Δημοτική περιουσία – Η απαξίωση της περιουσίας των δημοτών συνεχίζεται

Ανακοίνωση του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"
Τετ, 18/01/2023 - 20:07

Κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι η δημοτική περιουσία! Χιλιάδες ακίνητα, λέει ο εκ μετεγγραφής αντιδήμαρχος κ.Μπελέγρης , τα οποία όχι μόνο μένουν αναξιοποίητα, αλλά και απαξιώνονται καθημερινά.

Η Δημοτική Αρχή μόλις τώρα ανακάλυψε ότι υπάρχουν προβλήματα σε διάφορα ακίνητα, τα οποία μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε ότι θα αξιοποιήσει! Στο Μαυροκορδάτικο για παράδειγμα «έβλεπε» μικροπροβλήματα για την ενοικίαση και την εκμετάλλευσή του από τον επενδυτή .

Μόλις τώρα ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει προσωπικό στο αρμόδιο τμήμα της περιουσίας του δήμου ,αφού βέβαια φρόντισε πρώτα να το αποδυναμώσει η δημοτική αρχή. Επίσης ως τώρα  ούτε μόνιμο προσωπικό έχει ζητήσει, ούτε από τις δεκάδες προσλήψεις των «ημετέρων» που έγιναν διατέθηκε προσωπικό για τη στελέχωση του τμήματος. Από την αρχή της θητείας της η δημοτική αρχή , κατόρθωσε να πάρει ένα σύστημα καταγραφής το 2022 όπου κατέγραψε 11, ναι καλά διαβάσατε, 11 ολόκληρα ακίνητα!  Την επιτροπή που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κ.Χ. Μπουρνιά για την αξιοποίηση  της δημοτικής περιουσίας προσπάθησε εξ αρχής να την απαξιώσει και να υπονομεύσει τις προσπάθειες της.

 

Η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη δεν μπορεί και δεν θέλει να αξιοποιήσει την δημοτική περιουσία. Προτιμά να αυξάνει τα δημοτικά τέλη σε όλους τους δημότες από το να έχει έσοδα από την περιουσία του Δήμου. Προτιμά να μισθώνει κτίρια, αντί να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τα δημοτικά ακίνητα. Ακόμη και για τα ήδη μισθωμένα ακίνητα εισπράττει το 60% των ενοικίων, χωρίς να μας εξηγεί το γιατί. Είναι ανεπίδεκτα είσπραξης; Έχουν χρεοκοπήσει οι ιδιοκτήτες; Ή κάποιοι διαβιούν σε βάρος των δημοτών, αλλά και ανταγωνίζονται αθέμιτα άλλες επιχειρήσεις που καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους; Τι έχει κάνει για να προασπίσει την περιουσία των δημοτών;

Η διαχείριση της περιουσίας του Δήμου δεν μπορεί παρά να αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα. Είναι η περιουσία όλων μας. Η διαχείρισή της χρειάζεται να γίνεται με διαφάνεια, άγνωστη έννοια για τη δημοτική αρχή Κάρμαντζη.

Το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ως η επόμενη δημοτική αρχή έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

-        Πλήρης καταγραφή της δημοτικής περιουσίας

-        Αξιολόγηση των προς αξιοποίηση ακινήτων

-        Επιλογή ακινήτων που μπορούν να επιλύσουν ανάγκες στέγασης δημοτικών υπηρεσιών που σήμερα είναι σε μισθωμένα κτίρια

-        Προβολή στη σελίδα του Δήμου, σε ειδική εφαρμογή, των προς αξιοποίηση ακινήτων ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες που μίσθωσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

-        Άμεσος συντονισμός των υπηρεσιών και της Μονομετοχικής Επιχείρησης για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και στη συνέχεια λήψη απόφασης για την επιλογή του βέλτιστου σχήματος αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας (για παράδειγμα μόνο από την μονομετοχική για όποια ακίνητα δεν υπάρχει νομικό κώλυμα ή επιλογή εξειδικευμένου φορέα/συμβούλου ή μόνο από το τμήμα διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας).

-        Αξιοποίηση χώρων και απόδοση τους στις τοπικές κοινότητες με τη δημιουργία πολυχώρων πολιτισμού και αθλητισμού.

-        Αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων που μπορούν να αποδοθούν σε λειτουργίες που αυξάνουν το δημόσιο χώρο για τους πολίτες (πάρκα, πλατείες, χώροι στάθμευσης), αλλά και ως χώροι κοινής ωφέλειας.

-        Αξιοποίηση ακινήτων για τη στήριξη της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της στήριξης νέων αγροτών, νέων επαγγελματιών και του «εμβληματικού προγράμματος καινοτόμου ανάπτυξης» που θα παρουσιάσουμε στις επόμενες εβδομάδες

Δεν αξίζει στη Χίο να μένει καθηλωμένη στη στασιμότητα και τη μιζέρια. Η Χίος που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας είναι το νησί της ανάπτυξης, της διαφάνειας και των κοινών μας αξιών. Η Χίος είναι το σπίτι μας.

Αλλάζουμε το Δήμο. Αλλάζουμε τη Χίο

ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ, Γιάννης Καραβασίλης 

 

Σχετικά Άρθρα