Ο στόχος προφανής: Η εύκολη πρόσβαση στις καλλιέργειες και η διευκόλυνση των ασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα στη Χίο ώστε να έχουν τη δυνατότητα για καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή.
Υφιστάμενη Κατάσταση: Στάσιμη εδώ και χρόνια με εμβαλωματικές προσεγγίσεις κυρίως προεκλογικού χαρακτήρα (Πρόεδρε, έχω μια μπετονιέρα με τσιμέντο που να στην στείλω).
Η πρόταση μας: Άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση έργων σε δύο επίπεδα.
Πρώτο επίπεδο: Άμεση ένταξη στον προϋπολογισμό για το 2025 έργων συντήρησης της υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας σε όλο το νησί.
Προβλέψεις όπως στο παρελθόν που κινούνται στο ύψος των 10.000 Ευρώ ανά δημοτική ενότητα δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Τα έργα άμεσης συντήρησης δεν έχουν ιδιαίτερη αδειοδοτική απαίτηση και μπορούν να ολοκληρωθούν στο 2025, εφόσον προβλεφθούν τώρα στον προϋπολογισμό και διεκδικηθούν οι σχετικοί πόροι.
Δεύτερο επίπεδο: Διαμόρφωση νέας οδοποιίας ανά δημοτική ενότητα, όπου μπορεί να απαιτείται. Και είναι σε πολλά σημεία που απαιτείται. Μετά από σαφή καθορισμό των προτεραιοτήτων, πρόβλεψη των πόρων σε βάθος 5εετίας, ανάθεση των μελετών, ένταξη των έργων και υλοποίηση.
Στόχος η δημιουργία νέας αγροτικής οδοποιίας τόσο για την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων, η διαμόρφωση συνθηκών για εκμετάλλευση νέων εκτάσεων, η πιο εύκολη πρόσβαση σε δυνάμεις κατάσβεσης πυρκαγιών σε δύσβατες περιοχές αυτή τη στιγμή και η κατά το δυνατό αντιπλημμυρική προστασία των καλλιεργειών όπου αυτό μπορεί να διευκολυνθεί από τους νέους δρόμους και τις αντίστοιχες υποδομές.
Όπως και προεκλογικά είχαμε διατυπώσει το πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία και στα δύο επίπεδα, άμεσων παρεμβάσεων και νέων χαράξεων, απαιτείται να διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους κατά τόπους συνεταιρισμούς, χωρίς παραταξιακούς αποκλεισμούς, υπό τον κάθε χωρικό αντιδήμαρχο ώστε να τεθούν σαφείς προτεραιότητες ανά δημοτική ενότητα. Οι προτεραιότητες αυτές να καταγραφούν και να παρακολουθείται η υλοποίησή τους.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο επίπεδο του μακροχρόνιου σχεδιασμού παρεμβάσεων για νέα αγροτική οδοποιία επειδή οι σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις απαιτούν εξειδικευμένη γνώση θα μπορούσε να γίνει συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς ή και εξιδεικευμένους συμβούλους
ώστε το έργο να μπορέσει να εξυπηρετήσει παράλληλους στόχους (νέες περιοχές προς αξιοποίηση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, διευκόλυνση δράσεων αγροτουρισμού κ.λπ.)
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου είναι απολύτως απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή της ΕΜΧ.
Καλούμε τη δημοτική αρχή Μαλαφή να εγκαταλείψει την μακάρια αδράνειά της και να δράσει άμεσα εντάσσοντας τώρα στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου τις σχετικές δράσεις.