Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Επιμένει για τις κλειστές δομές στα νησιά ο Νότης Μηταράκης

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 26/03/2020 - 15:15

«Αποδείχθηκε ότι υπήρχε κρίση δημόσιας υγείας όπως υπήρχε και κρίση ασφαλείας, αιτιολογία για την ΠΝΠ για τα κλειστά κέντρα στα νησιά», ανέφερε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,  κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου του.

Ο ίδιος απέδωσε στην ενότητα του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιας υγείας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε: «σήμερα, η Ολομέλεια, καλείται να κυρώσει δυο ΠΝΠ, άμεσα σχετιζόμενες και με τις δύο αυτές κρίσεις. Η από 2 Μαρτίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, περί αναστολής αιτήσεων ασύλου, μαζί με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ είχαν άμεσο στόχο τη θωράκιση των συνόρων μας από την συντονισμένη προσπάθεια παραβίασης τους. Όχι από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διαφύγουν το κίνδυνο στη γείτονα χώρα, αλλά από πρόσωπα που στηρίχθηκαν από τη Τουρκία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν παράνομα».

Εν συνεχεία, προσέθεσε πως «την από 10 Φεβρουαρίου ΠΝΠ για τα κέντρα των νησιών, νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να την υποστηρίξω σήμερα, από ότι θα ήταν την ημέρα δημοσίευσης. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τα νησιά από την τότε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ρητορική της γείτονος χώρας για την χρήση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο πίεσης».

Επιπλέον, υπογράμμισε τους δύο βασικούς στόχους του Υπουργείου, που είναι ο περιορισμός των ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, συμπληρώνοντας πως «για την μείωση των ροών προτάξαμε τέσσερις γραμμές άμυνας. Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την αύξηση των επιστροφών με μείωση του χρόνου πρώτης απόφασης από 183 μέρες το 2019 σε 27 στις νέες αιτήσεις το 2020. Την αντικατάσταση των ανοικτών δομών με κλειστές, την οποία ήδη έχουμε εκκινήσει σε τέσσερα σημεία. Τέλος, την διεθνοποίηση την κρίσης, με την χώρα μας στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για δίκαιη κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη και για την ανάγκη αλλαγής της Κοινής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά μας».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για  παραπληροφόρηση που υπάρχει στα νησιά, επισημαίνοντας τα εξής: «Αποδείξαμε ήδη ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στα νησιά που έχει μείνει πάνω από 14 μήνες μετά και την τελευταία κίνηση αποσυμφόρησης που κάναμε μέσα στο Μάρτιο. Και στόχος μας και μπορούμε να το καταφέρουμε, είναι ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν πριν τους δύο μήνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πριν τους έξι. Κατά συνέπεια, η μέση παραμονή θα φτάσει στους τέσσερις μήνες. Δεύτερον, ακόμα και ο δικός μας σχεδιασμός του Νοεμβρίου για το μέγεθος των δομών πλέον φαντάζει μεγάλος, με τα νέα δεδομένα προστασίας συνόρων και επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. Τρίτον, έχω στείλει επιστολή τους δημάρχους και τους ζητάω να συντονίσουμε τις ενέργειες για την κατάργηση των ανοικτών δομών, αφού λειτουργήσουν μικρότερες κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποσυμφόρηση των νησιών: «Έχουμε ανακοινώσει 10.000 μετακινήσεις το πρώτο τρίμηνο, έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 90% ήδη. Έχουμε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του κ. Κουμουτσάκου με τον ΔΟΜ, 5.000 εθελοντικές μετακινήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σχεδιάζουμε και νέο κύκλο αποσυμφορήσεων. Πλέον βλέπουμε στο τέλος Μαρτίου, για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, να έχουμε λιγότερους στα νησιά από ότι είχαμε στα τέλη του 2019. Άρα η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει. Γραμμικά, αλλά έχει ξεκινήσει. Με ένα τρόπο, ο οποίος δεν λειτουργεί θελκτικά για νέες ροές, γιατί βιώσαμε το 2015 το «ελάτε και προχωρήστε στην ηπειρωτική Ελλάδα» και αυτό δημιούργησε 800.000 αφίξεις».

Επίσης, υπεραμύνθηκε των επιτάξεων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «Πρώτον, διότι διαθέσιμες δημόσιες γαίες δεν ήταν καλύτερες για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε νησί υπήρχαν κρατικές εκτάσεις, όπως πχ. το αεροδρόμιο των Ολύμπων στη Χίο που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια τέτοια τοποθεσία δημιουργούσε ζητήματα στον παραγωγικό ιστό. Δεύτερον, υπήρχαν ιδιωτικές γαίες, διαθέσιμες προς ενοικίαση, αλλά οι διαδικασίες θα απαιτούσαν χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης τι εννοεί ως επίταξη η ΠΝΠ, προβλέπει ρητά ότι είναι «αναγκαστική ενοικίαση», για τρία μόνο χρόνια, και έναντι αποζημίωσης που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες».

Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «τα κόμματα σας συμφωνούν με την έννοια της επίταξης για λόγους δημόσιας υγείας. Ας μην υποκρινόμαστε για μικροπολιτικούς λόγους».

  • ληφθεί όταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις δομές φιλοξενίας. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις. Περιορίζουμε αποφασιστικά την κυκλοφορία. Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες τους», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 31/03/2020 - 13:17

“Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, καθώς και σε ατομικά μέτρα προστασίας», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου και αναρωτιέται πότε το υγειονομικό υλικό που αναμένεται από την Κίνα, και εξαγγέλλει η Κυβέρνηση θα φτάσει και στη Χίο. Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΥΠΕ και τη Δ/τρια του Νοσοκομείου αναλυτικά αναφέρει τα παρακάτω:

"Το σύστημα της δημόσιας υγεία της χώρας μας αυτές τις μέρες που διανύουμε βρίσκεται σε περίοδο σκληρής δοκιμασίας, αφού καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά χρόνιων προβλημάτων τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο με αφορμή την πανδημία. Τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται είναι πολλά και σε πολλές κατευθύνσεις. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σε καμία περίπτωση η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική και να θεωρηθεί υπεύθυνος ο ασθενής, για την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας, για άλλη μια φορά καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, καθώς και σε ατομικά μέτρα προστασίας!

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, ενώ οι ανακοινωθείσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού θα καλύψουν προσωρινά ένα μικρό μόνο μέρος των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.

Οι 11 επικουρικοί εργαζόμενοι που θα αναλάβουν υπηρεσία στο Νοσοκομείο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εξαιτίας της επί σειρά ετών υποστελέχωσης και απαξίωσης που έχει βιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

Να επισημάνουμε ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα 2020, δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, ενώ οι 2.000 προσλήψεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει από τον Ιούλιο, όπου δεν υπήρχαν οι ανάγκες της πανδημίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Και εύλογα αναρωτιόμαστε, γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό και επιμένει με τους επικουρικούς, οι οποίοι μέχρι να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία, θα φτάσει η ώρα να φύγουν;

Είναι απαράδεκτο σήμερα να γίνεται έκκληση για εθελοντές στα Νοσοκομεία μας, όταν έχουμε χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι μακροχρόνια άνεργοι και εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα μας αναζητώντας εργασία σε χώρες του εξωτερικού!

Σοβαρότατες είναι και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε μέσα ατομικής προστασίας. Οι προστατευτικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» ενώ οι συνάδελφοι «καλούνται» να χρησιμοποιούν την καθεμία έως και πέντε ημέρες. Η μάσκα μιας χρήσης φοριέται για ώρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα είμαστε στην αρχή της πανδημίας με ένα μόλις πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα! 

Από την άλλη οι καθημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για παραλαβή τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε πότε αυτό το πολύτιμο υλικό θα διατεθεί σε εμάς;

Η πρόσφατη απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ, αποτελεί ομολογία των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού φτάνει στο σημείο να προτείνει αντί γαντιών, την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή!

Σοβαρό κίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς εγκυμονούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης για κορωνοϊό, λόγω της διενέργειας της εξέτασης σε ελάχιστα δημόσια εργαστήρια, καθυστέρηση η οποία στην περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου είναι μεγαλύτερη εξαιτίας των μεγάλων θαλάσσιων αποστάσεων από τα αστικά κέντρα,  με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και σε σπατάλη πολύτιμου υγειονομικού υλικού υψηλής προστασίας!       

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης! Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, ωστόσο τόσο η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αρνείται πεισματικά να εντάξει τους εργαζόμενους του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ενώ διατηρεί πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος!

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κορονωϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού είναι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Πρόληψης, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας.

Αποδεικνύεται, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας και η προστασία της, καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Οι μονόπλευρες εκκλήσεις των κυβερνητικών παραγόντων για «ατομική ευθύνη» δεν μπορούν να κρύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας!

Φτάνει πια με τα τηλεοπτικά παιχνίδια κύριε Υπουργέ!

Εμείς οι υγειονομικοί ακόμα και να το θέλαμε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Σταματήστε να μας αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμους και πράξτε έστω και για μια φορά το αυτονόητο!

Θωρακίστε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χίου με το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό προστασίας.

Απαιτούμε:

Ø Να εξασφαλιστεί άμεσα ο απαιτούμενος εξοπλισμός και όλα τα αναγκαία υλικά μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και ο συνεχής εφοδιασμός του Νοσοκομείου της Χίου".

Ø Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικού κ.λπ). Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ø Ένταξη όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ.

Ø Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά  στην αντιμετώπιση της πανδημίας!