Δύο περιστατικά, 69 μετανάστες, τρείς στο Νοσοκομείο, 2χρονο κοριτσάκι στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ

Παρ, 22/09/2023 - 19:15

Την νέα κατάσταση, που θυμίζει... παλιές εποχές επιβεβαίωσε και επίσημα το Λιμενικό Σώμα, που αναφέρεται αναλυτικά στα δύο τελευταία συμβάντα στο νησί μας, από τα οποία εκτός της παράνομης εισόδου στην χώρα, είχαμε και τέσσερις νοσηλείες στο Σκυλίτσειο, με σοβαρότερη αυτή 2χρονης Σομαλής, που τελικά μεταφέρθηκε με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Αναλυτικά οι ενημερώσεις του Λιμενικού Σώματος έχουν ως εξής:

«Ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Χίου, για ύπαρξη μηχανοκίνητης πνευστής λέμβου με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στην θαλάσσια περιοχή Οινουσσών ν. Χίου.

Στην περιοχή έσπευσαν ένα περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν την πνευστή λέμβο. Στη θέα των ανωτέρω σκαφών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., επιβαίνοντες της λέμβου την κατέστρεψαν και έπεσαν στη θάλασσα.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής συνολικά τριάντα εννέα (39) ατόμων (21 άνδρες, 7 γυναίκες και 11 παιδιά), εκ των οποίων ένα ανήλικο κορίτσι χωρίς τις αισθήσεις του. Άμεσα, διενεργήθηκαν από στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. προσπάθειες ανάνηψης, με τη μέθοδο της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), με αποτέλεσμα την ανάκτηση των αισθήσεων του ανήλικου κοριτσιού. Το ανήλικο κορίτσι και η μητέρα του, μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. στον λιμένα Λαγκάδα ν. Χίου, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκαν στο ¨ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ¨ Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Τριάντα επτά (37) άτομα εκ των ανωτέρω μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. στον λιμένα ν. Χίου και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Χίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν (02) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 21 και 36 ετών. Ο 21χρονος συνελήφθη για παράβαση του Ν. 3386/05 "περί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών", του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 "περί διακίνησης μεταναστών στη ελληνική επικράτεια", ενώ ο 36χρονος για παράβαση του άρθρου 306 Π.Κ. "περί έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο"».

H δεύτερη ανακοίνωση.

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Χίου, για την ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό επιβαινόντων πλησίον ακτής βορειοανατολικά ν. Παναγιάς ν. Οινουσσών.

Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε συνολικά τριάντα (30) αλλοδαπούς (18 άνδρες, 06 γυναίκες και 06 ανηλίκους), οι οποίοι βρίσκονταν σε χερσαία περιοχή της ν. Παναγιάς. Ακολούθως, έτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα ν. Χίου και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Χίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Σχετικά Άρθρα