Χίος, Δευτέρα 20 Μαΐου

«Κρατείστε ζωντανά, γλώσσα, ιστορία και θρησκεία»

Η προτροπή του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Αντ. Κουνάδη κατά τη διάρκεια της βράβευσης του με τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 14/09/2018 - 16:01

Πανηγυρική η σημερινή μέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Καρδάμυλα, για δύο λόγους. Από την μία η ίδια η γιορτή από την άλλη η… ύψωση των Σχολείων των Καρδαμύλων αφού ως γνωστόν Γυμνάσιο και Λύκειο υπάρχουν στην ουσία από την… αιμοδοσία των παιδιών της «Στέγης της Μαρίας» που σήμερα πραγματοποίησαν τον 6ο κατά σειρά αγιασμό στον φιλόξενο χώρο της οικογένειας Τσάκου.

Πανηγυρική όμως ειδικά και έναν τρίτο λόγο. Την παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Αντ. Κουνάδη, που κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος βράβευσε με το μετάλλιο της Χιακής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Αντ. Κουνάδη, ο Μητροπολίτης εξέπληξε κατ’ αρχήν τον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά και όλους τους εκτός Χίου καλεσμένους, που δεν γνωρίζουν την αδυναμία του στον κλασσικό αθλητισμό, αφού έκανε λεπτομερή και εκτενή αναφορά μετά λεπτομερειών στις επιδόσεις του Καθηγητή του ΕΜΠ και διαπρεπούς επιστήμονα στην Δισκοβολία όταν σε νεαρή ηλικία ήταν Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδος στο ίδιο άθλημα.

«Με εξέπληξε ο Μητροπολίτης σας, είπε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, τέτοιες λεπτομέρειες ούτε εγώ τις θυμόμουνα. Ευχαριστώ για την ύψιστη τιμή, που μου γίνεται με την σημερινή βράβευση, για την οποία υπόσχομαι με την ευκαιρία, ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τις αρχές μου ως Ελληνας, που είναι τρείς. Η γλώσσα, η ιστορία και η θρησκεία μας, αυτά που μας κράτησαν και μας κρατούν ζωντανούς ως έθνος».

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/05/2019 - 19:24

Το «Μάτι» πρέπει να γίνει  μάθημα για όλους.

Το μήνυμα αυτό κινητοποίησε στην ουσία το Λιμεναρχείο Χίου, που με την διοίκηση της Ειρήνης Αργύρη υλοποίησε σήμερα με επιτυχία άσκηση απεγκλωβισμού, που είχε πολλά στοιχεία με αυτό που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας στο Μάτι Αττικής.

Ετσι σύμφωνα με το σενάριο από μια πυρκαγιά στην Αγία Φωτιά, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι και λουόμενοι, καθώς ο δρόμος εισόδου – εξόδου από την παραλία και τον οικισμό είναι ένας (!) κάτι βέβαια, που δεν είναι στην αρμοδιότητα της κυρίας Αργύρη…

Ετσι χρειάστηκε να επέμβει το Λιμεναρχείο για να απεγκλωβίσει τους κατοίκους.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 4.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες.

Τυπικά έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών της Θάλασσας, με την ονομασία «Τα Ξύλινα Τείχη 2019».

Σ’ αυτήν συμμετείχαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου με στελέχη, πλωτά και χερσαία μέσα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου με στελέχη και χερσαία μέσα, το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθηγητές και Φοιτητές, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χίου, με στελέχη και πλωτά μέσα, ο Λόχος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χίου, ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Δ Ιωνίας Χίου, το Σώμα Προσκόπων Περιφέρειας Χίου - Εφορία Ναυτοπροσκόπων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

askisi_etoimotitas_stin_agia_fotia_hios