Να παρθούν άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς για τον καύσωνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Παρ, 14/07/2023 - 11:18

Διανύουμε μέρες παρατεταμένου καύσωνα και ήδη από καταγγελίες συναδέλφων και τις παρεμβάσεις του σωματείου αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα supermarkets, στις αποθήκες, στα πολυκαταστήματα αλλά και γενικότερα στο εμπόριο, στις μεταφορές, στα dilivery, στους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, beach bar κλπ) και στον επισιτισμό είμαστε  εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας μας. Κλιματιστικά που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, χώροι διαλείμματος ακατάλληλοι ή ανύπαρκτοι, εργαζόμενοι στις παραλαβές που δουλεύουν στο καταμεσήμερο, αντίστοιχα και στη διανομή των προϊόντων.

Τα περί αυστηρών συστάσεων του Υπουργείου εργασίας προς την εργοδοσία είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα της υγείας και της  ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους, για την εργοδοσία είναι περιττό κόστος, ότι οι έλεγχοι από την αρμόδιες υπηρεσίες είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο και οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει τις ζωές μας.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Μόνο με την συλλογική μας δράση μπορούμε να προστατεύουμε τις ζωές μας.

Απαιτούμε για την προστασία μας σε συνθήκες καύσωνα:

1. Άμεση διακοπή των εργασιών εκφόρτωσης - παραλαβής εμπορευμάτων εκτός καταστήματος όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC.

2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

3. Συχνά διαλείμματα αντίστοιχης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση της εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

7. Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε αυτές τις συνθήκες απαιτούμε να απαγορευτούν τα σπαστά ωράρια εργασίας και οι υπερωρίες.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους άμεσα να απευθυνθούν στο σωματείο μας για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Να μην επιτρέψουμε στην εργοδοσία να παίζει με την υγεία μας.

Σχετικά Άρθρα