«Η αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς» στον ΚΑΜΠΟ της Χίου, για ποιόν και γιατί;»

H τοποθέτηση του Περ. Συμβούλου της ΛΑΣ Γ. Αμπαζή στο Περ. Συμβούλιο
Πέμ, 29/09/2022 - 06:12

Συνάδελφοιη συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Βόρειο Αιγαίου(28-9-2022),για «την αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς»,(πρώην συσκευαστήριο Εσπερειδοκαλλιεργητών) μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας δίνει τη δυνατότητα, να θέσουμε κάποια ζητήματα:

• Μπορούμε να συζητάμε για το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και ουδέποτε μέχρι σήμερα, ως Π.Σ. να μην έχει ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα (φορολογίας και χρήσης γης, άρδευσης, διατήρησης ιστορικού οικισμού, στήριξης αγροτικού επαγγέλματος και εισοδήματος κ.λπ.) του ΚΑΜΠΟΥ Χίου;

• Μπορούμε να συζητάμε για το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και να μην γνωρίζει το Περιφερειακό συμβούλιο, το Π.Δ. που χαρακτηρίζει «ως παραδοσιακό τον οικισμό Κάμπος δήμου Χίου και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού» ΦΕΚ 33/17-1-1992;

• Μπορούμε να συζητάμε για το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και να μην γνωρίζει το Περιφερειακό συμβούλιο κάποια ιστορικά, οικονομικά, αρχιτεκτονικά κ.λπ. στοιχεία για τον Κάμπο;

• Μπορούμε να συζητάμε για το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και να μην γνωρίζει το Περιφερειακό συμβούλιο, τί μέλλει γενέσθαι με την εκκαθάριση της ΕΝΑ, όπου στεγάζονταν και  που το κτήριο είναι περιουσιακό στοιχείο της Π.Β.Α.; 

• Μπορούμε να συζητάμε για το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και να μην γνωρίζει το Περιφερειακό συμβούλιο, για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χίου, που κατάθεσε ο Δήμος Χίου;

• Μπορούμε να συζητάμε για το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και να μην γνωρίζει το Περιφερειακό συμβούλιο ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την  Ένωση Φίλων της περιοχής το πρότεινε στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO;

Συνάδελφοι, ο Κάμπος της Χίου, είναι μια μοναδική ημι-αγροτική περιοχή στην οποία συνυπάρχουν το βυζαντινό, το γενοβέζικο και το τοπικό αρχαιολογικό στυλ και οι επιδράσεις τους.

Κατελάμβανε δε την περιοχή ανάμεσα στο ποταμό Παρθένη προς Βορρά (ήταν το φυσικό όριο με την πόλη της Χίου) νότια μέχρι το χωριό Θυμιανά, ανατολικά τη θάλασσα και το λόφο του Αγ. Κωνσταντίνου και δυτικά το όρος Κορακάρης και τα Καμπόχωρα.

Αρχικά είχε 200 και πλέον κτήματα που συμπεριελάμβαναν περιβόλια, που περιβάλλονται από υψηλούς μαντρότοιχους, (τυπικά αγρο-οικοσυστήματα),στα οποία αντιστοιχούν αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας. Ο υφιστάμενος αστικός ιστός περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα έχουν περιγράψει την ομορφιά αυτού του χώρου με κάθε λεπτομέρεια. Περιδιαβαίνοντας κανείς τα αμέτρητα, στενά και δαιδαλώδη δρομάκια του Κάμπου εντυπωσιάζεται από τα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά του. Φτιαγμένα κυρίως από θυμιανούσικη πέτρα με το γήινο κοκκινωπό χρώμα,που περιβάλλονται από ψηλούς πέτρινους τοίχους και αυλόθυρες με τοξωτές εισόδους.

Ο Κάμπος άρχισε να κατοικείται από τη Μαόνα, γενουατική εμπορική εταιρία, της οποίας τα περισσότερα μέλη της ανήκαν στην οικογένεια Ιουστινιάνη.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Ζολώτα ο Κάμπος το 1921αποτελείτο από 427 ιδιοκτησίες (308 οικογένειες).

Κατά τον περιηγητή A.Smith, το 1934 ήταν 225 ιδιοκτησίες (105 οικογένειες) και εχωρίζετο σε 20 περιοχές/γειτονιές.

Έκτοτε:

• Στο ΒΔ όριο του Κάμπου, δυτικά της οδού που ενώνει την πόλη με τα Νοτιόχωρα δια μέσου του Κάμπου, το 1922 δημιουργήθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός Βαρβασίου.

• Το 1962, στα ανατολικά όρια  της Λευκωνιάς (σήμερα διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αγ. Μηνά) κατασκευάζεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ

• Το 1969 στο Κοντάρι (περιοχή του Κάμπου προς την θάλασσα) τοποθετείται το αεροδρόμιο του νησιού.

• Το 1990 με την απόφαση του ΥΠΠΟ από τις 20 περιοχές/γειτονιές προστατεύονται μόνο οι 13 και μένουν εκτός προστασίας, τμήματα του ζωτικού χώρου του Κάμπου (περίπου τα 2/5 από την έκταση του 1934.

Αυτά είναι:

• α. Προς την ανατολική ακτή (Κοντάρι, Λευκωνιά, Βαρβάσι και Εβρετή).

• β. Προς το λόφο του Αγ. Κωνσταντίνου και

• γ. Προς το όρος Κορακάρης (Γρου, Λολόδενδρα και Σπηλάδια) με αποτέλεσμα ο Κάμπος να δέχεται τις πιέσεις από την πόλη της Χίου.

• Με τη δημιουργία των καποδιστριακών δήμων- το τμήμα μεταξύ του Κάμπου και της μονής Αγ. Κωνσταντίνου καθώς και η Λευκωνιά ανατολικά του Κονταριού - περνάνε στη Δ.Ε. Αγ. Μηνά.

• Το 2008 ανατέθηκε- πριν από την δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Χίου που καταλαμβάνει πλέον όλο το νησί - η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλεως Χίου. 

• Ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2492/33922/10.8.1990,ΦΕΚ 578/Β/6.9.1992 και κατά συνέπεια υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, όπως προκύπτει από την παράγραφο 2 του άρθρου 2 κι από το άρθρο 16 του νόμου 3028/153/28.6.2002 «Περί αρχαιοτήτων».

• Πέραν της κηρύξεως αυτής εντός της περιοχής του Κάμπου έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία οι πενήντα ναοί, που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και πλήθος κτισμάτων και λοιπόν εγκαταστάσεων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως έργα τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

• Ιστορικά διατηρητέα μνημεία  έχουν χαρακτηριστεί και πέντε παλαιά κτίσματα όπως: Πύργος Μαυροκορδάτου, Πύργος Γιαμού, Γενοβέζικο Νομισματοκοπείο Ριάλα, αρχοντικό Μονιούδη και αρχοντικό Σαλβάγου.

• Ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης έχουν χαρακτηριστεί και  δώδεκα κτίρια- αρχοντικά (ιδιοκτησίες ιδιωτικές και του νοσοκομείου)συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων, των παράσπιτων, των εντός κτίσματος μαγγάνων, δεξαμενής πίλαστρων, σιντριβανιών κλπ. καθώς και του μαντρότοιχου του περιβολιού.

Αριθμός Υπουργικής απόφασης- ΦΕΚ Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1939/44710/31-8-1993-ΦΕΚ709/Β/10-9-1993

Η περιοχή απειλείται αφενός από τη δυσκολία διάθεσης της όποιας παραγωγής τους, καθώς και από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν, να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, λόγω μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων και ΕΝΦΙΑ και αφετέρου από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως αυτές εισάγονται με το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008.βλ. διαμαρτυρία Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου, 22-3-2018, για αλλαγή χρήσης των περιβολιών-αγροκτημάτων στον Κάμπο.

Τις παρατηρήσεις του για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χίου κατέθεσε στο Δήμο Χίου ο Σύνδεσμος Φίλων Κάμπου Χίου, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.

Συνάδελφοι η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου όσον αφορά τις προτάσεις που καταθέτει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έχει να παρατηρήσει τα εξής:

Α) Σχετικά με την πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: « Δημιουργία Δικτύου Γαλάζιας και Ψηφιακής Ανάπτυξης με σκοπό την Τεχνολογική Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» εκτιμά:

Α) Η πολιτική και ιδεολογική προσέγγιση μας, για τη δημιουργία του «ΔΙΚΤΥΟΥ Γαλάζιας και Ψηφιακής Ανάπτυξης», του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  για την αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς».

Η πείρα που έχουμε αρκεί…, για να αποδείξει πως το περιβάλλον όχι μόνο δεν προστατεύεται, όχι μόνο δεν βελτιώνεται η ποιότητά του, αλλά  αντίθετα, μέρα με τη μέρα, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής μας, στην πραγματικότητα, συνεχώς επιδεινώνεται.

Η πείρα αποδεικνύει πως η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος (...) έχοντας ως αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και το ποσοστό του, όχι απλά αδιαφορεί για το περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα το αξιοποιεί ως πεδίο κερδοφορίας.

  Η αλήθεια είναι πως η προστασία του περιβάλλοντος, η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα βολικό προπαγανδιστικό σχήμα, πραγματικός στόχος του οποίου δεν είναι άλλος παρά η μετάβαση του καπιταλισμού σε μια νέα φάση ανάπτυξης.

Με απλά λόγια, η πολιτική αυτή αφορά την απαξίωση, την καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος του κεφαλαίου που είναι ήδη επενδυμένο στην παραγωγική διαδικασία, με το πρόσχημα του ότι δεν είναι «φιλικό στο περιβάλλον. Δρόμοι και το σύνολο των μεταφορικών μέσων, σπίτια που δεν είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν συμμορφώνονται με διάφορα και συνεχώς μεταβαλλόμενα πρότυπα, ενεργειακές εγκαταστάσεις παλαιού τύπου, όλα αυτά βγαίνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας με το πρόσχημα της «ρύπανσης» του περιβάλλοντος, με μοναδικό στόχο να επενδυθούν νέα κεφάλαια σε άλλα, καινούργια μέσα παραγωγής, που θα είναι, τάχα, φιλικότερα στο περιβάλλον. Τα αστικά κράτη χρηματοδοτούν τους ομίλους που προχωρούν σε τέτοιες πράσινες επενδύσεις χρησιμοποιώντας πόρους της επεκτατικής διαχείρισης, το τύπωμα νέου χρήματος και τον κρατικό δανεισμό, πολλαπλασιάζοντας την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επενδύσεις αυτές και την ίδια στιγμή προχωρούν σε μέτρα απαξίωσης του κεφαλαίου που αποτιμάται ως "μη πράσινο".

Οι νέες επενδύσεις είναι πανάκριβες. Το δραστικά αυξημένο κόστος των «πράσινων» λύσεων τις κάνει, αντικειμενικά, απωθητικές για τον λαό, στον οποίο φορτώνεται το επιπλέον κόστος της Ενέργειας, που μεγάλο μέρος του αποκλείεται απ' την ίδια τη δυνατότητα μεταφοράς, αφού δεν θα μπορεί να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που θα αναγκαστεί να περιορίσει το μέγεθος του σπιτιού του για να αγοράσει πανάκριβο πράσινο σπίτι.

 Είναι πλάνη ότι το αστικό κράτος μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντος από την επιθετικότητα του κεφαλαίου..

 Πρώτα και κύρια, η ανάπτυξή τους δεν προστατεύει το περιβάλλον. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η ανάπτυξή τους δεν προστατεύει και δεν μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον. Και ο λόγος είναι απλός. Στον καπιταλισμό, κριτήριο κάθε ξεχωριστής επένδυσης είναι το κέρδος. Ο κάθε καπιταλιστής θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αυξήσει. Και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος είτε ως φθηνής πηγής πρώτων υλών με υπέρμετρη επίδραση στο περιβάλλον, είτε ως σημείου απόρριψης παραπροϊόντων είναι φυσική πορεία των πραγμάτων.

Το κάθε αστικό κράτος, απ' τη μεριά του, λειτουργεί υπέρ του συλλογικού συμφέροντος του κεφαλαίου. Έτσι είναι φτιαγμένο, απ' τα γεννοφάσκια του. Ο χαρακτήρας και η αποστολή του δεν αλλάζουν, δεν μεταβάλλονται. Το αστικό κράτος δεν φτιασιδώνεται, ούτε μπορεί να γίνει περισσότερο φιλολαϊκό αν αλλάξει κάπως μια κυβέρνηση. Αυτήν την απλή, αλλά δύσπεπτη ίσως αλήθεια, την είδε για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός στο πετσί του την περίοδο με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χαρακτήρας του κράτους, ο αντιλαϊκός προσανατολισμός του, η φύση του, δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης της μιας ή της άλλης κυβέρνησης.

Χαρακτήρας του αστικού κράτους είναι αυτός που καθορίζει και το πόσο το κράτος μπορεί να εμποδίσει το κεφάλαιο να καταστρέψει το περιβάλλον. Τα όρια που θέτει το κράτος αφορούν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μερίδων του κεφαλαίου και τις ανάγκες του συνολικού κεφαλαίου για να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον. Είναι λοιπόν πλάνη, αυταπάτη η θεώρηση ότι το αστικό κράτος μπορεί να εμποδίσει το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις, τους ομίλους απ' το να καταστρέψουν το περιβάλλον. Ρόλος και αποστολή του είναι να κάνει ακριβώς το ανάποδο. Να στηρίξει το κεφάλαιο στον αγώνα για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Γι' αυτό και η ανάθεση στο κεφάλαιο και το κράτος του να προστατέψει το περιβάλλον είναι τουλάχιστον αστεία.

Ο μονόδρομος για τον λαό βρίσκεται στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ.

Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν αποτελεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και που αφορούν και σε μια ολοένα κλιμακούμενη επιδείνωση και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο μονόδρομος για τον λαό βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής αυτής, βρίσκεται στον αντίποδα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, βρίσκεται στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Μόνο ο σοσιαλισμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη συνεχή αύξηση του βιοτικού επιπέδου, τη βελτίωση των όρων εργασίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Η σοσιαλιστική παραγωγή μπορεί να υπολογίσει το σύνολο των επιδράσεων στο περιβάλλον, γιατί οργανώνει την παραγωγή στο σύνολό της, μπορεί να χωροθετήσει κατάλληλα στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στη γη και να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες και σε ποιον βαθμό είναι χρήσιμες και απαραίτητες ή περιττές και ζημιογόνες για την κοινωνική ευημερία. Αυτός ο ριζικά διαφορετικός χαρακτήρας της σοσιαλιστικής παραγωγής είναι που της επιτρέπει να απαντά στα προβλήματα του λαού και αναφορικά με το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ και η ΛΑΣ καλεί τους εργαζόμενους σήμερα να αναλογιστούν, με κριτήριο την πείρα τους. Να βγάλουν συμπεράσματα για τις κάλπικες απαντήσεις που ορθώνονται απέναντί τους, όπως την πρόταση της "πράσινης ανάπτυξης" και των "πράσινων" επενδύσεων, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα.

Β) Η παρέμβαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου « για οριστική διαμόρφωση της νομικής μορφής, της φυσιογνωμίας και του ειδικότερου σκοπού του Δικτύου θα προκύψει στη συνέχεια, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας και μέσα από ειδικές μελέτες, που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ να χρηματοδοτήσει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών ή και μέσω άλλων διεθνών και εθνικών προγραμμάτων.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να στηρίξει τη δημιουργία του «ΔΙΚΤΥΟΥ», χωρίς να γνωρίζει τη νομική μορφή του, τη φυσιογνωμία του καθώς και του ειδικότερου σκοπού του, πολύ περισσότερο που αυτά  αφήνονται στο απώτερο μέλλον, να προκύψουν μέσω ειδικών μελετών, που ο χρηματοδότης οργανισμός θα απαιτήσει να ικανοποιούν τις πολιτικές της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Γ) Οι όροι  και το πλαίσιο της μακροχρόνιας παραχώρησης στο Πανεπιστήμιο της  εγκατάστασης του «ΔΙΚΤΥΟΥ» στο εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς»  δε μας  γίνονται γνωστοί και πολύ περισσότερο δεν διευκρινίζονται :

Α) Θα παραχωρηθούν το σύνολο ή όχι των κτηριακών εγκαταστάσεων;

Β) Θα παραχωρηθούν το σύνολο των στρεμμάτων ή όχι;

Γ) Ποιοι θα είναι οικονομικοί όροι ,που θα ωφελήσουν την Π.Β.Α.;

Δ)  Η λειτουργική και ενεργειακή  αναβάθμιση  της κτηριακής εγκατάστασης επαφίεται σε πόρους;;;;; Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων;;;;  της Ε.Ε. και της Ελληνικής Κυβέρνησης, που κανένας σήμερα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί!!!

Κατά συνέπεια η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο και σε οικονομικά,  τεχνικά και νομικά ζητήματα δεν παρέχει καμιά εγγύηση ότι το  εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» θα λειτουργήσει προς το συμφέρον του τόπου.

Επιπλέον η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου –όλα αυτά τα χρόνια- δεν έχει πείσει την τοπική κοινωνία για τις προθέσεις της, όσον αφορά τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ, αντίθετα αφήνει την περιουσία του ,να ρημάζει, να καταρρέει, να μετατρέπεται σε ερείπια και σημαντικά στοιχεία της βιομηχανικής ιστορίας της Χίου, να εξαφανίζονται.

Αντίθετα έχει «βολευτεί» σ’ όλα αυτά που της παρεχώρησε ο Χιώτικος λαός σε Χίο και Αθήνα( Μιχάλειο Κτήριο, Παρθεναγωγείο δίπλα στη Βιβλιοθήκη, τα οικόπεδα που ανεγέρθηκαν οι Φοιτητικές εστίες και μπορούν να αναγερθούν  νέες, το κτήριο της πρώην Καράδειου οικοκυρικής σχολής και την πολυκατοικία στη Βουλγαροκτόνου 30, όπου είναι εγκατεστημένη η διοίκηση του Π.Α.) και δεν προχωρά σε καμία  οικονομική διεκδίκηση για τη θωράκιση του, με νέα κτήρια, για φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκες, πληροφοριακό κέντρο κ.λπ. 

Β) Η πρόταση  για την «Ίδρυση Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης, Αγροτουρισμού, επιμόρφωσης σε αντικείμενα πρωτογενούς τομέα κλπ.» στο εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς», που κατέθεσε ο πολιτευτής κ. Στ. Μιχαηλίδης  δημιουργεί εκ πρώτης άποψης θετικό προβληματισμό, όμως εγείρονται σοβαρά ζητήματα:

• Ποια πολιτική(ΚΑΠ-ΕΕ και κυβέρνηση) θα υποστηρίξει την ίδρυση του κέντρου αγροτικής εκπαίδευσης;

• Ποιος θα είναι ο φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός) που θα δημιουργήσει το Ίδρυση Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης, Αγροτουρισμού;

• Ποια η πολιτική υποστήριξης των εναπομεινάντων αγροτών, ώστε να μην γίνεται η «εκπαίδευση» σε εγκαταλελειμμένα περιβόλια;

• Ποια η μορφή  και το περιεχόμενο του Κέντρου Αγροτικής Εκπαίδευσης;

• Ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα το υποστηρίξει;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι μια τέτοια πρόταση δεν απαντά σε βασικά ζητήματα ,που προκύπτουν  είναι ανεδαφική δεδομένης της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας, αφού δεν ξεφεύγει απ’ τον εναγκαλισμό της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων.

Καλεί το Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου να προχωρήσει άμεσα σε ειδική συνεδρίαση με θέμα: «Μέτρα και Δράσεις στήριξης του οικονομικού, αρχιτεκτονικού, ιστορικού και ανθρωπογενούς χώρου του Κάμπου Χίου»

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει την τύχη να διαθέτει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο -των εγκαταστάσεων συσκευασίας Εσπερειδοκαλλιεργητών- που αγόρασε απ’ την ΑΓΡΕΞ της  Αγροτικής Τράπεζας, με χρήματα της Ν.Α. Χίου, που όπως εκτιμούσε τότε σύσσωμο το Ν. Σ. οι όποιες δραστηριότητες του πρέπει να είναι συμβατές με τον οικονομικό και κοινωνικό χώρο του Κάμπου και  να αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό την εκμετάλλευση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων - που έν πρώτής πρέπει να ξεκαθαρίσει τα τυχόν προβλήματα, που προκύπτουν απ’ την ΕΝΑ!!!

Και στη συνέχεια να παρουσιάσει στο συλλογικό όργανο του Περιφερειακού συμβουλίου μία πλήρη εικόνα του τί εστί «εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» δηλ.:

Α) Τοπογραφικό σχέδιο της κυριότητας του οικοπέδου.

Β) Ποιοι είναι οι στεγασμένοι χώροι;

Γ) Ποια είναι γεωργική γη;

Δ) Ποια είναι η κατάσταση του ακινήτου και της γεωργικής γης;

Ε) Προβλήματα, που έχουν προκύψει απ’ τη χρόνια εγκατάλειψη.   

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι μπροστά σε μια αρνητική πραγματικότητα δηλ. των προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει η χρόνια εγκατάλειψη των 40 περίπου στρεμμάτων (κτήριο και γεωργική γη), με ευθύνη των μέχρι σήμερα Περιφερειακών αρχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μία νέα ατελέσφορη προοπτική.

Σκέψεις υπάρχουν, προτάσεις επίσης εκείνο που μπαίνει επί τάπητος είναι η Περιφερειακή αρχή να σκύψει στον οικιστικό - οικονομικό - ιστορικό - πολιτιστικό χώρο του Κάμπου και να στηρίξει με πολύμορφες δράσεις τους κατοίκους του, με την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, που τους οδηγούν στην πώληση των αγροκτημάτων τους σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Χίος 27-9-2022

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα