Χίος Μπροστά: Δεν είναι ομόφωνη η απόφαση της ΔΕΥΑΧ

Τετ, 03/05/2023 - 15:30

Την αντίδραση της δημοτικής παράταξης "Χίος Μπροστά" προκαλεί η αναφορά στο δελτίο Τύπου της ΔΕΥΑΧ ότι η απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης για τις περικοπές στην παροχή νερού ήταν ομόφωνη. Όπως σημειώνει στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί, ο σύμβουλος της παράταξης στη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, είχε θέσει προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει την πρόταση οι οποίες δεν έχει γίνει γνωστό ότι έγιναν αποδεκτές.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Στην απόφαση της συνεδρίασης της 02/05/2023 του ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ για τα έκτακτα μέτρα περικοπών στην κατανάλωση νερού ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Αγιωργούσης έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να «συναινέσει» στην απόφαση. Αυτές ήταν:

1. Την απόφαση να συνοδεύουν τα τρία σημεία που έθεσε προφορικά και τα οποία του ζητήθηκε να καταθέσει και γραπτά έως σήμερα (03/05/2023) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τα σημεία αυτά αναφέρονται κατωτέρω.

2. Η όποια εφαρμογή μέτρων να είναι πιλοτική και όχι οριστική και τα όποια μέτρα περιορισμού να επανεξετάζονται ανά 15 ημέρες με στοιχεία μετρήσιμα ώστε να αποδεικνύεται εάν και ποια εξοικονόμηση επιτυγχάνεται συγκριτικά με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους. Με αυτό τον τρόπο  ώστε να κρίνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων με τεχνοκρατικό τρόπο και όχι θεωρητικά όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Σήμερα αντί των ανωτέρω δημοσιοποιήθηκε «ομόφωνη» απόφαση χωρίς να έχει τηρηθεί τίποτα από τα παραπάνω και πριν γίνει η όποια αποστολή των σημείων που ζητήθηκαν και γραπτώς!

Τα σημεία που έθεσε ο κ. Αγιωργούσης και απέστειλε σήμερα προκειμένου να  συνοδεύουν το κείμενο της απόφασης είναι:

Α) Δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΝΧ βρέθηκε απροετοίμαστη και χωρίς κανέναν προγραμματισμό να αντιμετωπίσει συνθήκες ανομβρίας και η απόφαση που καλείται να λάβει είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο» τα μέτρα είναι έκτακτης ανάγκης. Σήμερα ο κ. Μυριαγκός εμφάνισε και πάλι «ομόφωνη» απόφαση. Ως τέτοια ειδικά για το θέμα της άρδευσης θα πρέπει να συζητηθούν με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και τους συνεταιρισμούς ώστε να αποφασιστεί ποιες είναι οι αναγκαίες ελάχιστες ποσότητες που απαιτούνται και πώς αυτές μπορούν να διατεθούν

Β) Να υπάρχει ενεργητική πολιτική εξοικονόμησης με κίνητρα στους καταναλωτές.

Γ) Δεδομένου ότι δεν έχουν παρουσιαστεί σε κανένα ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ τεχνικά, στατιστικά ή απολογιστικά στοιχεία αποθεμάτων  - κατανάλωσης ή υδρολογικά δεδομένα, είτε για τον αστικό ιστό είτε για τα χωριά, να γίνει άμεση καταγραφή και παρουσίαση ώστε να μπορούν να λαμβάνονται οι αποφάσεις με τεχνοκρατικό τρόπο.

Επιπλέον στις τοπικές κοινότητες να ενεργοποιηθούν μαζί με τη ΔΕΥΑΝΧ τα τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροι οι οποίοι γνωρίζουν τα τοπικά χαρακτηριστικά ώστε αφενός να ελαχιστοποιηθούν τυχόν περικοπές (πχ να είναι κατά τις βραδινές ώρες) και αφετέρου να αντιμετωπιστούν θέματα απώλεια νερών από τις δεξαμενές.

Ο κ. Αγιωργούσης τόνισε στη συνεδρίαση  ότι η συμπερίληψη των προαναφερόμενων στην απόφαση απαιτούν προϋπόθεση για την συναίνεσή του. Αντί αυτών ο κ. Μυριαγκός σήμερα και πριν την αποστολή των ανωτέρω δημοσιοποίησε «ομόφωνη» απόφαση.

Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη και ο εκλεκτός της κ. Μυριαγκός είχαν προαποφασίσει και το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ είχε απλώς διακοσμητικό ρόλο. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δεν κρατούνται πρακτικά και δεν μπορούν να δοθούν στα μέλη του ΔΣ όπως για μία ακόμη φορά ζητήσαμε.

Η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη και ο εκ μεταγραφής κ. Μυριαγκός αντί να ζητιανεύουν χρηματοδοτήσεις από αρμοδίους και αναρμοδίους προκειμένου να δείξουν ότι κάτι προσπαθούν να κάνουν, έχουν αφήσει τη Χίο για άλλη μία χρονιά χωρίς νερό. Αντί να έχουν ήδη κινηθεί από πέρσι τον Αύγουστο όταν υπήρξε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτοί χόρευαν το χορό της βροχής. Αντί να προχωρήσουν μελέτες και να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα αντικατάστασης του δικτύου, συστήματα παρακολούθησης βλαβών και τηλεμετρίας το μόνο που έκαναν ήταν να εκλιπαρούν για χρήματα προκειμένου να εγκατασταθούν πανάκριβα συστήματα αφαλατώσεων. 

Αυτή η δημοτική αρχή που καταδικάζει τη Χίο στο περιθώριο και σε επαίτη χρηματοδοτήσεων μας αξίζει».

 

 

Σχετικά Άρθρα