Μεταμνημονιακό «δωράκι» το κλείσιμο τμημάτων των ΕΠΑΛ Χίου

Ανακοίνωση του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ
Τρί, 04/09/2018 - 15:38

 

       Η Ε.Γ. του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τα νέα σχέδια για το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ Χίου που γκρεμίζουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την κακόγουστη εκστρατεία της περί «εξόδου από τα μνημόνια». Επίσης, εκθέτουν όλους όσοι, ως «παπαγαλάκια», της κυβέρνησης στη Χίο με συνεντεύξεις και αρθρογραφία τους τη στήριξαν, αλλά και όσους πανηγύριζαν πέρυσι για τη δήθεν «νίκη» να μην κλείσουν τα τμήματα των ΕΠΑΛ, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό.

Η αλήθεια είναι ότι το κλείσιμο τμημάτων των ΕΠΑΛ, γίνεται στη λογική των προαποφασισμένων μέτρων και περικοπών, της περιστολής των δαπανών που αφορούν μισθοδοσίες στην παιδεία, του κόφτη στις προσλήψεις αναπληρωτών, της αξιολόγησης δομών στο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχουν ως συνέπεια την καρατόμηση τμημάτων, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ.Επιδιώκουν να βγουν όσο γίνεται λιγότερα κενά και όσο γίνεται περισσότερα πλεονάσματα, που θα τροφοδοτήσουν την «κινητικότητα». Τα διογκωμένα πλεονάσματα που θα προκύψουν, θα αποτελέσουν το άλλοθι για να απορριφθούν (και φέτος) χιλιάδες αιτήσεις μετάθεσης.

Το θέμα στην εκπαίδευση δεν είναι η λογική «κόστους –οφέλους», που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά οι μορφωτικές ανάγκες και η πλήρης επαγγελματική εξασφάλιση με δικαιώματα, των παιδιών του λαού μας.

Το κλείσιμο των ΕΠΑΛ αποκλείει τους μαθητές, κυρίως παιδιά λαϊκών - εργατικών οικογενειών, να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, κάνοντας άνω κάτω τον προγραμματισμό τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

   Καταγγέλλουμε την πολιτική που χτυπά τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών, προχωρά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις, σε κινητικότητα μαθητών κι εκπαιδευτικών, σε συρρίκνωση θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών και κουκούλωμα κενών, σε αύξηση υπεραρίθμων. 'Όλα με στόχο την προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών για φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό.Να γιατί λέγαμε ότι κάνουν πλάτες στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Μόνος δρόμος είναι μέσα από τους συλλόγους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς για να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ απορίες και διευκρινίσεις για την πολιτική της κυβέρνησης που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό των υπερκερδών δεν έχει, γι αυτό και ζητά:

Να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες αποφάσεις:

  • Να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ.
  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
  •  Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
  •  Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
  • Καλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
  •  Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

 

Σε αυτή την κατεύθυνση ως ΕΓ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ θα πάρουμε πρωτοβουλίες και όχι στην κατεύθυνση των δημόσιων σχέσεων και του εφησυχασμού.

 

                    Για την Εκτελεστική Γραμματεία

του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

 Ο πρόεδρος             Η Γεν. Γραμματέας

 

 

                          Μ. Σκούφαλος              Σ. Γατανά

 

Σχετικά Άρθρα