Δήμος Χίου: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί προσβάλλει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος

Παρ, 24/07/2020 - 17:05

Από το γραφείο τύπου του Δήμου δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Δήμος Χίου ενώνει τη φωνή του με όλες τις φωνές απερίφραστης καταδίκης της πρόσφατης προκλητικής απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία παραβιάζει τους Διεθνείς Κανόνες, που προστατεύουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά όπως:

 

⦁ την ίδια τη Διεθνή Ιδρυτική Διακήρυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που επικυρώθηκε τελειωτικά, στις 24 Οκτωβρίου του έτους 1945, στην οποία και αναφέρεται ρητά η ανάγκη της αποφυγής χρήσης Ιστορικών Μνημείων, με συμβολικό χαρακτήρα, για πολιτικούς σκοπούς .

 

⦁    Τις Συστάσεις της UNESCO, σε σχέση με την υποχρέωση προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομίας και τη διεθνή ανάγκη προστασίας της, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καιρό πολέμου.

⦁    Τις Καταστατικές Αρχές του Οργανισμού της Συμμαχίας των Πολιτισμών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

⦁    τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1972.

⦁    τη Διακήρυξη του Άμστερνταμ, (Άμστερνταμ, 21-25 Οκτωβρίου 1975) .

⦁    τη Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης, που υπογράφηκε στη Γρανάδα το 1985.

⦁    το θεσμικό πλαίσιο ανάλογων μη κυβερνητικών οργανισμών, όπως  του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χωρών.

 

Η Αγιά Σοφιά διαχρονικά αποτελεί το οικουμενικό σύμβολο της Χριστιανικής πίστης και της Ορθοδοξίας. Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος δεν προσβάλλει μόνον τους χριστιανούς αλλά κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Σχετικά Άρθρα