Χίος, Πέμπτη 16 Ιουλίου

Επιστολή Π. Μπουρνιά στον Περιφερειάρχη

Διαπιστώνει έλειμμα ενεημέρωσης
Παρ, 08/11/2019 - 17:22
Παντελής Μπουρνιάς

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Λόγω του ότι έχουν παρέλθει ήδη δύο μήνες και πάμε για τον τρίτο, και ως εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι αντιπροσωπεύομε αρκετούς πολίτες οι οποίοι πιστεύουν σε εμάς, στους οποίους λογοδοτούμε, αλλά και οι οποίοι περιμένουν να φανούμε αντάξιοι στο έργο που μας εμπιστεύτηκαν.

Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Β.Α.  ασχολείται έντονα με το μεταναστευτικό θέμα. Σίγουρα, όλους μας απασχολεί πολύ έντονα, αλλά είναι καθαρά θέμα που ανήκει στην δικαιοδοσία της Κυβέρνησης και όχι της Περιφέρειάς μας. Προβληματίζομαι, ότι η Περιφέρεια Β.Α. έχει χάσει την πυξίδα της και έχει αφήσει όλα τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα της Περιφέρειας στον αυτόματο.  Τα περισσότερα είναι και συνέχειες του προγραμματισμού της προηγούμενής Περιφερειακής Αρχής. Αυτό που με απασχολεί όμως περισσότερο είναι πως ακόμα δεν αρχίσαμε.

Θα έπρεπε μέχρι τώρα να μας είχε καλέσει ο κάθε χωρικός Αντι-περιφεριάρχης για ενημέρωση της κάθε Περιφερικής Ενότητας Β.Α.. Μέχρι τώρα δεν μας έχει καλέσει κανείς για τα τρέχοντα θέματα του τόπου μας αλλά και για τον εν γένει ευρύτερο προγραμματισμό σε όλα τα Περιφερειακά παραρτήματα και ειδικά για εμάς στην Χίο.

Αυτό μας οδηγεί να σκεφτούμε τρία πράγματα ή ότι εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον Χωρικό Αντι-περιφεριάρχη

 1. Δεν έγινε με όρους  πλήρους μεταβίβασης αρμοδιοτήτων, ή
 2. Σκοπίμως αποκρύπτεται ο προγραμματισμός για την Περιφερειακή Ενότητα ΧΙΟΥ, ή ότι
 3. Δεν υπήρξε από μέρους πρόγραμμα και προτάσεις νέων Έργων και προσπαθείτε να καλύψετέ το κενό.

Θεωρώ πως άμεσα είναι απαραίτητη η συνάντηση και ενημέρωση του συνδυασμού μας και όχι μόνο

 

Η Ενημέρωση πρέπει να γίνει σε θέματα όπως:

 • Ενημέρωση για Καθαρισμό χειμάρρων στο σύνολο της Περιφέρειας και το καθεστώς των χειμάρρων δηλαδή αν είναι οριοθετημένοι, μην ξεχνάτε έρχεται χειμώνας.
 • Ποια τμήματα υπολειτουργούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Που θα πρέπει να εστιάσουμε σε πρόσληψη προσωπικού.
 • Θα γίνουν ανεξάρτητες Διευθύνσεις σε Περιφερειακές Ενότητες όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά και αν ναι ποιες θα είναι αυτές π.χ. Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου ΧΙΟΥ.
 • Έργα τα οποία συνεχίζονται από την προηγούμενη Περιφερική Αρχή και σε τι ποσοστό ολοκλήρωσης  βρίσκονται τώρα.
 • Τι «Στρατηγικός Σχεδιασμός» υπάρχει για το μέλλον κάθε Περιφερικής Ενότητας Βορείου Αιγαίου.
 • Ενημέρωση από την συνάντηση 04.09.2019 με ΘΕΜΑ το Μεταναστευτικό μαζί με τους Δημάρχους Β.Α. τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας κύριο Φ. Λεκλερ, τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην Ελλάδος  κ. Μανωλεδάκη και το ποσό των 31 δις. ευρώ που αναφέρθηκε από τον κύριο Λεκλερ και τι θα κάλυπτε με αυτό το υπέρογκο ποσό.
 • Ενημέρωση για την Τουριστική Προβολή που έγινε στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη.
 • Ενημέρωση από την συνάντηση 30.10.2019 με τους Δημάρχους που έγινε με ΘΕΜΑ το ΕΣΠΑ.
 • Έγγραφο από την οικονομική επιτροπή με αλλαγές από τον αρχικο οικονομικό προϋπολογισμό.  Κάθε κωδικός μαζί με τις διευκρινήσεις στις αλλαγές και στα ποσά.
 • Ενημέρωση για Γραφείο και γραμματέα για τον συνδυασμό αντιπολίτευσης  «Εμείς Για το Αιγαίο».

Πάντα με γνώμονα το μέλλον του τόπου μας. Αναμένω την άμεση και συγκεκριμένη απάντησή σας.

 

 

Με Εκτίμηση,

 

Παντελής Αδ. Μπουρνιάς

Περιφερειακός Σύμβουλος

Αντιπρόεδρος Περιφερικού Συμβουλίου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σχετικά Άρθρα

"Η πολιτική της Κυβέρνησης θα μας οδηγήσει πίσω στο 2015-2016", επισημαίνει στην "Α" ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης
Πέμ, 16/07/2020 - 16:39
Ηχητικό απόσπασμα:

 

Την επανάληψη καταστάσεων της περιόδου 2015 - 2016 με κατάληψη χώρων από  πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Πλαστήρα και στο δημοτικό κήπο φοβάται ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο “Α” καλούμενος να σχολιάσει τις σε τακτά διαστήματα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Σύρων προσφύγων στην πλατεία για την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που υπέβαλαν, εξέφρασε τους φόβους τους για όσα μέλλει να ακολουθήσουν, αν - όπως είπε- δεν υπάρχει μια μεθοδευμένη πολιτική γι’αυτούς τους ανθρώπους είτε έχουν πάρει τη διεθνή προστασία είτε έχει απορριφθεί το αίτημά τους,  ώστε να μπορέσουν να έχουν μια ανθρώπινη μεταχείριση...

...Έχοντας απολέσει τη δυνατότητα διεθνούς προστασίας εγκαταλείπονται και στην ουσία παραμένουν και λιμνάζουν μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους στη χώρα μας."

Θα γίνει στη Χίο, τόνισε, ότι γίνεται και σε πλατείες των Αθηνών, λέγοντας ότι “δεν μπορούν να στοιβάζονται στα κρατητηρια της αστυνομίας ή να επιστρέφουν στη ΒΙΑΛ”.

“Είναι άδικο να επιστρέψουμε στις εικόνες του 2015 - 2016 και για τους ανθρώπους και για την κοινωνία του νησιού, διότι έχουν καταβληθεί επίπονες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση”, σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ, σημείωσε όμως ότι μιλά για ολιγάριθμο κέντρο, της τάξεως των 200- 250 ατόμων, όπως είχε επιχειρηθεί - χωρίς αποτέλεσμα- επί δικής τους διακυβέρνησης (περιπτώσεις Μερσινιδίου και Ολύμπων), για προσωρινή διαμονή, όπως διευκρίνισε όσων έχει απορριφθεί το άσυλο.

Κατά την εκτίμησή του η πολιτική της Κυβέρνησης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι αδιέξοδη.

“Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια τακτική μαζικής απόρριψης αιτημάτων διεθνούς προστασίας που νομίζω ότι είναι μια κατεύθυνση που δίνει η Κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι και μ’αυτόν τον τρόπο αποτρέπει τις εισροές στη χώρα”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι είναι ψευδαίσθηση  αν νομίζουν ότι έτσι ή με τα πλωτά φράγματα θα γίνει ανάσχεση των ροών, οι οποίες κατά τον ίδιο ρυθμίζονται απόλυτα από τη γείτονα χώρα που  έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό για να διεκδικεί  οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ.