

Αυτό που όλοι στη Λέσβο απεύχονταν σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα, καθώς κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Μυτιλήνη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΕΔ Λέσβου στον Καρά Τεπέ δεν πρόκειται να κλείσει, ακόμη και αν η υπερδομή της Βάστριας ξεκινήσει τη λειτουργία της.
Συγκεκριμένα με ευρεία αντιπροσωπεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφτηκε ο κ.Παναγιωτόπουλος τη Λέσβο καθώς στην αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε τη νέα δομή στη Βάστρια, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Παράλληλα, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ μετά το τέλος της συνάντησης με το Δήμαρχο Μυτιλήνης και αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της δομής στη Βάστρια, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το έργο έχει φτάσει στο 95% της κατασκευής του και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2025, καθώς αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το χρηματοδοτεί.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να κλείσει τη δομή του Μαυροβουνίου, καθώς, όπως δήλωσε, « δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει το Μαυροβούνι καθώς αυτό που αποκομίζω από τις συζητήσεις με τους τοπικούς άρχοντες η τοπική κοινωνία, επιθυμεί τη διατήρηση της λειτουργίας της».
Ο Υπουργός τόνισε πως στόχος της επίσκεψής του δεν ήταν η επιβολή αποφάσεων, αλλά η συνέχιση του διαλόγου με τους τοπικούς φορείς για τη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. «Η Λέσβος έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας, τόσο μέσα από αντισταθμιστικά οφέλη όσο και με τη βελτίωση των υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και το μέλλον της Βάστριας παραμένει ανοιχτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η δομή μπορεί να ενταχθεί σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο στο μέλλον. Προς το παρόν, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αποπεράτωση του έργου, ξεπερνώντας τις τεχνικές και νομικές εμπλοκές που εκκρεμούν.
Ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών αρχών θα συνεχιστεί, με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι η σημερινή του επίσκεψη δεν θα είναι η τελευταία. «Δεν ερχόμαστε να επιβάλλουμε ή να υποσχεθούμε χωρίς αντίκρισμα. Ερχόμαστε για να ακούσουμε, να συνεννοηθούμε και να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις προς όφελος της Λέσβου και των κατοίκων της» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Διαφωνία του Δημάρχου Μυτιλήνης για τη Βάστρια και το Μαυροβούνι
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Μετανάστευσης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της κατάστασης σε σύγκριση με τις δύσκολες περιόδους που έχει βιώσει η Λέσβος, ωστόσο, επανέλαβε τη σθεναρή αντίθεση του Δήμου στη δημιουργία της υπερδομής στη Βάστρια καθώς και στη συνέχιση της λειτουργίας της δομής του Μαυροβουνίου ως κέντρου φιλοξενίας μεγάλου αριθμού μεταναστών.
Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει ήδη καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της δημιουργίας της υπερδομής στη Βάστρια, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφα. «Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρη – είμαστε κατά της Βάστριας», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το νησί έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται να γυρίσει σελίδα.
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του και για τη λειτουργία της υπάρχουσας δομής στο Μαυροβούνι, η οποία, όπως σημείωσε, παρά τη μείωση των φιλοξενούμενων ατόμων, παραμένει μία μεγάλη δομή που δεν συνάδει με το όραμα ανάπτυξης του νησιού. «Το πρώτο διάστημα λειτουργίας της φιλοξενούσε πάνω από 8.000 ανθρώπους, ενώ σήμερα μας ενημέρωσαν ότι ο αριθμός έχει πέσει κάτω από 3.000. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια υπερδομή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ζητούν μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης
Ο Δήμαρχος υποστήριξε πως η λύση που προτείνει ο Δήμος είναι η δημιουργία ενός μικρού κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού, όπου οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες θα φιλοξενούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. «Επιμένουμε πως η μόνη αποδεκτή λύση είναι ένα μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης, για ολιγοήμερη παραμονή των ανθρώπων αυτών, και όχι μια υπερδομή όπως αυτή που λειτουργεί στο Μαυροβούνι», τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. Χριστόφας υπογράμμισε πως η Μυτιλήνη προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις εικόνες του παρελθόντος και να προχωρήσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, με τον τουρισμό να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Το τουριστικό ρεύμα πέρυσι ήταν πολύ καλό και οι προβλέψεις για φέτος είναι αισιόδοξες. Η λειτουργία υπερδομών δεν συνάδει με αυτή την πορεία που θέλουμε για το νησί μας», επισήμανε.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού παραμένει «ανοιχτή πληγή»
Η συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς ο Δήμος διατηρεί σταθερά τις θέσεις του για περιορισμένη δομή εκτός πόλης, ενώ η κεντρική κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί διαφορετικές λύσεις. Η στάση της δημοτικής αρχής είναι σαφής καθώς η Μυτιλήνη επιδιώκει μια νέα πορεία, μακριά από τις δυσκολίες του παρελθόντος, και ζητά λύσεις που να είναι συμβατές με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού.
Περιφερειάρχης: «Αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας»
Με ανακοίνωση του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μετά τη συνάντηση του με τον κ.Παναγιωτόπουλο σημειώνει ότι υπενθύμισε στον κ.Υπουργό τα γεγονότα που σημάδεψαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2020, περίοδος που σημαδεύτηκε από έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και συγκρούσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.Ο Περιφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος ως προς τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας ότι η αντίθεσή της στη δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας στα νησιά παραμένει αμετακίνητη. «Οι θέσεις μας ενάντια στις δομές παραμένουν αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσαν τη διαφωνία τους με την υπάρχουσα κατάσταση – ο πρώτος μέσω ανακοίνωσης και ο δεύτερος μέσω δήλωσής του – προκαλεί απορία από πού προέκυψε ο ισχυρισμός του Υπουργού ότι «η τοπική κοινωνία, διά των τοπικών αρχόντων της, θέλει να διατηρηθεί η λειτουργία στο Μαυροβούνι».
Κυβερνητική κοροϊδία: Άλλα έλεγαν το 2023, άλλα το 2025 για το Μαυροβούνι
Σε μια εντυπωσιακή ανακολουθία λόγων και πράξεων, η κυβέρνηση φαίνεται να αναιρεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με το μεταναστευτικό στη Λέσβο. Η απόφαση για τη διατήρηση δύο δομών φιλοξενίας στο νησί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε υποσχεθεί ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Συγκεκριμένα, στις 9 Φεβρουαρίου 2023, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μηταράκης είχε διαβεβαιώσει ότι η δομή του Μαυροβουνίου (Καρά Τεπέ) θα έκλεινε μόλις ξεκινούσε η λειτουργία της νέας δομής στη Βάστρια. Εδώ το σχετικό βίντεο:
Παρόμοια θέση είχε εκφράσει και σε συνέντευξή του στο «Ν» στις 19 Μαρτίου 2024, όπου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία ήταν να ανοίξει η Βάστρια και να κλείσει το Μαυροβούνι».
Παρόλα αυτά, το 2025 η κυβέρνηση εμφανίζεται να αθετεί τις δεσμεύσεις της, καθώς η απόφαση για τη διατήρηση της λειτουργίας του Μαυροβουνίου ανατρέπει τις προηγούμενες διακηρύξεις. Πρόκειται για μια κίνηση που όχι μόνο διαψεύδει τις υποσχέσεις προς την τοπική κοινωνία, αλλά και εντείνει την αίσθηση κοροϊδίας και αναξιοπιστίας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τους κατοίκους της Λέσβου να βρίσκονται ξανά μπροστά σε μια πολιτική που μοιάζει να αγνοεί τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Ο προβληματισμός μεγαλώνει, ενώ τίθεται το ερώτημα. Ποια είναι τελικά η πραγματική στρατηγική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό στο νησί;