Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Η ΛΑΣ για τις ζημιές στη Βολισσό

Δευ, 27/01/2020 - 19:09

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου , καταθέσαμε την παρακάτω επιστολή  προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου  για να συζητηθεί το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί   κατά την 30η Δεκεμβρίου 2019 και την 6η – 7η Ιανουαρίου 2020.

 

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε.

Είναι γνωστό  ότι από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας  κατά την 30η Δεκεμβρίου 2019 και κατά τις 6 & 7 Ιανουαρίου 2020 προκλήθηκαν ζημιές  σε πολλές περιοχές του Δήμου μας, μεταξύ δε αυτών  η περιοχή της Βολισσού επλήγη  σε μεγάλο βαθμό και με πρωτοφανή ένταση για τα δεδομένα  της περιοχής .

Όπως ενημερωθήκαμε από  την Κοινότητα Βολισσού ,(Συνεδρίαση Τ.Σ. 17/01/2020), υπήρξαν υπερχειλίσεις  χειμάρρων, καταστροφές παρόχθιων ιδιοκτησιών,  αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων,  μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών, πλημμυρικά φαινόμενα στο Σχολείο,  απόφραξη γεφυριών,  κατολισθήσεις πρανών,  υποχώρηση οδοστρωμάτων,  καταστροφή δρόμων που επέφερε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι καταρρεύσεις τοίχων εντός και εκτός οικισμού κ.α.

Παρά το ότι  υπήρξαν επισκέψεις – αυτοψίες από  αρμοδίους  υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμου και περιφέρειας, ζητούμε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση ώστε:

 

  1. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Δήμου προς επίλυση-διευθέτηση.
  2. Να ενημερωθεί αν έχει  γίνει καταγραφή  των ζημιών  σε δημότες , επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες αυτών, και περαιτέρω για αποζημιώσεις που  θα απαιτηθούν.
  3. Τις προτάσεις της τεχνικής υπηρεσίας , κατά αρμοδιότητα, για την αποκατάσταση  των προβλημάτων, όπως αυτά του Σχολείου ή των δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές (υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις πρανών) .
  4. Να ζητηθεί η ενημέρωση  από την ΠΕ Χίου αρμοδίως σχετικά με την αποκατάσταση των χειμάρρων  και  η επίλυση  σε βάθος χρόνου  των προβλημάτων  αυτών , ώστε να μην παρατηρούνται  υπερχειλίσεις.

Η περιοχή της Αμανής και  ειδικότερα σήμερα η  Βολισσός  αντιμετωπίζει προβλήματα από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί κατά τις παραπάνω   αναφερόμενες ημέρες, και στα πλαίσια της εφαρμογής της ρήτρας  Αμανής που έχει ψηφίσει το Δ.Σ. , ζητούμε  να τεθεί το θέμα άμεσα προς συζήτηση,  αφενός για την ενημέρωση του  Σώματος αλλά και  επί της ουσίας  να προταθούν οι  διαδικασίες  και εκείνα  τα χρονοδιάγραμματα  που θα  διευθετήσουν  και θα δώσουν λύσεις για αποκατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει.»  

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 08/08/2020 - 10:32

 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στον τοπικό  τύπο, προτάσεις του δημάρχου , κυρίως προς την παράταξη  «Πρωτοβουλία για τη Χίο» του κ. Βουρνού, για μελλοντική συνεργασία και ανταπαντήσεις εκ μέρους του, που επιζητούν θεσμικούς διεξόδους , για μια επικειμένη συνεργασία.

Το πολιτικό τοπίο δεν μας ξενίζει, άλλωστε οι πολιτικές  «εξαγορές και συγχωνεύσεις» , είναι κάτι συνηθισμένο στις παρατάξεις του αστικού τόξου , πολύ δε περισσότερο όταν είναι του ίδιου πολιτικού χώρου, το είδαμε και με το «καλημέρα» της νέας δημοτικής περιόδου στη συγκρότηση των προεδρείων των νομικών προσώπων.

Από την άλλη , υπάρχει κοινή μήτρα που φέρνει κοντά τις δυο παρατάξεις του δημάρχου και του κ. Βουρνού. Η συμφωνία τους για ένα μοντέλο Τοπικής διοίκησης , ξένο προς τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, στο ίδιο μήκος κύματος με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, νεροκουβαλητή της πολιτικής της, αλλεργικό στους λαϊκούς αγώνες, γι αυτό και μαζί καταψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταδίκη του νόμου εκτρώματος για τις διαδηλώσεις. 

«Περί όνου σκιάς» λοιπόν τσακώνονται, αφού συμφωνούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και αμφότεροι έχουν σαφή δείγματα πλέον στις θητείες τους.

Να λοιπόν γιατί λέγαμε ότι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι ψήφος που και μετά τις εκλογές , παραμένει σταθερή στο πλευρό του λαού, ψήφος λαϊκής αντιπολίτευσης, που δεν αλλοτριώνεται , δεν «πωλείται».

ΧΙΟΣ 8/8/2020