδουλων Ελλήνων συγκίνησε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλοί Ευρωπαίοι, διακατεχόμενοι από τις αρχές του Ανθρωπισμού, ήρθαν στην Ελλάδα να
συνδράμουν τον Αγώνα των Ελλήνων. Αρκετοί δε από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αυτά εδώ τα χώματα.

 

Σήμερα, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τους ίδιους εχθρούς. Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, αφού σφαγίασε τους Κούρδους, αφού καταδίωξε κάθε αντίθετη φωνή και απέλυσε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά και Δημοσίους Υπαλλήλους για τα πολιτικά τους φρονήματα, επιδιώκει να κάνει «εξαγωγή» της κρίσης, που βιώνει, πραγματοποιώντας πειρατικές ενέργειες στο Αιγαίο και απειλώντας την πατρίδα μας.
 

Απέναντι σε αυτή την νεοθωμανική αντίληψη του Τούρκου «Σουλτάνου» επιβάλλεται όλος ο ελληνικός λαός να βρίσκεται σε εγρήγορση. Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Εάν το επιχειρήσουν, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι αβάσταχτο γι’ αυτούς.
Εκτελεστική Επιτροπή Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.

Σχετικά Άρθρα