Μελτέμι... στη Χίο για τα θαλάσσια απορρίμματα

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 14/10/2018 - 19:28

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική δράση ''Blue-Cafe'' για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων και την ταυτόχρονη ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και διαχείρισης τους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρω'ί' στο ''Αναγνωστήριο και Καφέ, Πυξίδα'' με τη συνεργασία από το Κοινωφελές Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος, το Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών και το Εργαστήριο θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ''ΜELTEMI'', (πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean  www.meltemi-balkanmed.eu) με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου στα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης των θαλασσίων απορριμάτων για την ενεργοποίηση ''συμμάχων'' μέσα στην κοινωνία για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Για το πρόγραμμα ''MELTEMI'' και τις παράμετρούς του μίλησε ο Νίκος Στρεφτάρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Εταίροι από την Ελλάδα στο πρόγραμμα ''MELTEMI'’ πέρα απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Τσάκος ενώ συμμετέχουν αρκετοί φορείς από διάφορες Μεσογειακές και Βαλκανικές Χώρες.

Η Σταυρούλα Κορδέλλα, Περιβαλοντολόγος Ωκεανογράφος MSc, Υπ. Διδ. Τμ. Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών έδωσε καλά παραδείγματα για την επίτευξη της μείωσης των απορριμμάτων από τη διεθνή εμπειρία και την Ελληνική πραγματικότητα και τόνισε ότι επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικονομική επιβάρυνση στην πλαστική σακκούλα του super-market επιβλήθηκε για να μην την αγοράζει ο κόσμος και να φροντίσει να χρησιμοποιεί πάνινες. Είναι εξωφρενικό, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία το 90% της ρύπανσης του βυθού και των ακτών είναι πλαστικές σακκούλες και μπατονέτες (οι οποίες περνούν κατευθυνόμενες κάθετα και από τις αποχετεύσεις-όταν τραβάμε το καζανάκι-και καταλήγουν στη θάλασσα).

Το 80% των ρύπων της θάλασσας προέρχεται από τη στεριά και το 20% από τα πλοία και μόνο το 10% με 12% από τη διεθνή Ναυσιπλοΐα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Ωκεανογραφίας επίσης του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που ανέπτυξε μια παρουσίαση της πρώτης καταγραφής θαλασσίων απορριμμάτων στις παραλίες της Χίου. Εξήγησε ότι η Κώμη και η Αποθήκα (που είναι στολίδια και δώρο της φύσης για τη ζωή του νησιού μας) είναι πολύ επιρρεπείς στη μόλυνση. Πρέπει να τις προστατέψουμε και είναι στο χέρι μας. Ο κ.  Παπαθεοδώρου που επέστρεψε πρόσφατα από εργασία στο Λίβανο (που η θαλάσσια ρύπανση δεν έχει τέλος) διαπίστωσε εύστοχα ότι η Ελλάδα...είναι...από που θα τη δεις..και στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και γενικά. Όταν έρχεσαι στην Ελλάδα από την Ευρώπη και την Αμερική λες από μέσα σου...έφτασα στην Ανατολή...κι όταν φτάνεις στην Ελλάδα από την Ανάτολή...νοιώθεις σαν να έφτασες στην Ευρώπη... είμαστε κόμβος, διεθνής κόμβος.

Ο κ. Παπαθεοδώρου πάντως, δήλωσε απερίφραστα ότι παρόλα και παρόλα (και τη μόλυνση και τη δυσπραγία και τα προβλήματα), ''εξακολουθούμε να είμαστε η ωραιότερη χώρα στον κόσμο''... και με διαφορά.

Εκτός από τους πολλούς φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση και έθεσαν ερωτήσεις και προτάσεις με το πέρας των ομιλιών από τους Επιστήμονες, προσήλθαν στη ''δράση'', ο Εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, Γιώργος Μανάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χίου Γιώργος Μπελέγρης, που ήταν και ο ομιλητής που κατέθεσε την εμπειρία του Δήμου Χίου σχετικά με την Ανακύκλωση Απορριμμάτων στο νησί, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Χίου (που πραγματοποιούν κατά καιρούς δράσεις καθαρισμού στις ακτές).

Ο κ. Μπελέγρης αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις που πραγματοποίησε η παρούσα δημοτική αρχή (ευαισθητοποίηση σχολείων, συνεργασία με τα ΑΜΕΑ, την αγορά των κάδων ανακύκλωσης τριών κατευθύνσεων που ελάχιστες και ίσως καμιά άλλη πόλη δεν έχει) και τόνισε τη δυσκολία του γενικού συστήματος να προχωρήσει στις κατάλληλες αγορές και ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό με γρήγορα βήματα που θα φέρει και τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Πάντως η απόλυτη κυριαρχία του πλαστικού στις ακτές είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει όλους και είναι κάτι που μπορούμε να το αποτρέψουμε με τη δική μας προσωπική φροντίδα. Αν κάνει ο καθένας από μας ό,τι περνάει από το χέρι του (γιατί περνάει) θα το επιτύχουμε.

enimerosi_gia_ti_thalassia_rypansi

Σχετικά Άρθρα