Κώστας Μαρδάς: Αυταπάτες Κυπρίων για γεωτρήσεις - αντίποινα στα Βαρώσια και στο Καστελόριζο…

Σάβ, 21/11/2020 - 12:42
Αυταπάτες Κυπρίων για γεωτρήσεις - αντίποινα στα Βαρώσια και στο Καστελόριζο

«Δεν είναι μόνο να έχεις δίκιο! Αλλά είναι και να έχεις τη δύναμη να το επιβάλλεις!».

Αυτό ήταν το σλόγκαν του Κώστα Μαρδά, με το οποίο έκλεισε την ανάλυσή του στη σαββατιάτικη πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, με τον Κώστα Λασκαράτο και Γιάννη Σκάλκο, επαναλαμβάνοντας την γνωστή του επωδό:

«Θέλεις 12 μίλια; Πάρε 12 φρεγάτες!...

Αλλιώς άσε το δίκιο σου να περιμένει, όταν θα γίνεις ισχυρός!…».

Ο χιώτης δημοσιογράφος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτηρίζει «μη παραγωγική και προκλητική ενέργεια» τον εποικισμό των Βαρωσίων, μετά το πικ νικ του Ερντογάν, τόνισε:

«Η ανακοίνωση είναι ολίγιστη, μπροστά στο μέγεθος της επιθετικής ενέργειας του Αττίλα - Ερντογάν και δεδομένου, ότι προέρχεται από μια χώρα στην οποία προσφέρουμε Βάσεις, εδώ και μισό αιώνα, διευκολύνοντας τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς από το Αφγανιστάν έως τη Λιβύη. Βομβαρδισμούς, που προκαλούν πρόσφυγες οι οποίοι πηγαίνουν στα νησιά μας, αποσταθεροποιώντας τα θαλάσσια σύνορά μας που –υποτίθεται– είναι και… ευρωπαϊκά!...».

Επιφυλασσόμενος για τις ελληνικές ελπίδες έναντι των ΗΠΑ συνέχισε:

«Δεν περιμένω καλύτερη ανακοίνωση… Και αυτή… πολλή είναι… Αφού συντάχθηκε βάσει στρατηγικών κριτηρίων, που ισχύουν από τη δεκαετία του 1950, όταν η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ βαθμολόγησε το τουρκικό οικόπεδο με 9,5 και το ελληνικό οικόπεδο με 7,5…».

Επικαλούμενος στοιχεία που ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρέθεσε το μέγεθος της καταπάτησης ελληνικών περιουσιών από το 1974 έως την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, η οποία -όπως υπογράμμισε- πραγματοποιήθηκε υπό τις χλιαρές ανακοινώσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ρωσίας:

«Πάνω από 5.000 ελληνο - κυπριακά σπίτια και διαμερίσματα παραμένουν υπό τον τουρκικό στρατό. Επίσης: 45 ξενοδοχεία, 60 τουριστικά καταλύματα, 3.000 καταστήματα, 21 τράπεζες, 7 εκκλησιές και 380 κτήρια- γιαπιά».

Αναπτύσσοντας τη θέση του περί λάθους τακτικής της κυπριακής ηγεσίας (χωρίς να διαφωνήσουν οι παριστάμενοι καλεσμένοι καθηγητές Συρίγος και Λιάκουρας), στηλίτευσε για άλλη μια φορά «τους αδελφούς μας Κυπρίους, που είχαν την αυταπάτη ότι… η Exxon Mobil και οι άλλες ξένες εταιρείες θα εμπόδιζαν τον θαλάσσιο Αττίλα, ο οποίος όμως έκανε σε ένα χρόνο 7 παράνομες ένοπλες γεωτρήσεις!

Άλλωστε, ο ίδιος ο Σουλτάνος, καλώντας τον τουρκοκύπριο ηγέτη στην Άγκυρα, δίνοντάς του το χρίσμα, είπε ευθέως πως ο εποικισμός είναι απάντηση στην ελληνο-κυπριακή ηγεσία επειδή προχώρησε στις γεωτρήσεις».

«Όπως κάποιοι είχαν την αυταπάτη ότι με… ένα μόνο άρθρο και… ένα μόνο νόμο θα καταργούσαν το μνημόνιο, έτσι και οι κύπριοι πολιτικοί είχαν αυταπάτες… Ενώ, θα έπρεπε, μόλις το 2011 βρήκαν φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12-Αφροδίτη, να προειδοποιήσουν την Ελλάδα και να απευθυνθούν στους ευρωπαίους εταίρους, ζητώντας την αμυντική στήριξη των γεωτρήσεων… Δυστυχώς, με την τακτική που ακολούθησαν, έδωσαν πάτημα στον Ερντογάν να μεταφέρει την κρίση από την Πάφο στο Καστελόριζο, υπό τις χλιαρές πάλι αντιδράσεις εταίρων και συμμάχων…».

Και κατέληξε:
«Τώρα λοιπόν, που πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου, ας κάνουμε έναν απολογισμό λαθών…».

Σχετικά Άρθρα