Χίος, Παρασκευή 10 Απριλίου

Η ΛΑΣ για τις ζημιές στη Βολισσό

Δευ, 27/01/2020 - 19:09

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου , καταθέσαμε την παρακάτω επιστολή  προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου  για να συζητηθεί το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί   κατά την 30η Δεκεμβρίου 2019 και την 6η – 7η Ιανουαρίου 2020.

 

«Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε.

Είναι γνωστό  ότι από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας  κατά την 30η Δεκεμβρίου 2019 και κατά τις 6 & 7 Ιανουαρίου 2020 προκλήθηκαν ζημιές  σε πολλές περιοχές του Δήμου μας, μεταξύ δε αυτών  η περιοχή της Βολισσού επλήγη  σε μεγάλο βαθμό και με πρωτοφανή ένταση για τα δεδομένα  της περιοχής .

Όπως ενημερωθήκαμε από  την Κοινότητα Βολισσού ,(Συνεδρίαση Τ.Σ. 17/01/2020), υπήρξαν υπερχειλίσεις  χειμάρρων, καταστροφές παρόχθιων ιδιοκτησιών,  αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων,  μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών, πλημμυρικά φαινόμενα στο Σχολείο,  απόφραξη γεφυριών,  κατολισθήσεις πρανών,  υποχώρηση οδοστρωμάτων,  καταστροφή δρόμων που επέφερε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι καταρρεύσεις τοίχων εντός και εκτός οικισμού κ.α.

Παρά το ότι  υπήρξαν επισκέψεις – αυτοψίες από  αρμοδίους  υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμου και περιφέρειας, ζητούμε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση ώστε:

 

  1. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Δήμου προς επίλυση-διευθέτηση.
  2. Να ενημερωθεί αν έχει  γίνει καταγραφή  των ζημιών  σε δημότες , επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες αυτών, και περαιτέρω για αποζημιώσεις που  θα απαιτηθούν.
  3. Τις προτάσεις της τεχνικής υπηρεσίας , κατά αρμοδιότητα, για την αποκατάσταση  των προβλημάτων, όπως αυτά του Σχολείου ή των δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές (υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις πρανών) .
  4. Να ζητηθεί η ενημέρωση  από την ΠΕ Χίου αρμοδίως σχετικά με την αποκατάσταση των χειμάρρων  και  η επίλυση  σε βάθος χρόνου  των προβλημάτων  αυτών , ώστε να μην παρατηρούνται  υπερχειλίσεις.

Η περιοχή της Αμανής και  ειδικότερα σήμερα η  Βολισσός  αντιμετωπίζει προβλήματα από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί κατά τις παραπάνω   αναφερόμενες ημέρες, και στα πλαίσια της εφαρμογής της ρήτρας  Αμανής που έχει ψηφίσει το Δ.Σ. , ζητούμε  να τεθεί το θέμα άμεσα προς συζήτηση,  αφενός για την ενημέρωση του  Σώματος αλλά και  επί της ουσίας  να προταθούν οι  διαδικασίες  και εκείνα  τα χρονοδιάγραμματα  που θα  διευθετήσουν  και θα δώσουν λύσεις για αποκατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην έκτακτη κατάσταση που έχει προκύψει.»  

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 21:19

Στο δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα δημιουργίας καραντίνας, καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση την οποία και ψηφίσαμε σαν συνδυασμός.

Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ).

Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" .

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ηδη απο χθές η Πολιτική προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ .

Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί απο το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.