Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Μεταναστευτικό: Ανιση κατανομή βαρών και δομών

Πέμ, 04/06/2020 - 21:24

Δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών και την κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα συγκεκριμένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Οπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή του έτους, το ποσοστό των μεταναστών ανά Περιφέρεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του συνολικού πληθυσμού. Οι νέες, μικρές σε μέγεθος δομές φιλοξενίας «δίκαια» κατανεμημένες σε όλη τη χώρα αναμενόταν να μην προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις. Ομως, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι εξαιρετικά πιθανό, τα ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν ασφυκτικά υπερπλήρη σηκώνοντας φυσικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από το ποσοστό του 1% που το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενεί 30.959 αιτούντες άσυλο, ένα ποσοστό της τάξεως του 15,5% σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδα, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού. Αντίθετα η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος αλλά και η Θεσσαλία έχουν μικρό αναλογικά πληθυσμό αιτούντων άσυλο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενούνται συνολικά 15.371 αιτούντες, το 0,8%  ως ποσοστό του πληθυσμού, στην Ηπειρο 3.516 άτομα (ποσοστό 1% του πληθυσμού), στη Στερεά Ελλάδα 5.562 άτομα (ποσοστό 1%) και στην Αττική 30.628 άτομα (ποσοστό 0,8%).

Η Κρήτη φιλοξενεί 905 αιτούντες άσυλο (ποσοστό 0,1% του συνόλου του πληθυσμού), η Δυτ. Ελλάδα 627 άτομα (ποσοστό 0,1%), η Πελοπόννησος 2.213 αιτούντες (0,4%) και η Θεσσαλία 3.156 αιτούντες (0,4%).

Παράλληλα, τα σχέδια για τη δημιουργία νέων δομών ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών, σκοντάφτουν στις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, προς ματαίωση οδεύει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και η δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Νέας Περάμου, η οποία είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες σε έκταση που ανήκει στην Εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέβησαν στο υπουργείο Μετανάστευσης προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τη χωροθέτηση της δομής. Μία ημέρα αργότερα με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους κατοίκους της Νέας Περάμου συμπληρώνοντας ότι ουδεμία τέτοια παραχώρηση ή ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο.

Ταυτόχρονα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι έως το τέλος του έτους σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Νότη Μηταράκη αναμένεται να κλείσουν τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν περίπου 7.500 αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία των ατόμων που διαμένουν σε αυτά.

Xθες, πάντως, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα.

Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:38

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλούσια διήμερη περιοδεία της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, στη Χίο.

            Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή της στους εργαζόμενους του Δήμου Χίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από το ΔΣ του σωματείου των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, την εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες όπως στην καθαριότητα. Επισήμαναν την αλλαγή που προετοιμάζεται στον χαρακτήρα των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος των επιχειρηματιών. Ακόμα, μίλησαν για τους εργαζόμενους της καθαριότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», οι παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάσσονται μόνιμα στα ΒΑΕ.

            Στη συνέχεια συναντήθηκε με του εργαζόμενους της Περιφέρειας όπου της επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ως αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής των Κομμάτων που κυβέρνησαν εναλλάξ με τα σχέδια «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», η Περιφέρεια οδηγήθηκε στην υποβάθμισης υπηρεσιών, στην υποστελέχωση, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι κυβερνήσεις  μεταφέρουν αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς όμως να δίνουν και τους ανάλογους πόρους. Αναδείχθηκε η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

 

            Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ). Εκεί, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των ΑμεΑ στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας. Το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ "μένουμε σπίτι" χωρίς την αντίστοιχη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες δημιούργησε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στην υγεία, την πρόνοια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στα νησιά, το κρίσιμο πρόβλημα της πρόσβασης, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα δικαιώματα των γονιών ΑμεΑ, η πολιτική περικοπών των ΚΕΠΑ που υπηρετούν οι κυβερνήσεις,  απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση.

            Η πρόεδρος της ΠΟΑμεΑΒΑ και του τοπικού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, τόνισε ότι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τα ΑμεΑ και για τα οποία αγωνίζονται είναι προβλήματα κοινά με του υπόλοιπου λαού. Απασχολούν σειρά ευπαθών ομάδων και τα μέλη των οικογενειών μας. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε τη σταθερή στήριξή του ΚΚΕ στα ΑμεΑ, την πολιτική ανάδειξης πολλών σχετικών ζητημάτων από το ΚΚΕ για τη δουλειά, την ασφάλιση, το εισόδημα, την υγεία, την Ειδική Αγωγή ενώ στάθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη μόνιμη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, ως πρόταση που ανακουφίζει και τις ευπαθείς ομάδες των ΑμεΑ.

            Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στο χωριό Συκιάδα της Βόρειας Χίου όπου μίλησε σε κατοίκους στην Πλατεία.

           

 

            Την Παρασκευή 3/7 η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Χίου όπου θίχτηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, και της προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς και τα ζητήματα της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή με την επικίνδυνη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, να ρίχνει λάδι στη φωτιά προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις για τους λαούς.

            Κατόπιν συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Χίου. Η βουλευτής σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδίκησε την καταβολή εκτάκτου επιδόματος για αυτούς τους εργαζόμενους που ήταν στην πρώτη γραμμή όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται χειροκροτήματα ανέφερε αλλά ουσιαστική στήριξη, ατομικά μέσα προστασίας όχι μονάχα σε έκτακτες συνθήκες. Η Βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους «αφανείς ήρωες» όπως είπε χαρακτηριστικά να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά.

            Επόμενη στάση ήταν οι εργαζόμενοι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα. Κύριο ζήτημα για το ΚΚΕ και για όλους τους εργαζόμενους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι η ανασφάλεια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως είπε.

            Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χίου τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητήματα αιχμής στην παρέμβαση των εργαζόμενων αλλά και της Βουλευτή του ΚΚΕ η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας μέσω ΟΑΕΔ, η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγεινά Επαγγέλγματα που κατέθεσε το ΚΚΕ με τη μορφή σχεδίου νόμου και απορρίφθηκε από τα Κόμματα του κεφαλαίου, η στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα για τη μάχη που δίνουν για την υγεία του λαού όχι με χειροκροτήματα αλλά με πράξεις όπως είπε χαρακτηριστικά.

            Το μεσημέρι, επίσκεψη πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, συζητώντας και τις σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για επάνδρωση σε μέσα αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα της πυροπροστασίας στη Χίο με μόνιμους εργαζόμενους.

            Τελευταίος σταθμός ήταν η επίσκεψή της το απόγευμα στο χωριό Νένητα όπου συνομίλησε με κατοίκους στην κεντρική πλατεία.