Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Η κυβέρνηση δεν έχει βούληση να ασχοληθεί με την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Κάμπου

Απαντήσεις σε Ν. Μηταράκη σε ερώτηση για θέματα ανάδειξης του Κάμπου της Χίου
Τρί, 16/02/2016 - 20:08

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αλλά ούτε και τη βούληση να ασχοληθεί με την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Κάμπου της Χίου.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα συνάγεται από το περιεχόμενο των απαντήσεων που έδωσαν τέσσερεις υπουργοί στη ερώτηση με αρ. πρωτ. 1952/15.12.2015 που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. κ. Νότης Μηταράκης για τις ενέργειες που κάνει ο Σύνδεσμος Φίλων του Κάμπου Χίου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για να ενταχθεί η περιοχή στα πλέον απειλούμενα μνημεία της Ευρώπης.

Στις απαντήσεις τους, οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτάς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, αποφεύγουν την οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν την πρωτοβουλία και παράλληλα καθιστούν σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να αντιμετωπίσουν μια σειρά από μείζονα προβλήματα όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούν σοβαρούς περιορισμούς για τη συντήρηση των κτισμάτων, η υπέρμετρη φορολόγηση, η έλλειψη προγραμμάτων συγχρηματοδότησης κ.α. Επί της ουσίας εναποθέτουν την προστασία του Κάμπου στη βούληση αλλά και στις αντικειμενικά περιορισμένες δυνατότητες των ιδιοκτητών των ιστορικών κτημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο ότι δεν «αναμένονται» απαλλαγές και εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ ενώ τα Υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού ξεκαθαρίζουν ότι οι δράσεις για τις αναστηλώσεις ιδιωτικών κτισμάτων δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες  παρά μόνο αν συνδεθούν με την μετασκευή του κτιριακού αποθέματοςκαι τη μετατροπή του για παραγωγική χρήση.

Ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού, και παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Κάμπου είναι προστατευόμενη από την αρχαιολογική νομοθεσία, αφού περιγράφει με σαφήνεια τα προβλήματα, την εγκατάλειψη και την απαξίωση της περιοχής, συστήνει στους ιδιοκτήτες των μνημείων να μεριμνήσουν χωρίς αναβολή (!) για τη λήψη σωστικών μέτρων στερέωσης των κτηρίων και τη σύνταξη ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης μελέτης αποτύπωσης και αποκατάστασης τους.

Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντηση του παραπέμπει στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014 -2020 όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο του μέτρου 19 «Στήριξη της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων – CLLD/ LEADER» όπου προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης δράσεων και επενδύσεων για τη διατήρηση και προβολή της τοπικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών στοιχείων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αναμένεται επέκταση του μέτρου και στην Περιφέρεια
Παρ, 14/08/2020 - 18:27

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού όπως το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης/ διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωΐ στην περιφέρεια Αττικής, και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Τα νέα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, πλην των μέτρων για Πάρο - Αντίπαρο που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. 

"Τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και σε νεότερες ηλικίες και γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους" ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο υφυπουργός κάνοντας έκκληση στους νέους για ατομική ευθύνη.

"Δεν είστε άτρωτοι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.  

"Τίποτε, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους" υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Τα νέα μέτρα αναλυτικά

- Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στην περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού - Κύθηρα), έως 24 Αυγούστου. Η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
- Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Απαγορεύονται, δηλαδή, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης, μπαίνει πλαφόν 4 άτομα στα κέντρα εστίασης εκτός αν πρόκειται για οικογένεια που το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Υποχρεωτική χρήση μασκών παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

- Παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας

- Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
- Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή: skai.gr

 

geniki_grammateia_politikis_prostasias_live_stream