Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Έκρηξη Βουρνού στο Δημοτικό Συμβούλιο: "Δεν βρήκαμε ούτε μια μελέτη"

Προτάσεις για τα Σχολεία, 5.000 ευρώ ενίσχυση για τη Μόστρα
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 04/02/2015 - 21:19

Τέσσερεις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης και με ολοκληρωμένα μόνο τα 10 από τα 26 θέματα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, Κλέαρχος Χρύσης, αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρός όσον αφορά τη διαδικασία της συνεδρίασης βάζοντας όρια, σε μια διαδικασία «χαλαρή» που αρκετές φόρες άγγιζε τα όρια της... κουβέντας, με τους δημοτικούς συμβούλους να ερωταπαντούν σχεδόν στην πλειοψηφία των θεμάτων.

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που αναβαθμίζει τα δημοτικά σχολεία Καλλιμασιάς και Νενήτων από πενταθέσια σε εξαθέσια (δικαιώνοντας τους αγώνες των κατοίκων τους), το επταθέσιο δημοτικό Θυμιανών σε οκταθέσιο (καθώς οι 165 μαθητές του έχουν αυξητική τάση) και προτείνει την ίδρυση ενός ακόμη Νηπιαγωγείου στο Χαλκειός των Καμποχώρων, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όμως για να φτάσουμε σε αυτήν την ομόφωνη έγκριση χρειάστηκε αρκετή συζήτηση, ειδικότερα όσον αφορά το 3ο Νηπιαγωγείο των Καμποχώρων, αφού η ίδρυσή του  πιθανά να υποβαθμίσει τα δύο που ήδη λειτουργούν σε Δαφνώνα και Βασιλειώνοικο.

Την άποψη αυτή κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, Γιώργος Αμπαζής, προβληματίζοντας τους δημοτικούς συμβούλους, ιδιαίτερα όταν κατέθεσε το μαθητικό δυναμικό του κάθε σχολείου (13 παιδιά στον Δαφνώνα με 7 από αυτά να μένουν στο Χαλκειός και 19 παιδιά στο Βασιλειώνοικο με 6 από αυτά να μένουν στο Χαλκειός).

Την ένστασή του για τη θέση του Γιώργου Αμπαζή κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, Στέλιος Καμπούρης, λέγοντας ότι η ίδρυση ενός νέου νηπιαγωγείου θα αποσυμφορήσει τα νηπιαγωγεία του Αγ. Μηνά, διευρύνοντας έτσι τα γεωγραφικά όρια.

Ο προβληματισμός πάντως που τέθηκε στο τέλος καταγράφηκε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κι έτσι στην αρχική πρόταση ενσωματώθηκε η παράμετρος η συζήτηση για ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου Καμποχώρων να ξεκινήσει  από το επόμενο σχολικό έτος 2016-2017.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και κάτοικοι Καμποχώρων, ενώ ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου χαιρέτισε την απόφαση αναβάθμισης των δημοτικών σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων, τονίζοντας τη σημασία της ενότητας στη διεκδίκηση.

Τέλος αποφασίστηκε η κατανομή του ποσού των 59.000 ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και 50.000 ευρώ για τις ανάγκες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

«Φωτιές» άναψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη της εκπόνησης μελέτης των υπηρεσιών αποτύπωσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του Δ. Χίου με στόχο την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Βουρνού ότι ενώ δεν έχει κάνει κανένα έργο σε χωριό, βάσει του τεχνικού προγράμματος, ξοδεύει χρήματα για μελέτες (450.000 ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους), συμπληρώνοντας ότι αυτές οι μελέτες είναι για τους μελετητές.

Η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου προκάλεσε την έκρηξη του Μανώλη Βουρνού, που ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι έχει ψάξει όλα τα συρτάρια των υπηρεσιών και δεν έχει βρει μια μελέτη έτοιμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή προκειμένου να γίνουν έργα, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο πουθενά, χωρίς μελέτη.

Η συζήτηση του θέματος κράτησε αρκετή ώρα, σε διαφόρους τόνους, ενώ το θέμα τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Με το ποσό των 5.000 ευρώ θα ενισχύσει ο δήμος Χίου τον ΜΕΟ Θυμιανών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έθιμο της Μόστρας.

Και σε αυτό το θέμα είχαμε εντάσεις και συζητήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, που πρότεινε να δοθούν 7.000 στη Μόστρα, ενώ δεν έλειψαν και σχολιασμοί ειρωνικοί και εντάσεις εκατέρωθεν.

Τελος, με την παρέμβαση της Ερμιόνης Φρεζούλη, που τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΜΕΟΘ προκειμένου να ρωτήσει αν το ποσό αυτό καλύπτει τις ανάγκες τους και αφού η απάντηση ήταν θετική, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε ο Πρόεδρος της Βέσσας, Βασίλης Καβουράκης, στην αρχή της διαδικασίας, μεταφέροντας την οργή των κατοίκων του χωριού, αφού όπως είπε μόνο πληρώνουν χωρίς απολαβές. Ειδικότερα ο κ. Καβουράκης αναφέρθηκε στο θέμα της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, καθώς και της μη τηλεοπτικής κάλυψης της περιοχής, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με τα χωριά. «Είμαστε στο έλεος του θεού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καβουράκης.

Η αποψίλωση των καμένων από επαγγελματίες ξυλοκόπους στην περιοχή των Αυγωνύμων αναβλήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αφού μετά από μισή και πλέον ώρα συζήτησης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέληξαν ότι δεν είναι οι πλέον αρμόδιοι να αποφασίσουν αν η περίοδος αυτή, 2 χρόνια μετά την πυρκαγιά, είναι κατάλληλη για τη συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στα νέα δέντρα, κι έτσι το θέμα αναβλήθηκε και θα επανέλθει αφού πρώτα διευκρινιστεί αν είναι προς όφελος του δάσους, που προσπαθεί δυο χρόνια τώρα να κλείσει τις πληγές του.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 20:23

Τα νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα και τον αριθμό των θυμάτων από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.    

Ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, τα περισσότερα στην Αττική, ενώ σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 38, εκ των οποίων 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες. Επιπλέον, 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνομένα στη ΜΕΘ. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη, ενώ είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχουν γίνει 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Το 5% των νοσούντων χρειάζεται εντατική θεραπεία. «Αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Παγκοσμίως έχουν σημειωθεί περισσότερα από 684.000 κρούσματα, περισσότεροι από 32.000 θάνατοι και πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι νοσούν, ενημέρωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως το 15% των περιπτώσεων είχαν κακή έκβαση, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα.

«Αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι κυρίως ηλικιωμένοι», προσέθεσε ο καθηγητής λέγοντας πως ο μέσος όρος των νοσούντων στην Ελλάδα είναι τα 66 έτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο μέσος όρος παραμονής στις ΜΕΘ έχει παραταθεί και ο ελάχιστος χρόνος είναι οι 10 μέρες.

«Ας μη μας παραξενεύει… Οι θάνατοι είναι η τραγική κατάληξη μιας μάχης με ανίερο εχθρό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το κρούσμα σε κλειστή δομή φιλοξενίας, ο καθηγητής είπε πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.

Σχετικά με τη χλωροκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δεξαμενών, ο κ. Τσιόδρα επέστησε την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, καθώς σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.

Σε γενικές γραμμές τόνισε πως δεν ενδείκνυται η χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε, 5 ασθενείς πήραν ορό από ασθενείς που ιαθήκαν στην Κίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

«Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει βραδύτερο αριθμό αύξησης από άλλες χώρες», είπε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει, οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη.»
 

Πηγή: skai.gr