Η πίτα του Συνδυασμού "Χίος μπροστά"

Τρί, 24/01/2023 - 16:47

Παρουσία δεκάδων φίλων και μελών πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» στο ξενοδοχείο «Ελληνικό Κάστρο».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου: Η ομιλία του επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννη Καραβασίλη, υπήρξε ενωτική και σε ήπιο τόνο, με πολλά προγραμματικά στοιχεία ενώ ξεχωριστές υπήρξαν οι αναφορές, στον αείμνηστο Γιώργο Καλλέργη αλλά και στον Γεώργιο Καλουτά, ως απόδειξη ότι η Χίος είναι σε θέση να σχεδιάζει αλλά και να υλοποιεί.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, η Αμαλία Καλουτά, ο Στρατής Στρουμπής, ο Μιχάλης Πιπίδης, ο ιατρός Βίκτωρας Γαρρής, ο Στέφανος Φαρατζής καθώς και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Χάρης Μπουρνιάς.


Αναλυτικά η ομιλία του Γιάννη Καραβασίλη ήταν η εξής: 

 

Καλησπέρα σας

Εύχομαι  σε όλες και σε όλους, σε εσάς που είστε εδώ ,στα αγαπημένα σας πρόσωπα και τις οικογένειες σας υγεία, ευημερία, ευτυχία για το νέο έτος.

Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία.

Μας δίνετε δύναμη, ενώ παράλληλα μεγαλώνετε το βάρος της ευθύνης μας.

Όλοι εμείς που είμαστε σήμερα εδώ. Άνθρωποι από την πρώτη παρέα που ξεκίνησε το ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ, άλλοι που συναντηθήκαμε στην πορεία, οι αρχικοί και οι νέοι υποψηφίοι, αλλά και όσοι έχουν έρθει με ενδιαφέρον να ακούσουν τι λέμε, έχουμε τουλάχιστον μία κοινή αφετηρία: Την αγάπη μας για τον τόπο μας. Την αγωνία μας και την ελπίδα μας ,ώστε  το νησί μας να πάει επιτέλους μπροστά. Να είναι τόπος που και εμείς και τα παιδιά μας να μπορούν και να θέλουν να ζήσουν, να ευημερούν και να προοδεύουν.

Η Χίος των αξιών και του πολιτισμού, η Χίος που μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον κατακτά  τη θέση που της αξίζει με τις δικές της δυνάμεις, είναι το όραμα μας.

Μόνη μας δέσμευση είναι αυτό το όραμα. Το ίδιο όραμα που είχε και ο  αείμνηστος Γιώργος Καλλέργης.

Και το έχουμε αποδείξει σε όλη την πορεία μας. Όχι μόνο επειδή είμαστε άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Επειδή δεν έχουμε εξαρτήσεις. Αλλά κυρίως επειδή τα τελευταία χρόνια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο το έχουμε αποδείξει.

Μας λένε κάποιοι ότι μόνο φωνάζουμε. Δεν έχουν κάνει τον κόπο να μάθουν ότι με δική μας πρωτοβουλία το δημοτικό συμβούλιο πήρε σημαντικές αποφάσεις.

 Όπως για παράδειγμα η λειτουργία του δήμου με απόλυτη διαφάνεια. Ή το γεγονός ότι με δική μας πρωτοβουλία το δημοτικό συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα διαμόρφωσε την ελάχιστη γραμμή άμυνας για το μεταναστευτικό. Εδώ βέβαια δεν έχουν λείψει οι εφιάλτες.

 

Βεβαίως και δεχθήκαμε με χαρά και στηρίξαμε προτάσεις άλλων συμβούλων ή παρατάξεων που κρίναμε ότι βοηθούν τον τόπο. Επιπλέον, δημόσια αποδώσαμε όπου χρειάστηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή το μερίδιο που της αναλογούσε σε σχεδιασμούς που έκανε.

Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν επικροτούσαμε κάποιους για την υλοποίηση έργων και προτάσεων για το νησί. Δυστυχώς στην παρούσα δημοτική περίοδο  δεν μας δόθηκε  αυτή τη δυνατότητα, παρά ελάχιστες φορές.

Κι όμως η Χίος έχει αποδείξει από την εποχή του αείμνηστου Γιώργου Καλουτά ότι μπορεί να σχεδιάζει, να μελετά και να υλοποιεί.

Κομβικής σημασίας για μάς είναι η συλλογική προσπάθεια. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον τρόπο που λειτουργούμε σαν παράταξη. Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας όπου τμήματα από το πρόγραμμά μας παρουσιάζεται, θα έχετε δει ότι προτείνουμε να θεσμοθετηθεί, σε σταθερή βάση ένα σώμα διαβούλευσης και διαλόγου των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του νησιού.

Εκεί δεν θέλουμε να βγαίνουμε απλά μία φωτογραφία αλλά από κοινού να θέτουμε στόχους, να συνεργαζόμαστε και κυρίως να υλοποιούμε ο καθένας από το δικό του θεσμικό ρόλο προς κοινή κατεύθυνση  τα θέματα που επιλέγουμε. Είτε αφορούν στην επιχειρηματικότητα, είτε στον τουρισμό, είτε αφορούν στη λειτουργία της πόλης, είτε αφορούν τις τοπικές κοινότητες, για να αναφέρω μόνο κάποιους τομείς. 

Μπορούμε να προσδιορίσουμε τους βασικούς τομείς που χρειάζεται να αλλάξει ο Δήμος λέγοντας επιγραμματικά:

  • Λειτουργία δήμου.
  • Καθημερινότητα
  • Έργα ανάπτυξης

 

Χρειαζόμαστε:

  • Λειτουργία με διαφάνεια παντού.
  • Δήμο ίσων ευκαιριών για όλους τους δημότες. Για όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο για τους ημέτερους.
  • Προγραμματισμό και τυποποίηση για όλες τις λειτουργίες που επαναλαμβάνονται, ώστε να τρέχουν οι προθεσμίες και όχι να τρέχει ο δήμος πίσω από τις προθεσμίες
  • Εκτεταμένη διαβούλευση για όλα τα σημαντικά θέματα του δήμου (και ίσως σε κάποια στιγμή και για όλα τα θέματα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο) με χρήση νέων τεχνολογιών. Ήδη έχουμε ετοιμάσει μία πλατφόρμα διαβούλευσης μέσω της ιστοσελίδας του συνδυασμού που σύντομα θα παρουσιάσουμε.
  • Πρακτικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες. Τα χωριά μας δεν είναι μόνο αγροτική οδοποιία (που ούτε αυτή γίνεται) και στοιχειώδης καθαριότητα. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των παροπλισμένων σχολικών κτηρίων ή άλλα έργα υποδομής μετά από μελέτες. Δυστυχώς όμως τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη για την υλοποίηση των Τοπικών Αναπτυξιακών Σχεδίων (ΤΑΠΤΟΚ) της νέας προγραμματικής περιόδου.
  • Παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, από αυτό που προτείναμε για την Τάφρο και την συνοικία του  Κάστρου, μέχρι πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις που να αλλάζουν την όψη και τις λειτουργίες του αστικού ιστού, με έμφαση στην απόκτηση μεγαλύτερου δημόσιου χώρου για όλους μας.
  • Με δέσμευση σε μία χάρτα σεβασμού των δικαιωμάτων του δημότη, στην καθημερινότητα και στον  δημόσιο χώρο.

 

Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις προηγούμενες εκλογές, εν είδει επιχειρησιακού προγράμματος, παραμένει επίκαιρο.

Και συμπληρώνεται με νέες προτάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε και τις προτάσεις όλων σας.

Κάποιοι ίσως να σκεφτούν μα αυτά είναι μόνο;. Για τα έργα ανάπτυξης δεν λέτε κάτι. Από εμάς δεν θα ακούσετε πράγματα που δεν πατούν στα πόδια τους. Έχουμε πολλές ιδέες και τις επεξεργαζόμαστε. Σκέψεις και προτάσεις. Και θα τις βάλουμε στο τραπέζι.

Από φαινομενικά απλά και πιο άμεσα υλοποιήσιμα όπως ο χάρτης χρήσεων γης της Χίου, ο χάρτης αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων, έως καθοριστικές παρεμβάσεις για εκτεταμένα σχέδια παρεμβάσεων όπως στο ΝΟΧ, στα Ταμπάκικα σε συνέργειες με άλλους φορείς.

Οι εκτεταμένες όμως παρεμβάσεις απαιτούν μελέτες. Και σε αυτό τον τομέα η επόμενη δημοτική αρχή, που αισιοδοξούμε να είμαστε, χρειάζεται γρήγορη και συστηματική δουλειά για να μπορέσει να φτιάξει μελέτες. Δυστυχώς ούτε εδώ  η παρούσα δημοτική αρχή, δεν θα παραδώσει τίποτα γιατί δεν έχει φροντίσει για αυτό. Όπως δεν φρόντισε να υπάρχει έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιτρέψτε μου να κάνω μόνο μία αναφορά σε αυτό που έχουμε ονομάσει «εμβληματική αναπτυξιακή παρέμβαση» και θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα σε λίγες εβδομάδες. Αφορά σε μία πρωτοβουλία που μπορεί να αναληφθεί από το Δήμο, σε τομείς που η Χίος έχει τη δύναμη να πρωτοστατεί, όπως η μαστίχα και η ναυτιλία. Πρωτοβουλία που μπορεί  να προσελκύσει νέο ανθρώπινο δυναμικό και νέα κεφάλαια. Και θα διευρύνει όχι μόνο τις δυνατότητες απασχόλησης, αλλά θα αποτελέσει μοχλό αναστροφής της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και θα διευρύνει  τον προορισμό που λέγεται Χίος.

Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το Δήμο. Πιστεύουμε στις δυνατότητες όλων σας. Όλων των δημοτών της Χίου. Θέλουμε τις προτάσεις σας. Τη θετική σας διάθεση. Τη συμβολή σας στον κοινό σκοπό.

 

Μπορούμε να αλλάξουμε τη Χίο.

Να την βγάλουμε από τη μιζέρια και τη στασιμότητα.

Να πάμε τη Χίο Μπροστά.

 

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά που μας τιμήσατε με την παρουσία σας

Σχετικά Άρθρα