Και τώρα... τρέχουμε για το νεοκλασικό της Απλωταριάς

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ. ΠΑΤΕΛΙΔΑΣ: ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΛΟΓΩ ΦΘΟΡΩΝ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 30/04/2024 - 13:13

Το δημοτικό νεοκλασικό κτίριο της Απλωταριάς κάτω από το οποίο καθημερινά διέρχεται πλήθος κόσμου και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή πολλές επιχειρήσεις, έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου, γεγονός το οποίο πλέον μπορεί να δει κανείς κοιτάζοντας στα ψηλότερα σημεία του.

Ο ιδιοκτήτης του – δήμος Χίου- με λινάτσες και με ειδικές κατασκευές, καθώς και με εργασίες κατά διαστήματα, επιχειρεί να αποτρέψει το παράγοντα κινδύνου - πτώσης τμημάτων του εξωτερικά-όμως αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση.

Αναζητώντας απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει, μιας και η επισκευή και αξιοποίηση του ακινήτου εντάσσεται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου, λάβαμε την απάντηση από τον Αντιδήμαρχο, Δημήτρη Πατελίδα, ότι θα ξεκινήσει νέος κύκλος μελετών για την ωρίμανση των έργου, με βάση το πόρισμα του συντηρητή. Ήδη γι' αυτό το σκοπό ο δήμος έχει δεσμεύσει από ίδιους πόρους 60.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το έργο για το νεοκλασικό είχε ενταχθεί επί δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στη συνέχεια επί δημοτικής αρχής Βουρνού εκτιμήθηκε ότι οι μελέτες δεν είχαν λάβει υπόψιν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του – όπως τα ζωγραφιστά ταβάνια- οπότε κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει πόρισμα συντηρητή.

Οι καθυστερήσεις που μεσολάβησαν οδήγησαν στην απένταξή του και σήμερα ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι για τη Δημοτική Αρχή Μαλαφή, είναι προτεραιότητα η ωρίμανση του έργου για να χρηματοδοτηθεί, κρίνοντας ως μείζον ζήτημα να βρεθεί ο κατάλληλος μελετητής που θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση των μελετών (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική), βάσει του πορίσματος του συντηρητή.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην "Α" , στόχος είναι να ακολουθηθούν οι διαδικασίες όπως στο ΡΕΞ, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων θα πρέπει οι μελέτες να εγκριθούν και από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες αφού πρόκειται για διατηρητέο κτίριο.

Ήδη ο Δήμος έχει ενημερώσει τους ενοικιαστές για τις κινήσεις τους, ώστε - όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Πατελίδας- όταν ξεκινήσει το έργο να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του δημοτικού κήπου.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι το κτίριο τυγχάνει υπό συνεχή παρακολούθηση ώστε να αποφευχθούν προβλήματα, λόγω των φθορών που υπάρχουν εξωτερικά και οι οποίες όσο ο χρόνος περνάει επιδεινώνονται

kai_tora._trehoyme_gia_to_neoklasiko_tis_aplotarias

Σχετικά Άρθρα