«Μπλόκο» κατοίκων στην ανακατασκευή του ΚΥΤ στη Μόρια

Αποστολή 6 διμοιρών ΜΑΤ στο νησί, ενώ οι φωτιές συνεχίζονται
Πέμ, 10/09/2020 - 15:05

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μόρια, καθώς ξέσπασαν δυο νέες φωτιές στο ΚΥΤ ενώ παράλληλα κάτοικοι με τη στήριξη δημοτικών αρχών και παραγόντων βρίσκονται έξω από την είσοδο της δομής για να εμποδίσουν την ανακατασκευή του.

Περί τις 14.30 της Πέμπτης, ξέσπασαν δυο νέες πυρκαγιές και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα. Οι δύο φωτιές έχουν απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων μεταξύ τους. Μαύρος πυκνός καπνός βγαίνει από τα σημεία που καίγονται.

Ειδικότερα, κάτοικοι από τη Μόρια και από όμορες περιοχές έχουν συγκεντρωθεί στη δομή ενώ δυο φορτηγά του δήμου έχουν παραταχθεί στο χώρο. Στόχος, για να μην επιτρέψουν να περάσουν μέσα στη δομή οχήματα του στρατού, προκειμένου να κάνουν εργασίες καθαρισμού και να τοποθετήσουν νέες σκηνές για να μείνουν οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες που το βράδυ της Τετάρτης κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους τα τελευταία 5 χρόνια και πιστεύουν ότι μετά τις καταστροφικές φωτιές η Μόρια με τους 13.000 ανθρώπους θα σταματήσει πλέον να υπάρχει. Δεν θεωρούν λύση την δημιουργία καταυλισμού ή την κατασκευή κλειστής δομής σε κάποιο άλλο σημείο της Λέσβου.

Ν. Μηταράκης στον ΣΚΑΪ: προτεραιότητες μας η άμεση στέγαση ευάλωτων και οικογενειών και η κανονική συνέχιση της τροφοδοσίας τους”

“Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρεαλισμός από όλους” τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με αφορμή τα γεγονότα στην Μόρια, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες: “η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών”, ώστε, όπως επεσήμανε “μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες”.

Ο κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας ανέφερε τα εξής: “Χθες ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και κάποιοι άλλοι σε πλοίο, -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί- δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς την Μόρια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα. Έχουμε το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά”.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες για την αποσυμφόρηση της Μόριας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι “ οι ροές είναι μειωμένες κατά 89% και αυτό έγινε λόγω της τεράστιας προσπάθειας της κυβέρνησης, ενώ 13.500 άτομα είχαν φύγει από την αρχή του έτους από την Μόρια, ώστε σήμερα να έχει 12.000 διαμένοντες και όχι 20.000 που είχε φτάσει κάποια στιγμή.”

Σε ό,τι αφορά τη νέα κλειστή δομή της Μόριας, ο κ. Νότης Μηταράκης είπε πως “από τον Φεβρουάριο λέγαμε ότι έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις στην Λέσβο και στη Χίο λόγω αντιδράσεων. Οι Υπηρεσίες ασύλου έχουν αυξήσει φέτος την παραγωγικότητα τους εδώ στη Μυτιλήνη κατά 150% και θεωρώ ότι η μέγιστη παραμονή στα νησιά δεν θα υπερβαίνει πλέον τους έξι μήνες. Οι νέες δομές προχωράνε ήδη στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μικρότερες δομές, ασφαλέστερες και με ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό το κάνουμε σε τρία νησιά και είναι αναγκαίο να γίνει και εδώ, στη Λέσβο”.

 

Κι άλλες 6 διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο

Την περαιτέρω ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τον εμπρησμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας. 

Χθες το βράδυ στη Λέσβο μετέβη εσπευσμένα και ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σήμερα στις 6.30 το πρωί αναχώρησαν από την Αθήνα με προορισμό τη Λέσβο 6 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ καθώς και 4 Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). 

Αποφασίστηκε επιπλέον να μεταβεί στο νησί και ένα κλιμάκιο αστυνομικών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Χθες το πρωί είχαν φύγει εσπευσμένα από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C – 130 οι πρώτες τρεις διμοιρίες ΜΑΤ για να πάρουν μέρος στα έκτακτα αστυνομικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες το πρωί.

Σημειώνεται ότι η μόνιμη αστυνομική δύναμη στο νησί ξεπερνά τα 900 άτομα καθώς πρόσφατα στάλθηκαν εκεί και 240 από τους νεοπροσληφθέντες συνοριακούς φύλακες.

«Είναι ήδη προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Και γι αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

 

Σχετικά Άρθρα