Κώστας Βρατσάνος. Το… χαμόγελο των Ψαρών

Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 06/10/2019 - 08:57

Έχει μια φυσική συστολή και απλότητα, δεν είναι τυχαίο που εκλέγεται τρείς τετραετίες Δήμαρχος και δίνει τώρα για πρώτη φορά προσωπική συνέντευξη !

Λέγεται Κώστας Βρατσάνος, γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1967, είναι Δάσκαλος, έχει όμως ένα πηγαίο, ειλικρινές χαμόγελο και… φυσικά είναι Δήμαρχος της ηρωϊκής Νήσου των Ψαρών.

«’Ηταν το μόνο που δεν φανταζόμουνα να γίνω» μας λέει ο Κ. Βρατσάνος την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» με τον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Για όλα αυτά βέβαια πάντα υπάρχει ένας… δράστης, που λέγεται Μανώλης Αγαπούσης, ο Καπετάνιος, που ανέλαβε το Ψαριανό πλοίο παίρνοντας το από τα χέρια του… αιωνόβιου Γιάννη Φιλίνη, που διετέλεσε Δήμαρχος επί 27 συνεχή χρόνια!

Ο επί δύο τετραετίες Δήμαρχος εντοπίζει τον Δάσκαλο Κώστα Βρατσάνο και τον πείθει να ασχοληθεί με τα κοινά, δίνοντας του μάλιστα τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από εκεί βέβαια μέχρι την υποψηφιότητα η απόσταση είναι μεγάλη, γιατί ο Κ. Βρατσάνος δεν θέλει να αποχωριστεί από τους μαθητές του. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του παίζει ο πατέρας του, με μια ευχή, να είναι… χρήσιμος.

Αυτό προσπαθεί αθόρυβα από το 2011 μέχρι σήμερα αλλάζοντας στην κυριολεξία την όψη των Ψαρών, που ακόμα φυσικά κουβαλούν την φήμη της απομόνωσης.

Βεβαίως είναι σημαντικό το όνομα αλλά σημαντικότερη είναι η… χάρη αφού τα Ψαρά σε μαγεύουν από την μια ως επισκέπτη και σου εξασφαλίζουν άλλη ποιότητα ζωής ως μόνιμου κατοίκου, αλλά το πρώτο το ξέρουν οι… ψαγμένοι και το δεύτερο το ζούν οι κάτοικοι, που το χειμώνα βίας ξεπερνούν τους πεντακόσιους, αλλά κρατούν σήμερα ανοικτά ένα Δημοτικό με 32 παιδιά και ένα Γυμνάσιο – Λύκειο με 25, διαθέτουν σύγχρονο Αγροτικό Ιατρείο με δύο γιατρούς και δύο νοσηλεύτριες, ένα μικρό ξενοδοχείο με 15 κλίνες και άλλα τόσα ενοικιαζόμενα, πολλά καταστήματα εστίασης, γρήγορο internet και εκτός… απαγορευτικού καθημερινή συγκοινωνία με τη Χίο, καθημερινή με τα Λημνιά το καλοκαίρι και εβδομαδιαία με τον Πειραιά, που τώρα γίνεται δις εβδομαδιαία.

Ο Κώστας Βρατσάνος, που δεν έγινε ναυτικός για να σπουδάσει στην Διδασκαλική Ακαδημία Μυτιλήνης, να εργαστεί στη Χίο αρχικά ως ωρομίσθιος και στη συνέχεια ως μόνιμος στα Ψαρά μέχρι να φθάσει το βαθμό του Προϊσταμένου στο Δημοτικό Σχολείο Ψαρών και στη συνέχεια στο τιμόνι του Δήμου, παραμένει άνθρωπος χαμηλών τόνων και προσγειωμένων διεκδικήσεων.

Στόχοι του, να γνωρίσουν οι… Χιώτες τα Ψαρά, να δρομολογηθούν στο νησί υδροπλάνα, να γίνει η τρίμηνη συγκοινωνία Λημνιών – Ψαρών πεντάμηνη, να κτιστεί ένα μικρό Κέντρο Υγείας με παράλληλη οικία Ιατρού ως κίνητρο παραμονής, να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί το Μοναστήρι, να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο ύδρευσης αποχέτευσης των Ψαρών προϋπολογισμού 5.5 εκατ. ευρώ, να επισκευαστεί και να λειτουργήσει ο πρώην Δημοτικός Ξενώνας ώστε να διπλασιαστούν οι παρεχόμενες κλίνες και να καταλάβει επιτέλους το Κράτος ότι αντί για 24% ΦΠΑ (Η Χίος έχει 17%!!!!) θα πρέπει να θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ και φορολογικά κίνητρα, κάτι που από μόνο του μπορεί να διπλασιάσει τον πληθυσμό, εκτός αν το Κράτος… δεν το θέλει.

Τα υπόλοιπα και είναι πολλά θα μας τα πεί ο Κ. Βρατσάνος τηλεοπτικά.

 

 

aytoprosopos_me_ton_kosta_vratsano

Σχετικά Άρθρα