Χίος, Παρασκευή 14 Αυγούστου

Ελευθέρια της Χίου με τους Χαλκούσους ντυμένους στα…. μαύρα

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 11/11/2019 - 14:27

Το μεταναστευτικό σκιάζει τα Ελευθέρια της Χίου καθώς ένα ολόκληρο χωριό, το Χαλκειός,  ντυμένο στα μαύρα αποφάσισε να… παρελάσει διαμαρτυρόμενο, αφού σηκώνει μόνο στο νησί το μεταναστευτικό – προσφυγικό βάρος.

Ο άψογος χειρισμός από μεριάς Αστυνομίας συνέβαλε ώστε η διαμαρτυρία αυτή να γίνει ειρηνικά χωρίς κανένα παρατράγουδο, ενώ και από την εξέδρα των επισήμων η απάντηση ήταν ένα θερμό χειροκρότημα.

Αυτό προέκρινε και στο μήνυμα του, ο υπουργός Νότης Μηταράκης, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, στην θέση του Μ. Βορίδη, που κανείς δεν κατάλαβε γιατί ήρθε στο νησί, πλην ίσως για να ξεκουραστεί για ένα διήμερο, θίγοντας το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Έχουν δίκιο είπε, μετά το πέρας της παρελάσεως να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, αλλά η Κυβέρνηση έχει βάλει σε διαφορετική τροχιά λύσης το πρόβλημα και ισχύει και η προσωπική μου δέσμευση ότι η ΒΙΑΛ θα κλείσει.

Η απάντηση στον υπουργό ήρθε αμέσως με τη δήλωση διάρκειας 10’’ του παριστάμενου Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, που αφού χαιρέτησε τις εκδηλώσεις λέγοντας ότι τα νησιά πρέπει να παραμείνουν  ελεύθερα και Ελληνικά, είπε ότι περιμένει από την Κυβέρνηση αυτό που δεν βλέπει μέχρι στιγμής, να υλοποιεί δηλαδή τις υποσχέσεις της.

Της παρελάσεως προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου το χαρακτηριστικό ήταν ότι τον πανηγυρικό της ημέρας, προς τιμήν προφανώς του παρισταμένου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, εκφώνησε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητικών τμημάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων, σπουδαστών και Προσκόπων και τέλος πεζής Στρατιωτικής δύναμης της 96 ΑΔΤΕ, ενώπιον του Στρατιωτικού Διοικητή Χίου.

Στην εξέδρα των επισήμων εκτός του Βουλευτή Α. Μιχαηλίδη, του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Μπουγδάνου, του Δημάρχου Στ. Κάρμαντζη παρίστατο και καπ. Παναγιώτης Τσάκος, που προτίμησε τα… ορεινά έδρανα αρνούμενος κατηγορηματικά την τιμητική πρόταση όλων να καθίσει στις μπροστινές θέσεις.

Μετά την παρέλαση, που θα μεταδοθεί το απόγευμα και το βράδυ στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV ακολούθησαν χοροί από τα τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

H παρέλαση θα μεταδοθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 14/08/2020 - 07:59

Φτάνει πια ο εμπαιγμός !!!

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην υγεία του λαού !

      Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 απαιτεί την άμεση λήψη πρόσθετων συλλογικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και όλων μας.

      Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ  αντιμετωπίζει με αναλγησία την υγεία μας  ως εμπόρευμα και εμάς ως αναλώσιμους !

Αποδεικνύεται σήμερα ακόμα άλλη μια φορά ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

      Η αύξηση των κρουσμάτων σε χώρους εργασίας όπως το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τον  « πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό», με  ιχνηλάτηση  με στόχο «την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στους υπόλοιπους ….» ούτε  με την «σε καθημερινή βάση θερμομέτρηση του προσωπικού» !

      Η Ε.Γ του Ν.Τ Χίου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και  δυναμώνει την φωνή της ενάντια στη κυβέρνηση που δεν λαμβάνει όλα  τα απαραίτητα μέσα θωράκισης της  υγείας των εργαζομένων!

      Σε αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της μιλώντας για «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας και του λαού για τη νέα διασπορά του covid-19. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

     Θυσιάζουν την υγεία του λαού στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Για την εργοδοσία τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι κόστος!

Δεν σωπαίνουμε! Απαιτούμε μαζικά και δυναμικά:

  • Συστηματική περιοδική δωρεάν εξέταση όλων των εργαζομένων. Αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους!
  • Προληπτικός έλεγχος όλων των πολιτών, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς  /προσυμπτωματικούς νοσούντες.
  • Κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας δωρεάν για τους εργαζόμενους στο  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Πρόσθετα συλλογικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Εξέταση δωρεάν για όλους και  σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.
  • Ενίσχυση του νοσοκομείου Χίου με το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό . Ενίσχυση με τα απαραίτητα μέσα γάντια μάσκες αναπνευστήρες , διαγνωστικά τεστ.
  • Τώρα δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στη ΒΙΑΛ και στο ΚΥΤ.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος                                       Η Γραμματέας

Μάρκος Σκούφαλος                           Σοφία Γατανά