Χίος, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Η ΛΑΣ για τις ζημιές στη Βολισσό

Δευ, 27/01/2020 - 19:09

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου , καταθέσαμε την παρακάτω επιστολή  προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου  για να συζητηθεί το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί   κατά την 30η Δεκεμβρίου 2019 και την 6η – 7η Ιανουαρίου 2020.

 

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε.

Είναι γνωστό  ότι από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας  κατά την 30η Δεκεμβρίου 2019 και κατά τις 6 & 7 Ιανουαρίου 2020 προκλήθηκαν ζημιές  σε πολλές περιοχές του Δήμου μας, μεταξύ δε αυτών  η περιοχή της Βολισσού επλήγη  σε μεγάλο βαθμό και με πρωτοφανή ένταση για τα δεδομένα  της περιοχής .

Όπως ενημερωθήκαμε από  την Κοινότητα Βολισσού ,(Συνεδρίαση Τ.Σ. 17/01/2020), υπήρξαν υπερχειλίσεις  χειμάρρων, καταστροφές παρόχθιων ιδιοκτησιών,  αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων,  μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών, πλημμυρικά φαινόμενα στο Σχολείο,  απόφραξη γεφυριών,  κατολισθήσεις πρανών,  υποχώρηση οδοστρωμάτων,  καταστροφή δρόμων που επέφερε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι καταρρεύσεις τοίχων εντός και εκτός οικισμού κ.α.

Παρά το ότι  υπήρξαν επισκέψεις – αυτοψίες από  αρμοδίους  υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμου και περιφέρειας, ζητούμε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση ώστε:

 

  1. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Δήμου προς επίλυση-διευθέτηση.
  2. Να ενημερωθεί αν έχει  γίνει καταγραφή  των ζημιών  σε δημότες , επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες αυτών, και περαιτέρω για αποζημιώσεις που  θα απαιτηθούν.
  3. Τις προτάσεις της τεχνικής υπηρεσίας , κατά αρμοδιότητα, για την αποκατάσταση  των προβλημάτων, όπως αυτά του Σχολείου ή των δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές (υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις πρανών) .
  4. Να ζητηθεί η ενημέρωση  από την ΠΕ Χίου αρμοδίως σχετικά με την αποκατάσταση των χειμάρρων  και  η επίλυση  σε βάθος χρόνου  των προβλημάτων  αυτών , ώστε να μην παρατηρούνται  υπερχειλίσεις.

Η περιοχή της Αμανής και  ειδικότερα σήμερα η  Βολισσός  αντιμετωπίζει προβλήματα από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί κατά τις παραπάνω   αναφερόμενες ημέρες, και στα πλαίσια της εφαρμογής της ρήτρας  Αμανής που έχει ψηφίσει το Δ.Σ. , ζητούμε  να τεθεί το θέμα άμεσα προς συζήτηση,  αφενός για την ενημέρωση του  Σώματος αλλά και  επί της ουσίας  να προταθούν οι  διαδικασίες  και εκείνα  τα χρονοδιάγραμματα  που θα  διευθετήσουν  και θα δώσουν λύσεις για αποκατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει.»  

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα για το προσφυγικό
Πέμ, 20/02/2020 - 17:52

Με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος και γενικότερα το Βόρειο Αιγαίο ,προσδοκούσαν οι κάτοικοι μία διαφορετική προσέγγιση, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες .

Με την μεταναστευτική κρίση να παραμένει ενεργή γιατί ποτέ δεν έφυγε από τα νησιά, ήταν επόμενο να έρθει το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Ποιός λοιπόν δεν θα χαιρόταν αν το νησί μας εξέλεγε Υπουργό και μάλιστα στο πιο καίριο κυβερνητικό πόστο;

Θα ήταν γνώστης των προβλημάτων που αφορούν στην νησιωτικότητα, στις ημιτελείς υποδομές ,στο κλίμα αποεπένδυσης που μαστίζει το Βόρειο Αιγαίο και στο μεταναστευτικό .

Λίγους μόλις μήνες μετά από την θριαμβευτική επικράτηση της Ν.Δ. η απογοήτευση δυστυχώς είναι έκδηλη παντού.

Οι χειρισμοί από κυβερνητικής πλευράς που εκφράζονται από τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής έχουν προκαλέσει κυριολεκτικά σοκ.

Ο επαναλαμβανόμενος ξύλινος λόγος, ο δήθεν διάλογος,η προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας, η κουτοπονηριά εξαιτίας έλλειψης σχεδίου, το μικροπολιτικάντικο μοίρασμα "αναπτυξιακών" θέσεων εργασίας ,η συνεχής απόκρυψη αριθμών όπως και η προπαγανδιστική ρητορική για τις ανοιχτόκλειστες Υπερδομές ακαθόριστης δυναμικότητας, αποσκοπούν στο επικοινωνιακό μέρος,μόνο για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους νησιώτες; Ο ερχομός των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) για επιβολή του ''Μηταρακικού διαλόγου'' , δώρο του υπουργού στους συμπατριώτες( ; ) του.

Για τους ακρίτες των νησιών το μήνυμα της κυβέρνησης έχει πολύ απλή ερμηνεία :

''Κύριοι σας έχουμε ξεγραμμένους ! Αυτό που συμβαίνει ΜΟΝΟ σε εσάς, βολεύει πάρα πολλούς άλλους (υπόλοιπη Ελλάδα,Τουρκία !!, Ευρώπη) και για αυτό πρέπει να παραμείνει το πρόβλημα αποκλειστικά δικό σας . Δεν υπολογίζουμε ούτε τους εθνικούς κινδύνους και μάλιστα σε πονηρές εποχές.
Γι αυτό και σας επιτάσσουμε ''.

Επειδή η οργή για την κοροϊδία είναι έκδηλη και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί το τέλος του που το προγραμματίζουν άλλοι , επειδή κανείς δεν αποδέχεται ότι ο τόπος του είναι ξεγραμμένος, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές έγινε κάτι μοναδικό, που οφείλεται στον "χιώτη" Υπουργό ''μας'':

Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, από διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές ιδεολογικές ή κομματικές προσεγγίσεις ,ΕΝΩΘΗΚΑΝ όπως ελάχιστες φορές συμβαίνει στην ιστορία ενός τόπου , για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή .

Νότη Μηταράκη σε ευχαριστούμε!

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ