Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Εργατική Πρωτομαγιά με συγκέντρωση στην Πλατεία της Χίου και πορεία διαμαρτυρίας στο Λιμάνι

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 01/05/2019 - 18:40

Με παρόντα, το προεδρείο και τα μέλη του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ και τον Σύλλογο Γυναικών Χίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η πρώτη του Μάη «έχει σημαδευτεί με το αίμα των εργατών ανά τον κόσμο» όπως τόνισαν η Γραμματέας του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, Σοφία Γατανά και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και μέλος της Διοικησης του ΕΚΧ, Άρης Μιχαλάκης στις ομιλίες τους, στην Πλατεία Νικολάου Πλασρήρα Χίου, η επετειακή συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. την Τετάρτη 1η Μαϊου 2019, η οποία ολόκληρώθηκε με πορεία, μνήμης, εγρήγορσης και διαμαρτυρίας, στο λιμάνι και την προκυμαία της Χίου.

Με πανό και συνθήματα όπως, «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», «η κατοικία είναι δικαίωμα» και «κόκκινη πρωτομαγιά - ανασύνταξη του Εργατικού Κινήματος», οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και όσοι προσήλθαν για να δώσουν το αγωνιστικό παρόν, διαδήλωσαν ενάντια στην ανεργία, την ημιαπασχόληση, τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές δώρων, την αύξηση των φόρων, τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις και τις πολιτικές των μνημονίων.

Ανάμεσά τους ο Γιώργος Αμπαζής και ο Μάρκος Σκούφαλος, που είναι οι επικεφαλείς των ψηφοδελτίων της ΛΑΣ και του ΚΚΕ για το Δήμο και την Περιφέρεια.   

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019